Stiri Vulturi

Zare Markovski a anunţat că rămâne la cârma naționalei României

David Istrate

David Istrate
03.07.2018

Organizarea unei grupe a Eurobasket 2017 a adus României șansa de a lupta alături de cele mai importante echipe europene pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2019. Pornind pe acest drum cu entuziasm, naționala României a învins pe Olanda și Croația însă în scurt timp visul de a merge mai departe a fost năruit.

În urma înfrângerii cu Croația, scor 90-63, România a pierdut încă o șansă de a se califica la un turneu final, dar cu toate acestea s-au observat câteva aspecte pozitive. Unul dintre acestea este constituit de antrenorul naționalei, Zare Markovski, un om pasionat, care este dispus să se implice cât de mult în promovarea baschetului în România. Prin urmare, în ultima parte a conferinței de presă, tehnicianul macedonian și-a spus gândurile, vorbind despre schimbările care sunt necesare.

„Cu siguranță voi continua la naționala României. Îmi place foarte mult de jucători, mă simt bucuros să îi antrenez și sunt convins că și ei se simt bine pentru că noi toți dăm maximum zi de zi. Dar ceea ce cred e că în 5 zile cu 7 antrenamente nu putem schimba prea multe. Este nevoie de o schimbare la toate nivelurile, pentru că eu nu sunt un magician. Prin urmare, trebuie să văd la nivelul federației un interes mai mare. Un prim pas a fost făcut odată cu restructurarea campionatului, care permite jucătorilor să aibă partide mai intense decât dacă ar fi fost doar 12 echipe în ligă. Înțeleg că nu este ușor, dar sunt pregătit să particip activ la dezvoltarea baschetului din România. Repet, dacă noi continuăm să credem că va fi bine în viitor pentru că eu aș fi un magician și pentru că elevii mei au devenit mai buni nu este destul. Le-am spus și în vestiar că noi, ca adulți, trebuie să le facilităm jucătorilor condiții mai bune ca să joace baschet. Acest lucru poate însemna și atenția publicului, pentru a le permite să se maturizeze. În același timp, ei au nevoie de mai multă dragoste și încurajare. Doar cu 7 antrenamente în 5 zile este imposibil să concurăm cu jucătorii din NBA care joacă peste 80 de meciuri la cel mai înalt nivel. Mă repet, trebuie să le oferim condiții astfel încât să ajungem pe piața europeană și să jucăm în cupe de cel mai înalt nivel. Acest joc nu a fost pentru ca sportivii noștri să facă o poză cu starurile din NBA, în timp ce unii dintre ei nici nu joacă în Liga Națională. Acești jucători merită mai mult, prin urmare eu sunt gata să dau tot ce am mai bun. Uitați-vă la Cățe, Kuti și Niculescu, care sunt trei jucători excelenți formați în aceeași generație. Imaginați-vă cum ar fi ca din fiecare generație să reușim să scoatem trei jucători de nivelul acesta. Putem continua până mâine dimineață, însă ca să concluzionez reiau ce am spus: trebuie să le oferim jucătorilor mai multă atenție, mai multă dragoste, începând de la federație, antrenori, arbitri până la media și suporteri.”

Un prim pas a fost făcut deja, la sugestia lui Markovski, și anume restructurarea Ligii Naționale după modelul unei Superligi. Un alt moment important ar putea fi la Campionatul European U20, divizia A, acolo unde tinerii baschetbaliști români vor avea șansa să joace împotriva celor mai buni sportivi de vârsta lor din Europa. Însă este clar faptul că în continuare baschetul românesc are nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi.

*Foto: Valentin Todea

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    sa incarci
    si mai mult dpdv financiar cluburile mici(prin necesitatea unor resurse financiare mai mari pt a acoperi costuri legate competitie,de deplasari), asta da solutie pt cresterea nr de tineri competitivi. Dar FRB cu ce se implica concret in cresterea acestor tineri, in sprijinirea cluburilor private care incearca sa creasca jucatori? Daca nu i duce mintea sau n au interes sa atraga sponsori la federatie macar sa faca naibii un pic de lobby pt modificarea legii sportului, astfel incat sa fie clar ce inatitutii publice si in ce conditii pot sprijinii cluburile sportive. Dar de unde? Lor le sta gandul la ce taxe sa mai introduca astfel incat sa aiba bani de salarii pt ei si acoliti. Trist..

    cu 5 ani în urmă (04.07.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!