Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Zece ani fără Toni Alexe

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
21.01.2015


Antonio Alexe alături de Dragan Petricevic, pe vremea când evolua la West Petrom Arad

Zece ani. Atât a trecut de la depărţirea de unul dintre cei mai mari baschetbalişti români ai vremurilor noastre. Antonio Alexe, legendarul conducător de joc al echipelor Dinamo Oradea şi CSU Asesoft Ploieşti, dar mai ales al echipei naţionale, a plecat dintre noi pe 21 ianuarie 2005.

CSU Asesoft Ploieşti câştigase meciul cu Spartak Sofia la o diferenţă de 30 puncte, suficientă de a califica formaţia prahoveană la turneul final al FIBA EuroCup Challenge. După acest succes Toni a pornit pe acelaşi drum pe care îl străbătuse de atâtea ori înainte pentru a ajunge la Oradea, la familie.

Alexe a fost acel jucător pe care cuvintele sunt mult prea sărace pentru a-l descrie. Un baschetbalist cu extrem de multe calităţi, cea mai importantă fiind cea de lider. Al unei echipe dar mai ales al unei întregi generaţii. Vorbim despre o generaţie din care au făcut parte câteva nume foarte grele, precum Titi Popa, Gheorghe Mureşan, Mihai Corui, Costel Ştefan, Cornel Alecu, Horia Păun, Mihai Sinevici, Alexandru Pteancu, Marcel Ţenter, Bubu Roschnafsky, Ovidiu Scobai sau un alt regretat, Elemer Tordai.

Împreună cu aceşti jucători, reprezentativa de juniori a României a obţinut locul 4 la Campionatul European de Juniori din anul 1990. Tricolorii au câştigat grupa preliminară din care a făcut parte alături de Germania, Polonia, Cehoslovacia, Spania şi Iugoslavia. Echipa naţională, pregătită la acea vreme de către Gheorghe Mandache, a câştigat toate meciurile din grupă, fiind învinsă la limită, scor 93-92, de Uniunea Sovietică, în semifinalele competiţiei.

Doi ani mai târziu aceeaşi echipă a obţinut locul 9 la Campionatul European de Tineret (sub 22 de ani). Inutil să mai amintim de faptul că la acea vreme exista doar primul eşalon. Iar la acestea se adaugă locul 5 de la Campionatul Mondial de Tineret din anul 1991, desfăşurat în Canada.

Născut tot pe 21, însă în luna decembrie a anului 1969, la Constanţa, Toni a pus pentru prima dată mâna pe o minge de baschet în anul 1980, sub comanda tandemului Martişor Hondrilă - Adrian Ioan. La vârsta de 19 ani pleacă din oraşul natal pentru a debuta la cel mai înalt nivel în baschetul românesc. Alexe este înregimentat de către Dinamo Oradea, echipă pregătită la acea vreme de către Dan Berceanu.

Mutarea a avut consecinţe semnificative asupra vieţii lui Antonio Alexe, nu doar asupra carierei sale. El a petrecut cinci ani în Divizia A masculin alături de gruparea bihoreană, stabilindu-se în oraşul de pe malul Crişului Repede. Toni a evoluat pentru această formaţie într-un moment în care campionatul intern se afla la un nivel foarte ridicat. Reprezentativa de seniori a României participase în 1985 şi 1987 la turneul final al Campionatului European. Iar la acea vreme la EuroBasket aveau acces cele mai bune 12 naţiuni de pe bătrânul continent. Toţi jucătorii care au reprezentat ţara la respectivele evenimente erau angrenaţi în Divizia A.

Cine juca în campionatul României la vreme în care a debutat Alexe în Divizia A? Răspunsul îi cuprinde pe Dan Niculescu, Costel Cernat, Florin Ermurache, Alexandru Vinereanu, Efrem-Roman Opsitaru, Anton Netolitzchi, Sorin Ardelean, Petre Brănişteanu. Aşadar nume de legendă ale întreg baschetului din România.

Cariera lui Toni a continuat în Ungaria, acolo unde a jucat şapte sezoane consecutive pentru formaţii precum Szolnok Olaj KK, Sopron, Szombathely sau Fehervar. În anul 2000 revine în România pentru a evolua la West Petrom Arad, club alături de care cucereşte primele două titluri naţionale ale României. După aceste performanţe se întoarce în Ungaria pentru a juca un ultim sezon alături de Szombathely, iar în 2003 semnează pentru CSU Asesoft Ploieşti, ceea ce avea să fie ultimul contract al carierei. Înaintea tragicului eveniment ce ni l-a luat definitiv pe Toni, jucătorul cu numărul 9 a cucerit un al 3-lea titlu de campion al României. Avea să fie primul din seria de şapte consecutive pe care echipa din Prahova le-a câştigat

În anul 2003, după întoarcerea definitivă în România, Alexe a pus, alături de Şerban Sere, bazele Clubului Atletic Oradea. Este vorba despre un proiect care a reînviat baschetul în oraşul în care Toni a debutat pe prima scenă a baschetului românesc, unul în care avea să-şi stbilească domiciliul.

Ce înseamnă o carieră de succes pentru un baschetbalist? Ce spuneţi de şase titluri de cel mai bun jucător român al anului? Completate cu trei desemnări de cel mai bun jucător al campionatului din Ungaria.

Însă mai presus de titluri sau trofee, Toni Alexe a fost şi rămâne un exemplu, un etalon pentru tinerii care îşi doresc să facă carieră în baschet. Ce poate fi mai frumos sau mai admirabil decât faptul că un copil vrea să-ţi urmeze şi că-şi doreşte să facă în viaţă ceea ce tu ai demonstrat în teren atunci când acesta a luat loc în tribună alături de părintele său?

Ne este dor de Toni Alexe pentru că ne-a părăsit prea repede. S-a dus de lângă noi deşi mai avea câteva meciuri de jucat şi, cine ştie, câţiva ani de antrenat sau modelat noi jucători. Dar ne este dor mai ales pentru că a fost un membru foarte important al familiei baschetului.

Baschetul a fost altul cu Toni pe teren şi cu siguranţă situaţia ar fi fost la fel dacă era pe margine după ce şi-ar fi încheiat cariera.

-------------------------------------------

Site-ul Total Baschet oferă cititoriilor, în semn de recunoştiinţă pentru ceea ce a fost Antonio Alexe, un autograf original al sportivului pe care să-l puteţi ţine în cutia cu amintiri.

Notă
Articolul a fost publicat în urmă cu un an, la aceeași dată. 

5 comentarii la aceasta stire:
  • cronicar :

    amintiri...
    Toni când era în Oradea obisnuia să vină la Don Orione, un liceu din cartierul Ioșia, unde se juca streetball la vremea aia. Nu știu dacă eram 7 inși în total, în oraș care jucam afară pe atuncea... :) Venea la teren și nu prea vorbea cu nimeni însă pe teren juca fiecare meci de parcă ar fi fost o finală. Era super ambițios... "rupea și mânca asfaltul" cum se zice pe la noi. Sunt curios ce ar fi fost dacă ar fi avut posibilitatea de a duce proiectul CAO mai departe... RIP Toni!

    cu 12 ani în urmă (21.01.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    RIP
    Cu siguranta baschetul oradean (si nu numai) ar fi aratat altfel... Cel de Sus sa-i ocroteasca familia si noi sa-i pastram vie amintirea!

    cu 12 ani în urmă (21.01.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    Toni
    Si se vor intalni prima si ultima echipa la care a jucat. Ambele au toate motivele ca meciul sa-l joace in memoria lui

    cu 12 ani în urmă (21.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Gabriela Mitroi :

    Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Toni a fost un sportiv exceptional, un om de caracter de care ne aducem aminte cu durere si cu drag. A pornit din Constanta si a scris istorie peste tot pe unde a fost. Peste tot a lasat prieteni si exemple de urmat. Au trecut sapte ani si inca nu ne vine sa credem ca nu mai e. Cu siguranta ar mai fi avut multe de spus. L-am vazut crescand. Mi-e greu sa vorbesc despre el.

    cu 12 ani în urmă (22.01.2012) Raspunde
  • petrache :

    Pt Toni
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace ! Sper ca Oradea sa cistige cinstindu-i astfel numele......
    o

    cu 12 ani în urmă (22.01.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!