Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Zoran Mikes: „Poate ar fi ideal ca primele două din campionat să meargă direct în semifinale. Ar fi fost o recompensă”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
05.04.2019

Deținătoarea ultimelor trei titluri, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, întâlește astăzi, de la ora 19:00, CSU CSM Oradea în primul meci din turul 1 de play-off din LNBF. Formația orădeană a ajuns în faza eliminatorie deși a fost depășită de trei echipe pe teren. Antrenorul campioanei, Zoran Mikes, nu este un mare fan al sistemului de disputare al campionatului din acest an, atât din cauza schimbărilor petrecute ediție de ediție, cât și din cauza lipsei de miză în unele momente.

Antrenorul lui ACS Sepsi SIC a acordat săptămâna trecută un interviu mai amplu celor de la We Radio Sfântu Gheorghe și a vorbit și despre problemele pe care le au antrenorii din cauza multelor schimbări de sistem.

„Este foarte greu, din punctul de vedere al antrenorului, să pregătească echipa pentru un sistem competițional diferit în fiecare an. Când plănuiești ceva trebuie să știi că sunt momente în sezon în care încerci să atingi vârful de formă. Când ai acest tip de competiție, când joci constant tot timpul, cu aceleași echipe, le știi mai bine pentru că ai mai multe meciuri cu ele. Pe de altă parte, este un proces natural în pregătire când forma îți crește sau scade. Acest sezon lung poate avea 9 luni pentru noi, cu una mai mult decât ce am avut până acum.

Din acest punct de vedere nu este ușor ca antrenor să planifici și să ții echipa în formă bună când e important. Dacă e la fel în fiecare an, te poți obișnui și știi cum să manageriezi aceste lucruri. Când este o competiție diferită în fiecare an, o dată cu 14 echipe, altădată cu 12, superligă, turnee, anul acesta cu două părți de campionat, chiar și pentru noi este ceva nou de fiecare dată. Trebuie să planificăm și nu e ușor. Dar jucătoarele sunt profesioniste și respectă ce le spun antrenorii”, a declarat antrenorul Zoran Mikes la We Radio.

Cum depunctarea cu 5 puncte a Rapidului a fost anunțată după încheierea fazei a doua a campionatului, inițial se știa că formația bucureșteană va fi adversarul covăsnencelor în primul tur de play-off.

„Au fost luate câteva puncte de la Rapid. Ei trebuiau să fie adversarul nostru în play-off. Nu au avut echipă în CN U14-U18, ceea ce era obligatoriu. Deja credeam că vom juca cu Rapidul. Cred că și regulile ar trebui să fie stabilite pentru perioade mai lungi și atunci putem să începem să ne gândim la ceva mai bun pentru baschetul românesc. Dacă schimbi în fiecare an, de fapt nu știi ce vrei”, spunea antrenorul campioanei în același interviu.

CSU CSM Oradea se anunța una din candidatele la locurile de play-off din a doua grupă valorică. Phoenix Știința Constanța a fost echipa care și-a dorit cel mai mult urcarea în prima grupă și a obținut-o la finalul primei faze a sezonului regulat. Constănțencele au fost singurele cu numărul maxim de străine permise în grupa B. Bihorencele au apelat la două straniere în prima parte a sezonului, dar s-au confruntat cu probleme financiare și au rămas doar cu jucătoarele autohtone mai puțin experimentate. Gruparea s-a despărțit și de antrenorul Mihai Coldea, iar dintre românce a plecat și Ruxi Chiș. Cum Rapid București și ACS KSE Târgu Secuiesc au fost depunctate cu 5 puncte, CSU CSM Oradea a urcat pe doi în grupă și prinde locul de play-off pentru că CSM Târgu Mureș, liderul, n-are dreptul să evolueze în această fază ca formație nou-înființată.

Conform regulamentului, echipele care urcă în prima grupă valorică beneficiază de o perioadă specială de transfer în care pot să-și completeze numărul maxim de straniere, dacă doresc. Această prevedere îl nemulțumește pe tehnicianul campioanei, pentru că permite echipei venite din a doua grupă valorică să facă transferuri la mai mult de o lună după ce formațiile din prima grupă nu mai pot aduce jucătoare noi.

„Este ca o recompensă pentru echipa care nu muncește serios tot anul și pot schimba ceva (în perioada specială de transfer). Cred în ceea ce facem noi, este o treabă serioasă. Sper ca echipele să ne urmeze pe noi în ceea ce facem. Sunt şi alte echipe care muncesc bine. Nu vreau să cred că echipele o să gândească: ok, poți să mergi în play-off chiar și așa. Așa că nu faci nimic, n-ai bani... dar ai bani într-o lună sau trei săptămâni și poți să mergi în play-off. Nu este serios așa”.

Despre adversarul din primul tur de play-off, CSU CSM Oradea, Zoran Mikes a spus:

„Au avut ambiție la începutul sezonului, au adus jucătoare străine, americancă și sârboaică, dar nu au putut să-și urmeze ambițiile. Mai târziu au fost doar cu jucătoarele autohtone. Era o șansă și pentru Rapid, care joacă în general doar cu jucătoare autohtone. Întrebarea este: lași pe cineva să joace un rol mai mic și în aprilie le dai șansa să facă ceva? Noi toți care muncim serios tot sezonul nu avem nicio recompensă”, a mai spus antrenorul campioanei. De menționat că pe site-ul federației orădencele apar cu același lot de dinaintea perioadei suplimentare de transferuri.

Antrenorul care a condus Sepsi SIC spre trei titluri și patru cupe a vorbit și despre faptul că în Grupa Roșie toate echipele erau sigure de locul în play-off și propune un altfel de sistem, în care primele două clasate să fie recumpensate cu accesul direct în semifinale.

„De aceea spuneam că poate ar fi ideal ca primele două echipe din campionat să meargă direct în semifinale. Chiar cum a fost format în acest sezon campionatul, cu 7 echipe în prima grupă și restul în a doua, cred că putea fi anul în care să mergem cu 6 echipe în play-off, chiar ultima din grupa noastră să piardă locul. Nu să se simtă confortabil că oricum merg în play-off, să aibă ceva pentru care să lupte. În acest caz puteau locurile 3-6 și 4-5 să joace în sferturi, iar prima și a doua să meargă direct în semifinală. Ar fi fost o recompensă pentru munca serioasă depusă tot anul. Dar este ceva pentru viitor, poate. Trebuie să ne gândim la noi, asta ne-a adus rezultate în trecut”, a mai spus Zoran Mikes pe această temă.

Primele două meciuri din seria de play-off care opune ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSU CSM Oradea se dispută astăzi și duminică, la Sepsi Arena. Prima partidă va fi de la ora 19:00, iar cea din 7 aprilie, de la 17:00.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Heidy :

    :))
    Bravo felicitari pentru declaratia data mai ales finalul ei😁😁😁 cred ca ar fii ideal sa joci direct finala domnule Mikes😁😁😁

    cu 5 ani în urmă (07.04.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!