Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

All – LNBM U23 Teams, sezonul 2018/2019

Eduard Popa

Eduard Popa
09.04.2019

nandor kuti u23

Sezonul 2018/2019 al Ligii Naționale de Baschet Masculin a reprezentat primul de când Federația a decis ca echipele să aibă la start și pe tot parcursul primei reprize un jucător eligibil pentru regula U23 timp de 20 de minute.

Astfel, noua regulă a dat șansa tinerilor sportivi să își arate calitățile și să primească minute considerabile, peste cele pe care le-ar fi primit în condiții normale. Mare parte din jucătorii U23 aruncați în luptă au reușit să impresioneze, demonstrând că ar fi meritat să joace acele minute și fără această restricție impusă echipelor.

Cu toate acestea, după cum arată și 24secunde.ro, e foarte greu să enumeri jucători care să fi evoluat minute importante pe pozițiile de 4 și 5.  Astfel, am decis să aleg două echipe U23 pe noul format practicat și în NBA, cu doi jucători în „backcourt” (pozițiile 1 și 2) și trei jucători în „frontcourt” (pozițiile 3, 4 și 5). De altfel, acest format este preferat de liga profesionistă nord-americană și când decide echipele debutanților la finalul sezonului, așa-numitele „All-Rookie Teams”.

bobe nicolescu u23

Astfel, pe baza statisticilor, a importanței în jocul echipei, dar și al prestațiilor în momentele importante, am decis să alcătuiesc următorul prim 5 format doar din jucători U23:

All-LNBM First Team U23

Backcourt: Lucas Tohătan (CSU Sibiu), Bobe Nicolescu (CSM CSU Oradea)

Frontcourt: Nandor Kuti (U-BT Cluj), Dragoș Diculescu (SCM Timișoara) și Marius Ciotlăuș (BCM U Pitești)

Alegerea este una destul de simplă. Cei cinci jucători sunt principalii contributori ai formațiilor lor din rândul jucătorilor U23. Toți cinci evoluează pe primele trei poziții, unii sunt ceea ce se numește combo guard, alții pot juca 1-2-3 (cum este cazul lui Kuti), așa că această versatilitate a lor mi-a permis să îi așez în această formație. Poate reprezintă o surpriză prezența lui Marius Ciotlăuș, dar baschetbalistul Piteștiului este un jucător cu o energie ridicată, mărturie în acest sens fiind numărul excelent de recuperări, 3,8 pe meci în numai 17:14 minute. Nandor Kuti este cel mai bun marcator (7 puncte) și cel mai bun recuperator U23 (3,9), Dragoș Diculescu este cel mai bun pasator (2,2 pe meci), în timp ce Bobe Nicolescu este al doilea cel mai bun marcator (6,4 puncte) dintre jucătorii U23 din Grupa Roșie și absența lui a fost simțită la CSM CSU Oradea. Lucas Tohătan a avut un început ezitant de sezon, dar în Top 6 a prins patru meciuri cu cel puțin 10 puncte, motiv pentru care am decis să îl includ în acest prim 5.

All-LNBM Second Team U23

Backcourt: Amedeo Casale (SCM U Craiova), Marcu Badiu (Dinamo Știința)

Frontcourt: Radu Vîrnă (CSA Steaua), Daniel Ioniță (Dinamo Știința), Anton Diaconescu (Dinamo Știința)

În această echipă am decis să îl includ pe Casale, cel mai bun jucător U23 al Craiovei, alături de sportivii de la Steaua și Dinamo Știință care au început campionatul în Grupa Valorică A și au continuat în Grupa Galbenă. Astfel se explică prezența a trei jucători de la Dinamo Știința, printre care se numără și tânărul conducător de joc Marcu Badiu. Acesta a arătat o maturitate deosebită în joc și a avut mai multe meciuri foarte bune, Tudor Costescu mergând pe mâna destul de des tânărului său point guard.

dinamo stiinta jucatori u23

Alte nominalizări

Lipsesc din aceste selecționate mai multe nume importante, precum Tudor Gheorghe (BCM U Pitești) și Andrei Calenic (Dinamo Știința). Primul primește minute bune la Pitești (17:49) și, chiar dacă a arătat de multe ori că are potențial, este ineficient. Al doilea a cam pierdut rotația la Dinamo după ce alb-roșii l-au semnat pe Ousmane Barro, deși a arătat în minutele limitate că este un jucător cu un potențial ridicat. De asemenea, Andrei Mureșan și Tudor Fometescu nu prind suficiente minute la U-BT și Oradea, cum nici Mihai Măciucă nu are șanse la Pitești, în condiții normale. Bogdan Popa este și el în rotația Craiovei, dar cu minute puține, la fel ca și Basti Ionescu. 

Pe lângă aceștia, se mai numără printre nominalizări și Tudor Gîrbea, principalul sportiv U23 de la CSO Voluntari, care are medii de 5,6 puncte, 3,6 recuperări și un indice al eficienței de +7,5, dar și Andrei Oprean de la Athletic Constanța. Sportivul care a împlinit în februarie 19 ani a avut medii de 6,3 puncte, 2,6 recuperări și 2,6 pase decisive!

Rămâne de văzut cât de mult vor reuși jucătorii pe care i-am precizat să se impună în postsezon, unde vor avea din nou 20 de minute pe meci asigurate, dar miza va fi de data asta mult mai mare.

*foto: Manases Sandor, facebook Dinamo Știința, 

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    tinand cont de talie
    si pozitia pe care joaca de obicei, l-as pune pe kuti in backcourt si pe bobe in frontcourt.
    +
    Mirel Dragoste nu-i U23? Si e printre cei mai buni/constanti si cu o evolutie remarcabila in ultimele doua sezoane, atat in lnbm cat si la nationala.

    cu 5 ani în urmă (09.04.2019)
    • BC CSU Sibiu Fr3aksway:

      ...
      Nu mai e U23... Are deja 24 de ani.

      cu 5 ani în urmă (09.04.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!