Stiri Juniori U17 Masculin

Analiză. Ioana Ghizilă şi restul

Răzvan Șipoș

Răzvan Șipoș
19.09.2012

În luna aprilie a anului trecut am avut ocazia să stau de vorbă cu o jucătoare ce a dominat tot turneul final al categoriei U14, Juniori III, din toate punctele de vedere. Cu o medie de 19,2 puncte şi 13,4 recuperări/meci, Ioana Ghizilă nu reuşea să câştige titlul de MVP al turneului, un titlu câştigat de Anett Karsai, jucătoare câştigătoare a trofeului cu formaţia din Cluj Napoca, o finală câştigată împotriva fetelor din Ploieşti.

Revenim în prezent, un prezent care pare a fi verde pentru jucătoare din Ploieşti. Se spune că ce nu te omoară, te face mai puternic. Asta s-a întămplat şi cu Ioana. În data de 6 iulie 2011, Ioana suferea o intervenţie chirurgicala la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Motivul? Ruptură de ligament incrucişat interior. Au trecut luni bune până la încă un antrenament. Vorbim de 6-7 luni pentru un antrenament şi circa 9 luni pentru a juca din nou un meci împreuna cu colegele sale de echipă.

Şi toate acestea au dus la un nivel al jocului dus spre un nivel de perfecţiune în nivelul jocului ploieştencei. Anul trecut, imediat după turneul de final al categoriei U14 disputat la Cluj, Ioana declara pentru totalbaschet.ro:

"În spatele performanţelor stă o muncă enormă. În plus, talentul, dorinţa şi perseverenţa mă ajută în atingerea acestor performanţe.Tot ceea ce fac se leagă de baschet. De aceea, în afara şcolii, prefer....baschetul! Fie că e antrenament ,fie că intru în sală singură, încerc să mă perfecţionez şi să ajung o mare jucătoare. Ceea ce este cert: baschetul este viaţa mea."

Asta s-a văzut în ultimul turneu, o cupă disputată la Tîrgu Mureş, o cupă la care au participat echipele din Ploieşti ( 2 echipe, categoria 2000-2001 + categoria 1997-1998 ), Sirius I,II,III Tîrgu Mureş (în funcţie de vârsta jucătoarelor din oraşul florilor), CSS Alexandru Ceuşianu Reghin (categoria 1995-1996, o categorie în care Sirius II a câştigat competiţia) şi două echipe din Ungaria: Mezőberény şi BEAC Budapesta sub egida clubului Sirius din Tîrgu Mureş. Click AICI pentru rezultatele Cupei SIRIUS.

Finala categoriei 1997-1998 a fost disputată în faţa echipei din Budapesta. Echipa din Ploieşti a câştigat cu scorul de 75-43, însă ce s-a văzut pe parchetul sălii Gimnaziului Liviu Rebreanu din Tîrgu Mureş nu poate fi explicat în cuvinte. A fost o reprezentaţie de "AŞA DA!'' din partea Ioanei. Personal, mă aşteptam la o evoluţie bună spre foarte bună din partea ei din partea ei şi atât, însă, prin jocul ei perfect de-a dreptul, a reuşit să surprindă întreaga asistenţă.

Ce s-a văzut pe parchetul sălii fost de-a dreptul uimitor pentru toţi cei prezenţi. Părea că ea făcea totul. Ea pasa, ea recupera, ea arunca, ea înscria. Ploieştiul avea avantaj de 30 de puncte şi şeptarul ploieştean se bucura şi strângea din dinţi pentru fiecare minge câştigată, pentru fiecare coş marcat de colegele sale, pentru fiecare reuşită; atât individuală cât şi ale colegelor sale. O asemenea atitudine mi-a fost dată să văd doar în echipele sârbeşti, echipe în care tot timpul era un om care punea echipa pe picioare.Echipe care tot timpul au un lider care nu renunţă niciodată. Prin felul său de a fi a reuşit să le motiveze pe celelalte din mers, un lucru vizibil pentru cei care au văzut meciul sau meciurile în care Ioana se află pe parchet. Urmăresc baschetul juvenil feminin de ceva timp, de câţiva ani buni, însă niciodată nu am văzut o jucătoare la nivelul Ioanei. Au fost mai multe voci în lumea baschetului care vorbeau de faptul ca aceasta nu va mai fi vreodată la nivelul la care a fost în urmă cu un an. E drept, nu mai e la acelaşi nivel. E cu două trepte mai sus. E meritul ei. E meritul echipei. E meritul antrenorilor. Nu ştiu în care ordine. Ce ce e cert este faptul că îmi permit să fac un pronostic în ceea ce priveşte jucătoarea de baschet Ioana Ghizilă : dacă va continua în ritmul acesta, visul său de a juca în străinatate începe uşor uşor să prindă contur. Vorbeam de jucătoarea de baschet; putem vorbi şi de omul în sine al şeptarului ploieştean. A rămas aceeaşi. Şi pentru a ajunge sus, trebuie să rămână aceeaşi. Aceeaşi fată modestă, aceeaşi fată cu bun simţ, aceeaşi fată care reuşeşte să le transmită răutatea pozitivă colegelor. De fapt, e aceeaşi fată "pozitivă". O fată cu care poţi glumi imediat după meci, imediat dupa ce şi-a terminat de făcut treaba pe parchetul sălii de joc. La nivel de fundaşi, Ploieştiul are cei mai buni apărători din ţară. Pe lângă Ioana, Denisa Moldoveanu e jucătoare cu care Ploieştiul pare a fi invincibilă când amândurora le merge jocul. De fapt, tot ceea ce s-a văzut la turneul acesta din partea ploieştencelor e ceva ce trebuie urmărit în orice echipă, în orice grup care vrea performanţă în România. Vorbim de o familie. Pentru că la CSS Ploieşti asta e, o familie. Toate meciurile le-au trăit ca pe nişte finale. Finale la care deşi una din echipele Ploieştiului de la categoria diferită de vârstă nu juca, era prezentă în sală. Asta ne demonstrează ce grup unit există în această echipă.

În cele din urmă, asta face diferenţa între jucătorii de baschet şi baschetbaliştii propriu-zişi. Fie şi la această vârstă fragedă, o dată ce-o vezi jucând, rămâi surprins de fineţea, acurateţea, precizia, motivaţia...şi până la urmă plăcerea cu care joacă această jucătoare baschet. Se zice de fapt că atunci când faci un lucru de plăcere, îl faci la cele mai înalte standarde, reuşeşti să excelezi în acel domeniu. Baschetul românesc are multe talente care mor speranţe. Şi e trist pentru că acel jucător rămâne la acelaşi stadiu dacă nu are motivaţia necesară pentru a continua.Această motivaţie o regăsim în echipa ploieşteană.. Fără îndrumarea antrenorilor Munteanu Loredana şi Munteanu Robert, aceste fete nu ajungeau până aici. Nu ajungeau să joace baschetul cu zâmbetul pe buze şi să îţi facă placere ca şi privitor să urmăreşti acest sport. Pe lângă talentul care îl au, talentul cu care s-au născut să joace baschet poate, orice talent dacă nu e şlefuit, rămâne speranţă. Fie şi daca nu-ţi place baschetul feminin, fie dacă nu îţi plac competiţiile de juniori, văzând spiritul echipei din Ploieşti şi o jucătoare precum şeptarul ploieştean, nu ai cum să nu rămâi vrăjit de acest sport.

În ceea ce o priveşte pe Ioana Ghizilă, rămâne de văzut până la ce nivel mai poate progresa. Deja este la cu totul alt nivel decât restul jucătoarelor de vârsta ei. Născuta în 1997, Ioana poate evolua fara nicio problemă la orice categorie de vârstă la nivel juvenil. A demonstrat-o şi o demonstrează în fiecare meci pe care îl joacă alături de echipa ploieşteană. E cea mai în formă baschetbalistă română la nivel de juniori iar în ceea ce priveşte concurenţa ei pe post (fundaş : 1,2), nu ar avea rival la nicio categoriede vârstă; fie U16,fie U17, fie U18. Pe lângă asta, Ioana e polivalentă. Pe lângă faptul că e un fundaş veritabil care joacă fara nicio problemă atât pe poziţia 1 cât şi pe 2, poate evolua şi pe poziţia 3.

11 comentarii la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Frumos
    Frumos si interesant articolul. Speram cu totii, iubitorii baschetului, ca progresul Ioanei sa continue si ea sa confirme si in competitiile de juniori oficiale.

    cu 11 ani în urmă (19.09.2012) Raspunde
  • Sean :

    )
    Nu exista ligament incrucisat interior. Exista doar incrucisat anterior/posterior si colateral intern/extern.

    cu 11 ani în urmă (19.09.2012) Raspunde
  • anonim001 :

    ...
    mai departe este foarte greu u18-u23 nu se compara cu fundasi de la gategoriile astea ..

    cu 11 ani în urmă (19.09.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @sean
    S-a corectat. Mulțumim pentru observație.

    cu 11 ani în urmă (19.09.2012) Raspunde
  • Majestatea Sa :

    Rabdare-Modestie
    Interesant articol.Am urmarit evolutiile ei si daca va ramana la fel de modesta cred ca poate ajunge departe.Succes si SANATATE!............Mai sunt si alti sportivi talentati(atat fete cat si baieti).!!!!!

    cu 11 ani în urmă (19.09.2012) Raspunde
  • Nu conteaza :

    ....
    daca e atat de buna de ce nu a evoluat niciodata la lotul national? ea este u 16 ..lla u 17 cat si la u 18 sunt fundasi mai buni ca ea .foarte adevarat.talentata si modesta,dar , mie sincer mi se pare ca a-ti exagerat enorm cu articolul asta

    cu 11 ani în urmă (19.09.2012) Raspunde
  • carmen :

    frumos
    intr-eadevar este o jucatoare talentata dar exageram in a spune ca nu are rival pe posturile 1,2 la U17,U18..Sunt multe fete peste ea ca valoare la aceste categorii de varsta.Dar se vede ca munceste mult.Multa bafta si putere de munca in continuare .

    cu 11 ani în urmă (20.09.2012) Raspunde
  • brb :

    ceausescu marketing
    nu il cunosc pe Dl. Sipos care semneaza acest articol, dar daca as fi citit asa ceva la inceputul anilor 90 as fi zis ca a fost scris de un ziarist care pina nu demult scria despre ceausescu. Se poate ca Dl. Sipos sa nu cunoasca foarte bine campionatele de juniori si sa il fi rugat cineva sa faca marketing pentru Ioana. O cunosc pe Ioana si am urmarit-o in multe meciuri. Este un talent real, dar Dl. Sipos exagereaza in a o lauda si nu cred ca Ioanei ii face bine asa ceva. In finala de la Cluj ca si in multe alte meciuri a jucat aproape singura pentru ca nu prea a avut coechipiere de nivelul ei si Ploiesti a fost clar depasita de jocul de echipa al celeilalte finaliste. Referitor la turneul de la Targu Mures mi se pare din nou un pic exagerat sa afirmi ca o jucatoare a stralucit si e de un nivel peste cel al altor junioare chiar de virste mai mari cind echipa ei a cistigat cam toate meciurile cu minim + 20 de puncte. Ma bucur ca Ioana a revenit dupa accidentare si va fi foarte interesanta atit evolutia ei cit si a echipei din Ploiesti in campionatul 2012 - 2013 unde va fi o lupta foarte interesanta intre Oradea, Cluj Alexandria care au echipe care par mai solide decit cea din Ploiesti. La nivelul actual la care se afla U16 o jucatoare, cit ar fi ea de talentata, nu poate duce in spate o echipa. Bafta Ioana!

    cu 11 ani în urmă (20.09.2012) Raspunde
  • anonim001 :

    daca adaugai si divizie erai beton:)))
    în ceea ce priveşte concurenţa ei pe post (fundaş : 1,2), nu ar avea rival la nicio categoriede vârstă; fie U16,fie U17, fie U18. =))))

    cu 11 ani în urmă (20.09.2012) Raspunde
  • jordanfan :

    exagerat articol
    Sunt curios cate meciuri oficiale de juniori a urmarit acest domn Sipos.Nu contest valoarea si talentul Ioanei,am vazut-o in competitii oficiale,dar este mult prea exagerat totul incepand de la titlu"Ioana Ghizila si restul"!Este cea mai buna jucatoare din echipa ei.La nivel national chiar si la '97 are rivale talentate pe posturile 1,2.Dar la nivel de U17 ,U18 este foarte exagerat sa afirmi ca "joaca in alta liga"si nu are concurenta pe posturile 1,2.Doar cateva nume(din multe altele)pot sa dau:Kincso Kellemen,Sica Cuzic,Sandra Steiner(pe postul 2 este net superioara Ioanei,P.Cenan,M.Maxim astea la nivel de U17 ).La U18 nici nu are rost sa discutam de rivalitate pe posturi.Dar ambitia de care da dovada Ioana o va face sa-si indeplineasca visul.Munca multa in continuare si bafta!!

    cu 11 ani în urmă (21.09.2012) Raspunde
  • suporter34 :

    ce urmaresteSIPOS
    DL.SIPOS,daca scri un articol fal fara a fi partinitor,indiferent cine este subiectul,altfel esti ridicol,numai esti credibil,Ioana este o jucatoare buna ptr echipa ei ,daca era un fenomen ,(cum o descri tu),juca in lotul de u 16,nu ti se parea corect,este necinstit,pentru alte sportive,precum,PAULA,CENAN,SANDRA,MAXIM,si multe alte sportive.Nu as putea spune ca nu are merite IOANA,dar e cale lunga,mai are de invatat,de corectat,apreciez ca ti la prietenie,dar mai trebuie sa ti mai taiem din elan.As vrea sa scri corect despre alte sportive,care au muncit din greu in aceasta vara in loturileDE U 16 ,18 ,20,NU AM VAZUT NIMIC,AU REPREZENTAT asa cum au putut ROMANIA,ai sa fim,rezonabili.

    cu 11 ani în urmă (21.09.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!