Stiri

Campioana României, pas important spre optimile FIBA Europe Cup

Radu Bărăian

Radu Bărăian
17.01.2018

Campioana României la baschet masculin, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, a obținut în această seară un succes extrem de important pe terenul campioanei Ciprului, Keravnos, scor final 71-67. Victoria ardelenilor la Nicosia este cu atât mai prețioasă cu cât a venit fără aportul pivotului titular, Ousmane Barro, accidentat. 

Meciul a contat pentru cea de-a 3-a etapă din Grupa L a fazei secunde din FIBA Europe Cup, iar în urma acestei victorii și-a betonat cel puțin pentru moment locul secund în grupă cu un bilanț de 2 victorii și 1 înfrângere. După ce au pierdut meciul inaugural cu cei de la Donar Groningen, clujenii lui Silvă și-au adjudecat urmatoarele 2 partide, cu Mons și Keravnos, și a reintrat serios în lupta pentru un loc în optimile de finală ale FIBA Europe Cup. 

Cu Lasan Kromah în special, dar și cu Adomas Drungilas extrem de bătăios și conștient de rolul său în echipă odată cu absența lui Barro, U-BT a început în forță partida din fieful celor de la Keravnos, câștigând secvența inaugurală cu un categoric 25-12. Forcing-ul ofensiv al ardelenilor avea să o ia la vale odată cu startul sfertului secund, moment în care gazdele au profitat și au revenit rapid în joc. Cu un minut rămas de jucat până la pauză, avantajul românilor era doar de 4 puncte, 38-34, iar în minutul rămas avantajul a urcat la 5, scor la pauză 41-36 pentru Cluj, asta după ce sfertul a fost câștigat de ciprioți cu 24-16.

Meciul avea să se echilibreze serios odată cu revenirea de la vestiare, iar elevii pregătiți de Mihai Silvășan nu mai găseau soluțiile ofensive să se distanțeze din nou pe tabelă. De cealaltă parte, din punct de vedere defensiv, lucrurile mergeau mult mai bine pentru clujeni, având în vedere faptul că, deși nu reușeau să se desprindă din nou, reușeau cu brio să nu-i lase pe adversari să se apropie periculos. Sfertul 3 s-a încheiat cu un parțial de 18-17 pentru Keravnos, iar U-BT a intrat în decisiv cu 58-54. Scenariul s-a repetat în marte și în sfertul 4, atunci când campioana României a reușit să-și țină adversarii în spate, asta însă până în a doua jumătate a actului, când alb-negri jucau deja cu cuțitul la os. Cu 4 minute și jumătate până la final, tabela din Costas Papaellinas Arena indica egalitate, 65-65. Tensiunea și importanța jocului au făcut ca reușitele să fie tot mai rare până la final. În ultimele 60 de secunde s-a intrat cu 2 puncte de parte trupei de sub Feleac, 69-67. Keravnos a avut oportunitatea să treacă la conducere cu o aruncare deschisă de la mare distanță, însă au ratat, iar pe contraatac Sakic a fost faultat și a obținut 2 aruncări libere pe care le-a fructificat, 71-67 pentru Cluj, rezultat final în urma unui parțial de 13-13 în ultimele 10 minute. 

Lasan Kromah a fost de departe cel mai bun om al meciului cu 28 de puncte, 6 recuperări și 5 pase decisvie, totul pentru un indice la eficiență de 31 de unități, urmat de Adomas Drungilas cu un nou double-double, 11 puncte, 14 recuperări și 17 la productivitate. Celelalte puncte marcate de Cluj în Cipru au venit pe mâna jucătorilor Giordan Watson 12, Zeljko Sakic 8, Miha Lapornik 7 și Nandor Kuti 5. De cealaltă parte, din lotul celor de la Keravnos s-au evidențiat Abukar cu 19 puncte, King cu 14, în timp ce fostul piteștean Ross a marcat doar 5. 

În această seară se joacă meciul din Belgia, acolo unde olandezii de la Donar Groningen par favoriți în fața gazdelor de la Belfius Mons-Hainaut. Până la finalul duelului din Olanda, U-BT este noul lider al grupei. 

Runda următoare, pe 24 ianuarie de la ora 20:00, se joacă derby-ul grupei pentru locul 1 în Grupa L, Donar Gronigen vs. U-Banca Transilvania. O victorie pentru Cluj la mai mult de 4 puncte în Olanda le-ar asigura acestora cel puțin pentru moment locul 1 în grupă, respectiv cele mai mari șanse la calificarea mai departe în optimile de finală. 

*Foto: fiba.basketball

22 comentarii la aceasta stire:
  • "U" Mobitelco BT Cluj-Napoca 2 Take2 :

    3
    Oare un procentaj la 3 pct?

    cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru:

      procentaj
      3 Points FG: 30.7%, ei au avut 39.1%.

      http://www.fiba.basketball/europecup/17-18/1701/Keravnos-U-BT-Cluj-Napoca#tab=preview

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      SImplu...4/29, deci 13-14%

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • "U" Mobitelco BT Cluj-Napoca 2 Take2:

      🙄
      Doar mie mi-i se pare îngrijorător?

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru:

      corectie
      Cred ca gresesec, alea sunt statisticile globale in meciurile din Europa, nu cele de azi. Mea culpa.

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca zol2121:

      cj
      http://www.fiba.basketball/ls/#10857&10912-L-5

      14%

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru :

    Pentru contestatarii lui Silvasan...
    ...o intrebare scurta: cum era azi cu Olah in locul lui Drungilas?

    cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ovidiu89:

      Da da
      Bine punctat:) nu stiu cum e relația Sakic Silvășan :). Mie unu imi place mult de Sakic:) chiar daca uneori parca joaca la bășcălie. Tind sa cred ca își va face simțită prezenta in meciurile cu presiune.

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru:

      Sakic
      Eu nu cred să fie probleme. Din câte l-am vazut pe Sakic sezonul ăsta, e genul de jucător care trebuie să aibă motivație în teren ca să joace un meci bun. Dacă nu simte că are ceva de demonstrat o dă, vorba ta, în bășcălie.

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Simplu...
      U-BT juca în 8 nu în 7. Iar greul vine,vine. De exemplu sîmbătă cu Sibiul. După cum pășea Baro, cred că sîmbătă nu va juca sau va juca puțin. La ritmul ăsta de accidentări, play-off-ul va fi abordat cu juniorii sau cu suporterii. În altă ordine de idei, astăzi Salvatore de la Patria a fost Kromah , cel hulit după meciul cu Pitești. Cît despre Sakic, un foarte bun jucător, el parcă a fost trimis la Cluj într-o penitență. Cam asta e atitudinea. Să vedem cum se va descurca Lapornik. E totuși greu să fi antrenor...

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru:

      TitiAcs
      Cum în 8 nu in 7? Am spus ”Olah în locul lui Drungilas”. Sublinez ”în locul”. Așadar ai de ales dintre cei doi.

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Simplu cu Olah juca meciuri din astea in 6:)). Sa vezi ce 5 destoinic faceam din Kalnicenko...rupea tat:)))

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @hunteru & free62
      SCUZE ! Cred că pentru a îțelege și voi trebuia să scriu ceva de genul : Jocul de baschet se joacă în 5( cinci) jucători care pe parcursul meciului de 4X10 minute pot fi schimbați cu alți maxim 7 jucători. Ca să cîștigi un joc de baschet trebuie să înscri cu 1 (unu) punct mai mult ca adversarii. Ca să faci față jocului modern de baschet ( adică în viteză și forță) ar fi de preferat să ai un lot cît mai numeros și echilibrat. REVENIND la problemă : la o echipă care se pretinde că are cel mai mare buget din LNBM, cred că trebuia alcătuit un astfel de lot și mai mult cred că trebuia păstrat OLAH , adus DRUNGILAS . De competențele lui Silvă, eu personal nu pot să comentez ( nefiind de meserie), dar din publicațiile FRB stiu că a absolvit cu note mai mici decît Dumitescu sau Medved. Bine-nțeles asta nu înseamnă nimic... PROBLEMA MAJORĂ RĂMÎNE : Lot SUBȚIAT ! Doamne ajută cu Sibiul !

      cu 6 ani în urmă (18.01.2018)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Da maestre esti foarte competent in "declaratii" ca deobicei. Daca ii tineai pe amandoi aveai 3 jucatori de poz 5 plus Torok care joaca si el f bn 5...4 solutii...unde mama dracu ai vazut echipa care sa tina in lot 4 jucatori pe o pozitie? In campionat lasa-i unu in afara lotului sau cum faceai ca sa mai ai rezerve si pt alealalte pozitii totusi...sau joaca Watson 40 de minute de dragul de a-l avea in lot pe Olah. Echipa are 12 jucatori pe foaie ca tot te dadeai destept si rotund si deobicei ai niste comentarii talentate la adresa echipei. Pai daca are 12 jucatori foaia de joc si doar 5 pot juca in acelasi timp fiecare avand o pozitie clar stabilita, atunci cati jucatori pe un post ar fi indicat sa ai pe o poztie, 4???
      SI sa iti mai zic o treaba...ca tot o dai asta cu bugetu cel mai mare din ROmania...ala e per club unde intra staff, juniori, staff juniori si etc.
      Da bun in afara de Olah ca tot vb sa te afli in treaba dupa fiecare meci, ce solutii ai mai avea in conditiile in care in cupele europene deja nu poti trece nici un alt jucator strain pe foaie? Hai cu o solutie si mai povestim

      cu 6 ani în urmă (18.01.2018)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea popsiis :

    Mons-Groningen
    50-29 la pauza, daca bat belgienii, conteaza pentru cluj doar sa bata in olanda, si in celalalte meciuri fireste

    cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru:

      Final
      Mons 84 - Groningen 65.

      Cluj și Groningen pe 1-2 cu 5 puncte fiecare, Mons și Keravnos pe 3-4 cu 4 puncte fiecare. Grupa încă se joacă, e clar.

      cu 6 ani în urmă (17.01.2018)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru :

    TitiAcs
    Ironii slabe, serios, foarte slabe.

    Acuma a apucat sa spună @free62 niste chestii pe care le-aș fi spus și eu (ex: câți jucători de poziția 5 au loc într-o echipă).

    În altă ordine de idei, tu spui că jocul modern de baschet e în viteză și în forță. Pai la capitolele astea două Drungilas e atât de mult peste Olah încât se vede din avion!

    Mi-aș fi dorit extrem de mult ca Olah să performeze, pentru că e român. Îmi doresc să progresăm la capitolul echipă națională. Dar nu ai cu cine, nu în stadiul actual în care se află. Sau cel puțin nu cum a arătat la Cluj... nu are încredere în el, nu are psihic, din păcate. Și îmi pare rău...

    Lot subțiat, zici. Avem doi buni pe poziția 5, Barro și Drungilas. Ce e foarte important e că pot să joace foarte bine amândoi același tip de scheme de joc! FOARTE important aspectul ăsta! Pentru Olah trebuiau create alte scheme, la o adică, etc.

    În plus, cum zicea și @free62, Torok joacă și el pe 5 dacă trebuie. Așadar avem cine să acopere poziția. Acuma că s-a întâmplat să fie și Torok și Barro out pentru un meci - ce să faci? Îți zic eu - faci față, așa cum s-a demonstrat ieri.

    cu 6 ani în urmă (18.01.2018) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca u1919cj :

    Bravo baieti
    Fara Baro, Roli si Rasic - traim periculos. Era de asteptat la cate meciuri se joaca sa fie mai multe accidentari. Pacat ca meciul de sambata nu are o miza mai mare pentru echipa noastra. Cu siguranta vin sibienii sa ne bata :)

    cu 6 ani în urmă (18.01.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca hunteru:

      Clar...
      ... cu siguranță vor să ne bată. Și contextul e bun pentru ei, au avut 6 zile de odihnă, n-au călătorit deloc, sunt pe val, etc.

      Noi mai pe drumuri, meci ieri, drum de întoarcere, niște accidentați, etc. În plus, pe urmă avem iar deplasare și un meci extrem de important miercurea viitoare.

      Eu sper ca Silvă să cântărească bine care e interesul pe termen lung al echipei. Spun asta pentru că el e sufletist și ține mult la blazon și oraș... sper să gândească mai mult cu creierul și de data asta să lase inima pentru alte meciuri.

      cu 6 ani în urmă (18.01.2018)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    well...
    E u zic sa va linistiti si sa priviti mai cu optimism meciul de sambata, din mai multe motive:
    1. Noi nu suntem o echipa "de deplasare" ( a se vedea rezultatele modeste sezonul asta in meciurile away). 2. Mai toata lumea in Sibiu si-a facut calculele la un 6-2 in meciurile care ne-au mai ramas, luand in calcul infrangeri la Cluj si Craiova. Bilantul asta ne-ar aduce pe podium cel mai probabil la finalul returului. 3. Nici noi nu stam grozav la oamenii mari: doar Kinnard si Cooper joaca minute multe la 4-5, Popescu mai poate ajuta doar in limita a 10-15 minute, iar Pratt pe 4 doar cand e musai sa jucam small. Pe de alta parte, daca vom avea vreo oportunitate de a castiga cu siguranta o vom forta, pentru ca si Dan e extrem de ambitios in meciuri de genul asta. Dar ce va fi vom vedea sambata.

    cu 6 ani în urmă (18.01.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Pareri
    Sunt pareri si pareri despre jucatori , despre Silva, despre joc, nu trebuie sa ne ambalam daca nu toti gandesc ca noi . Dupa mine ieri ne-au salvat Kromah si Drungilas, restul evoluand sub asteptari mai ales in atac ( apararea a fost in general ok ) . De fapt cei doi plus Watson au evoluat aproape tot meciul, ceea ce in meciul cu Sibiul va cantari mult . Eu as reveni la strategia gresita privind lotul, acum avem un singur " carator ", pe Watson, daca am cedat doi fundasi, trebuia sa aducem alti doi, reintrarea lui Rasic fiind o necunoscuta, plus ca nici el nu este un 1 clasic . Despre anxietatea de pe teren, transmisa de pe banca ( vizibila iei la aruncarile libere si la cele de 3 pct, dar si la faza de atac in general ), cu alta ocazie, poate dupa meciul cu Sibiul .

    cu 6 ani în urmă (18.01.2018)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Degeaba reintra Rasic pt ca in cupele europene nu poate juca, decat daca si-ar reveni f rapid si i-ar lua locul pe foaie lui Lapornik, iar pt poz 1 in cupele europene nu vad ce solutie de roman transferabil ai avea, dat fiind ca nationala a naturalizat pt a avea solutie pe poz 1. Sper ca nu se gandeste nimeni la solutii minune gen Calota...

      cu 6 ani în urmă (18.01.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!