Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: "Presiunea a fost pe noi"

Adrian Micinic

Adrian Micinic
03.10.2013

Cristian Achim, antrenorul lui CSM Oradea a explicat succesul în fața lui U Mobitelco Cluj, scor 76-68, în meciul de deschidere al sezonului competițional 2013/14.

"Este o victorie care mă bucură foarte tare. A fost un meci în care presiunea a fost pe noi, pentru că am jucat acasă și evident dorința de victorie a fost foarte mare, însă și așteptările pe măsură. Mi-am dorit foarte mult să câștigăm pentru că avem un program mai dificil în continuare, iar această victorie îmi aduce exact ce aveam nevoie și anume timp. Consider că puteam avea probleme dacă începeam cu stângul.

A fost un meci foarte dificil, complicat, exact așa cum mă așteptam să fie. Clujul este o echipă foarte bună, care a și demonstrat acest lucru. A fost un meci foarte frumos pentru public prin prisma echilibrului, dar mai puțin frumos pentru mine. Rezultatul este foarte important din punctul meu de vedere.

A fost un meci extrem de strâns. Consider că aruncarea lui Hargrove din finalul sfertului 2 a întors oarecum meciul. Speram ca acest lucru să nu se întâmple, dar după pauză exact asta s-a întâmplat. În general, în astfel de situația, echipa care marchează un astfel de coș are un moral ascendent. De asemenea, sunt îngrijorat de numărul foarte mare de recuperări ofensive pe care le obține adversarul. Se pare că numele lui nici nu mai contează. Tinde să devină o problemă pentru noi, iar dacă nu o rezolvăm ne așteaptă mari probleme în viitor.

În mare jocul a fost echilibrat, doar că la recuperări ofensive ne-au măcelărit pur și simplu. Cu atât mai importantă este această victorie. Pe de altă parte este bine că după ce adversarul a trecut la conducere am reușit să ne păstrăm cumpătul și am reușit să marcăm în momente importante în condițiile în care presiunea apăsa pe noi.

Deși sunt bucuros pentru rezultat, am motive să fiu îngrijorat din anumite motive. Vreau să vă mai spun un lucru la care m-am tot gândit: este normal ca toată lumea să compare echipele, dar noi nu putem să comparăm o echipă formată în trei ani cu una nouă. Sincer, este imposibil. Va trebui să avem răbdare. Chiar va trebui. Pe de altă parte, cu o echipă construită în timp, la începutul sezonului trecut am avut meciuri foarte dificile acasă. Amintiți-vă cum s-a terminat meciul din prima etapă cu Piteștiul, cu tripla lui stefanovic în ultima secundă și următoarele jocuri de pe teren propriu.

Mă bucur că am câștigat deoarece avem timp de pregătire în plus. Dacă am fi pierdut presiunea devenea mai mare, în special pe noile achiziții. Însă, așa rămâne scrisă o victorie. Și pentru mine este o victorie foarte, foarte importantă."

Cu privire la absența lui Silvășan, antrenorul CSM-ului a precizat:

"Întotdeauna îmi este greu atunci când o echipă joacă în efectiv incomplet. Amintiți-vă cum am câștigat noi la Brazi sau cum am pierdut acasă cu Clujul și Ploieștiul în sezonul regulat. De fiecare dată echipa care a învins a jucat fără unul dintre oamenii de bază.

Să nu vă imaginați că dacă Silvășan era echipat asta însemna automat victorie pentru Cluj. Poate, cu Silvășan pe teren nu ar mai fi avut 18 recuperări ofensive. Cu siguranță în aceste condiții Sparks nu ar fi jucat 33 de minute și nu știu dacă Silvășan putea să recupereze ofensiv mingile pe care le-a luat Sparks. De asemenea, cu Silvășan în teren e posibil ca Hargrove și Kuburovic să nu mai arunce așa mult. Nu avem de unde să știm ce ar fi fost."

Despre pivoți, recuperări ofensive și apărare, antrenorul CSM-ului a declarat:

"Referitor la faptul că Denison a jucat puțin în prima repriză singura explicație constă în faptul că avea două greșeli personale. Când cineva are probleme cu faulturile prefer, dacă am variantă de schimbare, să efectuez modificarea pentru că un jucător cu probleme cu faulturile s-ar putea să nu se apere la capacitate maximă. Poate fi o chestiune psihologică din dorința de a se proteja, dar și una de natură fizică, pentru că evident se ferește și se comportă altfel decât unul care nu are probleme cu faulturile.

În ceea ce îi privește pe cei doi jucători de poziția 5, în mod cert ambii au jucat cu mult sub potențialul lor. Dar, în special pentru Denison, aș mai cere un pic de timp pentru că avem un campionat foarte complicat, iar jucătorii care vin aici pentru prima dată se adaptează foarte greu.

În apărare sunt mulțumit parțial. Dacă nu ar fi fost cele 10 recuperări ofensive în plus, la care să adăugăm acel coș primit în ultima secundă a primei reprize, încasat pe talentul pur al acelui jucător și nicidecum că ne-am apărat noi prost, atunci am fi ajuns undeva la sub 60 de puncte. Împotriva unei echipe bune a Clujului e foarte bine. Ce poți să mai zici? Dar cu siguranță mai sunt aspecte în care am greșit pe faza defensivă. După prima etapă cu o echipă nouă e normal să fie și greșeli. "

Pe marginea arbitrajului, tehnicianul bihorenilor a precizat:

"Nu vreau să intru în niciun fel de polemici. Cu toată răspunderea și obiectivitate de care sunt capabil într-o astfel de situație, consider că acest arbitraj a fost impecabil. 100%. Am primit un fault în atac, pentru ca după câteva secunde să fim sancționați cu fault în atac. Cred că spune multe despre imparțialitate. Eu consider că dacă un arbitraj vrea să te ajute, te ajută. Acesta nu a fost un arbitraj menit să ajute vreo echipă. Dacă pierdeam meciul îi felicitam pe arbitri la fel cum o fac acum, după această prestație a lor."

Referitor la coșul marcat de Subotic în ultima secundă, Achim a precizat:

"Mă bucur pentru ultima reușită a lui Subotic. S-ar putea să conteze. Nu avem de unde să știm ce urmează. Știți foarte bine că un meci durează 40 de minute. Nu se termină mai repede. Poate în playoff să fiu de acord să nu mai aruncăm la coș într-o situație similară pentru că atunci indiferent care e diferența de rezultat tot aia e. Dar o diferență de 5 sau 8 puncte într-un meci de campionat poate să conteze. Mai avem returul din meci direct. Se poate să fie egalitate în trei sau chiar mai multe combatante. De ce să nu ne gândim la asta din prima etapă? S-ar putea să conteze acest coș. Cine Știe? Și în plus, de ce să te oprești? Cum să ceri așa ceva unui jucător?"

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea corleone :

    100% pertinent
    Sunt de acord in totalitate cu cele declarate de Achim: ideea cu Silvasan, pivoti, recuperari ofensive etc. E clar ca mai este nevoie de timp pana se leaga relatiile de joc in ambele faze. Intr-adevar este nevoie si de rabdare.

    cu 10 ani în urmă (03.10.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!