Stiri

David Blatt și Rick Pitino au discutat despre diferențele dintre cele NBA și Euroligă

Eduard Popa

Eduard Popa
13.01.2019

david blatt rick pitino

Antrenorul celor de la Barcelona, Svetislav Pesic, a făcut furori în această săptămână după ce a declarat că „NBA nu este baschet” și Euroliga este o ligă mai puternică.

Doi dintre antrenorii care îi pot oferi o replică tehnicianului sârb sunt chiar în Euroligă. Este vorba de veteranii Rick Pitino, tehnician la Panathinaikos și David Blatt, antrenorul celor de la Olympiakos.

Pitino, sosit în acest an la Panathinaikos, se arată un mare fan al baschetului european. Fostul tehnician al lui New York Knicks, Boston Celtics, dar și al colegiilor Kentucky sau Louisville a fost întrebat cu privire la declarațiile omologului său de la Barcelona. Pitino a profitat de această ocazie pentru a explica cum s-a creat stilul actual din NBA.  

„Euroliga este atât de competitivă datorită calității jucătorilor și a antrenorilor. În urmă cu mulți ani am fost nominalizat într-o comisie alături de Chuck Daly, Hubie Brown, Larry Brown, Pat Riley și alții pentru a găsi soluții întrucât conducerea NBA era nemulțumită de faptul că numai o echipă marca în medie peste o sută de puncte pe meci. Așadar, David Stern (n.r. comisarul NBA la acea vreme), ne-a convocat și nominalizat într-o comisie a cărei misiune a fost să găsească soluții de a face jocul mai productiv din punct de vedere al numărului de puncte. După ce s-au exprimat toate opiniile, după discuții îndelungate, s-a tras linie. Concluzia a fost că jocul nu trebuie să fie atât de fizic. Așadar s-a concluzionat că trebuie să se fluiere mai multe faulturi.

De atunci a început să se fluiere fiecare bump, fiecare hand check, fiecare contact. Evident că numărul de puncte a început să crească. La distanță de câțiva ani de la adoptarea acestei maniere de arbitraj s-a ajuns de la o singură echipă din 30 cu medie de peste 100 puncte pe meci la o singură echipă din cele 30 cu medie sub 100 puncte pe meci. Întreaga ligă, adică 30 de echipe, sute de jucători, antrenorii, arbitrii, toată lumea s-a adaptat la un joc mai în viteză, mai fin, fără contact. Acesta este NBA-ul de azi. Repet, este dorința conducerii ligii de a favoriza ofensiva, de a avea echipe care marchează multe puncte. Atunci când se întâmplă așa ceva, este firesc ca toată lumea să se adapteze, iar în NBA asta a însemnat ca toată lumea să se focuseze pe ofensivă.

Euroliga este excepțională, dar nu se adaptează la ceea ce s-a întâmplat în NBA. Poate nici nu trebuie să o facă. Poate că Euroliga trebuie să fie Euroligă, iar NBA-ul să fie NBA”, a spus Rick Pitino, potrivit 24secunde.ro.

De partea cealaltă, David Blatt a avut o traiectorie diferită. El a scris istorie în Euroligă după ce a câștigat în 2014 competiția alături de Maccabi Tel Aviv. Imediat după aceea a fost acontat de cei de la Cleveland Cavaliers. În vara acelui an, Cavs și-a construit o superechipă, cu LeBron James, Kevin Love și Kyrie Irving. Blatt nu a rezistat însă decât un an și jumătate la cârma formației din Ohio. Asta în ciuda faptului că a dus echipa în finala NBA în 2015 și, la mijlocului sezonului 2015/2016, a fost demis. În acel moment cei de la Cavs conduceau Conferința de Est, cu 30-11.

david blatt nba euroliga

Blatt are însă o opinie diferită față de cea a lui Pesic:

„Baschetul din NBA este diferit decât cel din Europa sau din Euroligă. Nu este vorba despre care e mai bun, mai rău sau mai calitativ. Nu sunt de acord cu partea asta din declarația domnului Pesic. Dar înțeleg argumentele sale și sunt de acord că există diferențe în ceea ce privește jocul de baschet. Am trait și eu asta pe propria mea piele. E un alt fel de baschet, regulile sunt diferite, ai un program schimbat față de cel din Euroligă. Jucătorii și felul în care echipele sunt construite diferă. Jocul din jurul jocului în NBA e diferit față de Europa. Calitativ nu aș putea spune că o ligă e mai bună ca cealaltă. Cu siguranță nu. Dar cu siguranță înțeleg argumentele lui Pesic în ceea ce privește felul în care se joacă baschetul aici și peste ocean. Sunt multe diferențe”, a spus David Blatt, potrivit eurohoops.net.

CITEȘTE ȘI: Ce părere au baschetbaliștii din LNBM despre dezbaterea NBA vs Euroligă

*foto: yahoosports.com/inquirer.net

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!