Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Energia Rovinari vs. Steaua CSM EximBank, un meci capital pentru ambele formații

Radu Bărăian

Radu Bărăian
22.03.2014

Liga Națională

Etapa 24

Duminică, 23 martie - Ora 19:00

Sala Sporturilor Târgu Jiu

12-11 Fișa meciului 12-11

Una dintre cele mai interesante partide ale rundei cu numărul 24 din Liga Națională de Baschet Masculin se va desfășura duminică, începând cu ora 19:00, în Sala Sporturilor din Târgu Jiu, acolo unde vor da piept Energia Rovinari și Steaua CSM EximBank București. Disputa dintre cele două combatante nu va fi transmisă de niciun post TV.

Încleștarea este decisivă pentru ambele echipe. În cazul unei victorii a trupei gorjene, atunci aceștia vor termina mai mult ca sigur înaintea Stelei, deoarece oltenii joacă un meci cu Farul, o partidă facilă și apoi îşi permit un eșec pe teren propriu în fața celor de la CSM Oradea, iar în duelurile directe Energia este peste roș-albaștri. De cealaltă parte, dacă Steaua ar reuși să învingă Energia lucrurile s-ar complica un pic. Steaua va avea nevoie mare de victorie și cu echipele care luptă pentru locurile din top-ul ierarhiei, ”U” BT Mobitelco Cluj și CSU Sibiu. Dacă elevii lui Niksa Bavcevic se impun la Târgu Jiu la mai puțin 28 de puncte, atunci „militarii” au nevoie să câștige atât cu Sibiu cât și cu ”U” BT Mobitelco, iar în caz contrar, își permit și un eșec în ultimele două etape.

Înaintea meciului de mâine seară, Energia și Steaua sunt vecine de clasament, pe locurile 7 și 8, ambele având la activ 34 de puncte acumulate și un bilanț de 12 victorii și 11 înfrângeri. Într-o situație asemănătoare se află și BCM U Pitești, însă aceștia au un meci mai puțin disputat, restanța de pe terenul Timbei Timișoara, meci care pentru argeșeni în mod normal nu ar trebui să reprezinte o problemă. Dintre toate cele 3 echipe care se luptă pentru ultimele 2 locuri care duc în play-off, gruparea din Trivale pare să aibă cel mai accesibil program. Dacă lucrurile se respectă în mare măsură, băieții lui Șapera au toate șansele de a termina pe locul 7, așadar, duelul dintre Rovinari și Steaua va fi unul capital în această luptă. Totuși, dacă oltenii lui Nini și Pitești vor termina la egalitate de puncte la finalul sezonului regulat, gorjenii vor termina peste argeșeni datorită rezultatelor din meciurile directe.

Revenind strict la partida dintre Energia și Steaua, ambele combatante vin după o înfrângere în etapa precedentă. Roș-albaștri au cedat în propriul fief în compania celor de la CSM Oradea, scor 83-97, meci care le-a întrerupt steliștilor o serie de 4 victorii consecutive. De cealaltă parte, oltenii de la Energia s-au deplasat în Ardeal, pe terenul celor de BC Mureș, acolo unde au fost depășiți cu 53-64. Astfel, în ultimele 5 jocuri de campionat baschetbaliștii pregătiți de Florin Nini au obținut 3 înfrângeri și 2 victorii. 

Disputa din această etapă reprezintă al 7-lea duel direct din istoria Energiei și a Stelei, cele două echipe împărțindu-și în mod egal victoriile în cele 6 meciuri jucate până în prezent. În turul actualei ediții de campionat, atunci când s-a consemnat ultima întâlnire directă dintre cele două grupări, Energia s-a impus fără drept de apel la București la 27 de puncte diferență, scor 97-70. În respectiva întâlnire, echipa din Capitală a fost dominată clar la toate capitolele, cel mai elocvent exemplu fiind acela al eficienței acolo unde au terminat cu 58 de unități, în timp ce Energia a avut nu mai puțin de 122 în dreptul acestui capitol statistic. 

După cum spunea și antrenorul Energiei, Florin Nini, disputa din această etapă nu va semăna deloc cu cea din tur, având în vedere miza duelului și situația celor două formații. Față de Energia, Steaua compensează cu o apărare mult mai eficientă, având până în prezent 1.642 de puncte primite, timp în care oltenii au 1.805. De partea cealaltă, din punct de vedere ofensiv Darby&Co stau mult mai bine decât adversarii lor, raportul fiind de 1.934 la 1.795. De asemenea, oltenii marchează în medie 84.9 puncte pe meci față de 78.4 cât înscrie Steaua. 

Totodată, din punct de vedere statistic între cele două formații există un echilibru cu un ușor avantaj de partea oltenilor. În privința procentajelor, la aruncările de 2 puncte Energia are 55.0%, în timp ce Steaua 52.2%, la 3 puncte 37.3%/35.9%, în timp ce la linia de fault 77.1%/74.0%. Steaua recuperează mai bine decât Energia cu o medie de 35.0 recuperări pe meci față de 33.8 cât au adversarii, în timp ce la capitolul paselor decisive, oltenii stau mai bine decât bucureștenii cu 16.3/14.8.

Florin Nini nu îl poate folosi în continuare pe Dalibor Djapa, fiind încă în perioada de recuperare după accidentarea la genunchi, în timp ce Niksa Bavcevic are tot lotul la dispoziție, însă în angrenajul echipei sale se regăsesc 7 străini, dar după cum bine știm doar 6 pot fi trecuți pe foaia de joc. 

Partida va fi arbitrată de o brigadă formată din Marius Ciulin, Alexandru Olaru și Laszlo Bukuresti, iar comisar din partea Federației Române de Baschet va fi Romi Stănciulescu.

*Foto: Răzvan Păsărică

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!