Stiri Cupa României Masculin

F8 M: Șase echipe au fost prezente și la turneul de anul trecut

Andreea Vlase

Andreea Vlase
08.02.2018

final eight cupa romaniei

Sâmbătă începe Final 8-ul Cupei României la baschet masculin. Acesta se dispută la Sepsi Arena, pe teren neutru. Șase dintre formațiile calificate au jucat și anul trecut la Sibiu, la prima ediție în care s-a trecut la formatul cu turneu final de 8 echipe.

Phoenix Galați, CSM CSU Oradea, CSM Steaua Eximbank București, BC CSU Sibiu, BC SCM Timișoara și U-BT Cluj au fost prezente și la F8-ul din 2017, de la sala Transilvania. Singurele noutăți pentru această ediție sunt BCMU FC Argeș Pitești și BC Timba Timișoara. O altă noutate este disputarea turneului final într-un oraș fără echipă de seniori.

Duelul dintre Phoenix Galați și CSM CSU Oradea deschide al doilea Final 8 al Cupei României, sâmbătă de la ora 17:15. Ambele formații au participat și anul trecut. Phoenix a avut cel mai ușor adversar în primul tur de anul acesta, pe Dinamo București. A fost +50 pentru elevii lui Florin Nini la total. La ediția precedentă, gălățenii au pierdut în sferturi, cu 75-85 în fața formației care avea să dispute finala, BC Mureș.

Orădenii nu au jucat în primul tur din acest an, fiind calificați din postura de participanți în cupele europene. CSM CSU Oradea are două finale pierdute, în 2014 și 2016. În stagiunea precedentă bihorenii au fost eliminați tot de BC Mureș, tot pentru zece puncte. Va fi a 5-a prezență pentru „leii roșii” la un turneu final în ultimii 12 ani.

BC Timba Timișoara este singura debutantă la turneul final din acest an. „Urșii” au trecut în primul tur de Politehnica Iași cu +8, într-o dublă care s-a disputat mai târziu decât celelalte dueluri. Timba a mai trecut o singură dată de primul tur, în 2014, dar a cedat în faza a doua.

CSM Steaua Eximbank București pornește clar cu prima șansă în fața galben-negrilor. Steliștii sunt la a doua participare consecutivă la turneul final, iar în 2011 au pierdut finala. Echipa din capitală a fost eliminată în sezonul trecut de viitoarea câștigătoare, U-BT Cluj. În acest an, Steaua a fost printre cele patru echipe calificate direct la turneul final.

BC CSU Sibiu și BC SCM Timișoara deschid ziua a doua de la turneul final. Sibienii au găzduit în sezonul trecut F8-ul, dar au fost învinși în primul meci de U-BT. S-a respectat încă o dată regula ultimilor ani, când gazda nu a reușit să câștige competiția. Sibienii joacă a 5-a oară la turneul final în ultimii 12 ani.

Dacă ne luăm după bannerele de la meciurile de acasă, BC SCM Timișoara are 2 cupe în palmares, cea din 2010 și cea din 2015 (prima ca Elba Timișoara și a doua ca BC Timișoara). Alb-violeții sunt la al 8-lea turneu final în ultimii 12 ani, având și trei finale pierdute (2007, 2008, 2012). Dacă ținem cont de spusele că clubul actual nu a preluat datoriile și palmaresul vechiului club, atunci BC SCM Timișoara este la a doua participare la turneul final, după cea de anul trecut când a pierdut cu CSM CSU Oradea în sferturi. În această ediție, alb-violeții au eliminat SCMU Craiova în dubla manșă, cu +4 la total, după ce fiecare echipă a câștigat în deplasare.

BCMU FC Argeș Pitești este la al 5-lea turneu final în ultimii 12 ani, dar participă în premieră la un turneu cu opt echipe. În primul tur, piteștenii au trecut cu +8 de BC Mureș Târgu Mureș, grație victoriei din tur, la 9 puncte. Alb-violeții au în palmares Cupa României din 2012, când au câștigat după un Final 4 găzduit de Arena de Baschet.

Adversara piteștenilor în sferturi este campioana și deținătoarea ultimelor două cupe, U-BT Cluj. Clujenii nu au jucat în primul tur, fiind calificați direct pentru că participă în cupele europene. U-BT a obținut în această săptămână calificarea în faza eliminatorie din FIBA Europe Cup . Clujenii au câștigat cupa în 2016 după un Final 4, iar anul trecut și-au apărat trofeul la prima ediție în care s-a disputat Final 8. Formația de pe Someș a pierdut o finală în 2013.

Semifinalele se vor disputa luni. Prima este programată de la ora 17:15 și va opune câștigătoarele sferturilor din prima zi. A doua semifinală se joacă de la ora 20, între învingătoarele meciurilor de duminică. Finala se joacă marți, 13 februarie, de la ora 19.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!