Stiri Cupa României Masculin

F8 M. U-BT Cluj vs. BC Mureș, finala Cupei României 2017

Radu Bărăian

Radu Bărăian
17.02.2017

Ultima zi a Final Eight-ului Cupei României aduce odată cu ea și cel mai important meci și anume finala, finală care în acest an va opune formațiile U-Banca Transilvania Cluj și BC Mureș Târgu Mureș. Disputa pentru trofeu se va disputa azi cu începere de la ora 19:00 în Sala Transilvania din Sibiu, jocul fiind transmis în direct de DigiSport 4. 

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj au avut la prima vedere un drum destul de ușor spre marea finală, reușind victorii concludente în fața gazdelor de la CSU Sibiu, respectiv în semifinale în fața celor de la Steaua CSM EximBank București. Trupa lui Mihai Silvășan a trecut de sibieni la 18 puncte diferență, scor final 88-70, în timp ce de steliști la 13 puncte, 88-75, într-un joc în care au condus și la 20 de puncte diferență. 

De cealaltă parte, BC Mureș a izbutit două victorii la 10 puncte diferență în compania echipelor Phoenix Galați și CSM CSU Oradea. În sferturile de finală au trecut de gălățeni cu 85-75, asta după ce au revenit în joc pe parcursul reprizei secunde. Penultimul act i-a adus pe mureșeni mult mai încrezători în fața celor de la CSM Oradea, băieții lui Barnabas Szaszgaspar fiind la timona jocului pe aproape tot parcursul partidei, câștigând toate cele patru sferturi cu parțiale de 17-14, 25-24, 19-17, respectiv 20-16, totul pentru un final de 81-71. 

Acum cele două formații transilvănene urmează să-și dispute o luptă directă pentru cucerirea trofeului Cupei României, asta după ce în ultimii 12 ani s-au consemnat în total 43 de întâlniri directe între Cluj și Mureș. „Tigrii” din junglă au un ușor avantaj în fața clujenilor în meciurile directe, câștigând de 22 de ori, față de cele 21 de succese ale Clujului. În sezonul regulat din LNBM, ambele echipe au reușit să se impună pe terenul celeilalte, Clujul câștigând în „Jungla” mureșeană cu 82-69, în timp ce alb-albaștri s-au impus fără probleme în „Horia Demian” cu 104-89. De asemenea, cele două echipe s-au întâlnit anul trecut în semifinalele Cupei României, U-BT reușind să învingă cu 73-67, iar în finală trupa pregătită pe atunci de Marcel Țenter s-a impus în fața celor de la Oradea. 

Astfel, în această seară formația de sub Feleac are posibilitatea să-și treacă în cont al doilea trofeu consecutiv în Cupa României, iar calculele hârtiei o dau drept favorită în realizarea acestui lucru. Cu un bilanț zdrobitor în campionat, 17 victorii și doar 2 înfrângeri, cu un parcurs perfect în cupă, respectiv cu un lot de jucători și un moral pe măsură, alb-negrii au forța necesară să ducă trofeul în vitrina clubului. Totuși, în ciuda tuturor problemelor cu care s-a confruntat în acest sezon competițional, BC Mureș a demonstrat că este capabilă să furnizeze rezultate foarte bune și să învingă pe absolut oricine îi stă în cale, dovadă fiind victoria categorică de aseară cu CSM Oradea, care în urmă cu o zi făcea instrucție cu Timișoara, dar și succesul din „Horia Demian” din decembrie când a marcat 104 puncte în coșul celor din Cluj. Trebuie amintit că BC Mureș nu are până în prezent nicio cupă în palmares. 

Finala din această seară este una deschisă oricărui rezultat, rămâne de văzut însă cine va fi mai lucid la ora jocului, ce tactici și ce arme se vor folosi în oprirea adversarului. Cu sigurață din nou jucătorii români vor avea un cuvânt greu de spus în desemnarea câștigătoarei, iar pe de cealaltă parte, sportivii străini de valoare din lotul ambelor echipe vor compensa sau amplifica și mai mult prestațiile din teren ale autohtonilor. 

*Foto: Mircea Roșca @sportpictures.eu / Ana-Maria Mătușoiu @totalbaschet.ro

12 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca ARK :

    UBT
    Cu adevarat un test pentru UBT.

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde
  • pipzn :

    Finala
    Meciul din seara aceasta va fi unul greu. Clujul are antecedente nu prea fericite in meciurile directe (si mai ales cu miza mare) cu Muresul. Si, in bucuria generalizata de aseara pentru accederea in finala, se pare ca nu prea s-a uitat nimeni pe statistica ce indica 20 de mingi pierdute. Si Muresul, pe langa aruncatorii buni de la distanta, se descurca foarte bine cu valorificarea mingilor pierdute de adversar (mai ales daca acestea vor fi sub forma celor de aseara, "mingi furate").

    Ca suporter al Clujului nu pot decat sa sper ca meciurile de aseara i-au obosit mai mult pe mureseni (mai ales Martinic, Markovic si Kalve), si ca nu vor avea cosuri prea multe de la distanta pentru ca, teoretic, la celelalte capitole nu ar trebui sa avem prea mari probleme.

    Ca privitor de baschet, imi doresc doar sa vad un meci frumos.
    Succes ambelor echipe si cel mai bun sa invinga.

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    Fericire
    Sper sa se joace un baschet frumos iar cel mai bun sa câștige. As prefera sa nu luam cupa dar sa fim campioni. Doamne ajuta!!

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017)
    • "U" Mobitelco BT Cluj-Napoca 2 Take2:

      J
      Eu as prefera sa luăm și cupa și campionatului

      cu 7 ani în urmă (17.02.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Finala
    După mine Clujul va câștiga la fel cum a facut-o în celelalte meciuri din turneu. Singurul avantaj al mureșenilor ar putea fi ca n-au nimic de pierdut dar și o eventuala bună precizie la 3p. Altfel nu văd ce ar putea face în fata Dream Team-ului clujean. Oricum suporterii din Mureș ar trebui sa fie mândri pt ce au realizat favoriții lor la acest turneu.

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mailman :

    finala cosmopolita
    Avem cate un "produs traditional bihorean" in fiecare lot al celor doua finaliste: Torok respectiv Lazar! Ambii au jucat la Oradea fiind crescuti de LPS, dar "nu au facut fatza" pretentiilor... Azi Oradea "sufera" la posturile 4 si 5! Oare de ce? Pentru ca "mandria locala" sa fie satisfacuta avem inca un fost component (campion national) in teren deseara: Markovici. Hai ca se poate spune ca Oradea face treaba buna in baschet...

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017)
    • BC CSU Sibiu JCN:

      JCN
      Ai perfecta dreptate, si eu ma intreb cateodata cum de ati reusit sa fiti atat de prosti incat sa castigati anul trecut titlul fara Lazar si Torok !?

      cu 7 ani în urmă (17.02.2017)
    • U BT Cluj-Napoca meea:

      HAI
      A fost Barnet si Mandache acolo, am facut troc cu ei!

      cu 7 ani în urmă (17.02.2017)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Totul sau nimic
    Bafta ambelor echipe, și cel mai bun să câștige ( că o mare speranță as vrea sa fie U-BT). Sper sa fie un meci frumos ca și cel de Marți in care arbitri nu au stricat din frumusețea acestui sport. Succes și hai U-BT

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde
  • "U" Mobitelco BT Cluj-Napoca 2 Take2 :

    H
    Cineva din Cluj care pleacă spre Sibiu?

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde
  • BC CSU Sibiu amg :

    Succes
    ...ambelor echipe! Sper sa vedem un regal baschetbalistic astazi si un joc demn de o finala! Fie ca cea mai buna echipa de astazi sa castige!

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    @trancer
    No offence dar cred ca muresenii mai au o optiune in fata dream team-ului din Cluj: sa faca ce au facut cu ei in ultimul meci din campionat :). Si da, ai dreptate, indiferent de rezultatul din seara asta suntem mandrii de tigrii nostrii. Imi doresc sa fie un meci frumos, disputat in limitele fair play-ului si fie ca cei mai buni sa castige!

    cu 7 ani în urmă (17.02.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!