Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Federația pregătește un nou sistem competițional pentru sezonul 2018/2019

Adrian Firican

Adrian Firican
10.03.2018

Foto: Mihaela Bobar (sportpictures.eu)

Liga I de baschet masculin și feminin ar putea însemna istorie din sezonul 2018/2019. Federația Română de Baschet a înființat o comisie de elaborare a unui sistem competițional unicat în Europa formată din Mircea Cristescu (U BT Cluj-Napoca), Gabriel Toma (Politehnica Iași), Vasile Gâlcă (CSU Știința București), Dan Dacian (ACS Dan Dacian), Cătălin Tănase (CSȘ Târgoviște), Liviu Puicu (Slam București), Claudiu Fometescu (antrenor federal), Dan Berceanu (Secretar general FRB) și Horia Păun (președinte FRB).

Misiunea acestora va fi de a unifica Liga Națională de Baschet masculin și feminin cu Liga I de baschet masculin și feminin pentru a crea o Superligă a României la nivel de seniori și senioare. La prima vedere Superliga urmează să fie formată din grupe valorice (Grupă Roșie, Albastră și Galbenă) în funcție de rezultatele înregistrate în prezenta ediție de campionat. 

Încă nu a fost stabilită o ierarhie clară, însă ca idee se dorește ca primele șase echipe din LNBM și LNBF din acest an să formeze prima grupă valorică, următoarele șase (patru + cele două care vor promova) a doua grupă valorică, iar următoarele șase a treia grupă valorică. Există posibilitatea ca grupele valorice să fie formate din opt echipe la masculin respectiv sașe la feminin, în funcție de numărul de echipe înscrise la nivel de seniori.

Echipele vor juca în sistemul fiecare cu fiecare tur-retur ori de două ori tur-retur cu echipele din grupa valorică din care fac parte, iar în a doua fază primele două echipe din a 2-a și a 3-a grupă valorică se vor califica în prima respectiv a 2-a grupă valorică în timp ce ultimele două echipe din prima grupă valorică și a 2-a grupă valorică vor retrograda în a 2-a respectiv a 3-a grupă valorică. După această fază s-ar putea juca încă o dată tur-retur în noul format ori se va trece direct la playoff, acest amânunt nu a fost încă decis. 

Echipele din prima grupă valorică vor avea dreptul la un număr mai mare de jucători/re străini/ne, în timp ce echipele din grupa a 2-a respectiv a 3-a valorică vor rămâne cu dreptul de a aduce doi/două jucători/oare străine/ne. În urma calificării în prima urnă valorică aceste echipe ar avea dreptul de a mai suplimenta lotul cu un număr de jucători/jucătoare egal cu cel permis echipelor din prima urnă valorică. S-a discutat și posibilitatea ca echipa câștigătoare a urnei a 2-a respectiv urnei a 3-a să se califice direct în prima urnă valorică.

Noul sistem competițional se află în faza analizei și a discuțiilor, rămâne de văzut care va fi varianta finală adoptată de către Federația Română de Baschet. Cert este că se dorește unificarea celor două ligi, cel mai probabil pentru a combate numărul de echipe participate în Ligile Naționale, număr ce se află într-o continuă scădare, dar și pentru a se adopta un sistem competițional mult mai atractiv.

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Nu știu dacă
    am înțeles corect, dar dacă după prima fază (2 tur-retururi) 2 echipe cad din grupa 1 în grupa 2, urmînd ca alte 2 să promoveze în elită și să înceapă (oricare) altă fază și aceste echipe ( promovate) au dreptul să aducă jucători străini ( normal să fie același număr ca la echipele din elită), atunci ar putea apărea următoarea situație ( cel puțin ciudată). O echipă sau două fac economie ( la buget) joacă prima fază cu salarii mici, după care pentru 1-2 luni cît ar fi play-off-ul aduc 5 străini de valoare ( scumpi ) care au terminat competițiile ( pe la sfîrșitul lui Aprilie poți aduce inclusiv din NBA) și cîștigă ( firesc ) Campionatul CARE ESTE RELEVANȚA CAMPIONATULUI ? O să spuneți ca perioada de transferuri se incheie in Februarie ! OK, dar...Gordon Fournier, Vucevici ( Orlando )Gasol, Green ( Memphis ), Booker, TJ Warren, Payton, Bender ( Phoenix Suns ) sau alți jucători americani dar preferabil europeni de la echipe care in Februarie nu mai au șanse, ,ar veni să joace de plăcere (unii aproape de casă) doar așa să nu ruginească pînă în August ? Chiar și pe 20.000 USD/lună ! Altfel ideea unei SUPERLIGI ar fi benefică, dar regulile să fie păstrate de la început pînă la sfîrșit și dacă tot se vrea promovare la mijlocul competiției (?!) atunci echipele din grupa 2 să poată să legitimeze cîți/cîte vor, pot după buget. Inainte de toate, eu aș OBLIGA cluburile să declare și să dovedească BUGETUL, apoi aș face ligiile în funcție de POTENȚIALUL financiar DOVEDIT. Prefer să văd U-BT de 10 ori cu Oradea, Sibiu, Steaua , Timișoara ( dacă mai pot ) , decît de două ori cu Dinamo ( de anul ăsta ) sau Iașul , Baia Mare etc. Dacă in SUPERLIGĂ ( să zicem, buget de minim 1 milion euro ) se înscriu 4 sau 5 echipe , atîtea să rămînă iar cînd finanțele altora pot face față să se aduge alte echipe. Altă soluție ar fi cea aplicată la hochei, unde echipele care pot ( Brașov, Miercurea Ciuc ) joacă în Liga ERSTE ( echipe din Austria și Ungaria )- dar au început în Liga MOL cu echipe doar din Ungaria. E drept că aici ne cam lipsesc cîțiva ( !?) kilometrii de autostrăzi.

    cu 6 ani în urmă (10.03.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmm
    Aș zice că ideea nu e tocmai proastă. Grupele 2 și 3 ar fi pepiniere pentru jucătorii români, iar în prima grupă să fie echipele care vor și pot face performanță adevărată. În plus dacă ești în grupa a doua și vrei mai mult, nimic nu te împiedică să ai 6 străini în lot, pe care să-i rotești până promovezi și apoi poți să-i pui pe toți pe foaie. Rămâne de văzut, s-ar putea să iasă ceva de aici.

    cu 6 ani în urmă (10.03.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!