Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Finala Ligii Naționale de Baschet Masculin demarează sâmbătă (21.05) la Oradea

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
20.05.2016

CSM CSU Oradea

Finala LNBM

Meciul 1
21.05.2016
Ora 20:00
Arena Antonio Alexe
Digi Sport
BC Mureș Târgu Mureș

Finala Ligii Naționale de Baschet Masculin ediția – 2015/2016 pune față în față pe pe CSM CSU Oradea și BC Mureș Târgu Mureș. Seria meciurilor din finală începe sâmbătă, 21 mai, la Oradea cu un prim joc programat de la ora 20:00.

Sistemul după care se desfășoara această finală este identic cu cel din ultimele două sezoane și se joacă după regula „cel mai bun din 5 meciuri”. Avantajul terenului propriu este deținut de CSM CSU Oradea, echipă care a încheiat pe poziția a 2-a sezonul regulat, în timp ce BC Mureș a terminat abia pe 5.

Cele două echipe au obținut calificarea în marea finală după un parcurs identic în semfinale. După ce au câștigat primele două meciuri a urmat un eșec, pentru ca accederea în finală să vină după un succes în meciul 4. A existat totuși o diferență, CSM CSU Oradea a avut avantajul terenului propriu și în seria cu U BT Cluj-Napoca, în timp ce BC Mureș a dat peste cap calculele hârtiei în fața Stelei CSM EximBank.

În acest sezon competițional, CSM CSU Oradea și BC Mureș s-au întâlnit în 4 rânduri, iar de fiecare dată câștig de cauză a avut echipa condusă de Cristian Achim.

Ca o comparație statistică între cele două echipe nu existe diferențe semnficative la cele mai importante capitole. De menționat este faptul că BC Mureș a marcat cu 7 puncte în medie mai puțin în meciurile din acest sezon contra lui CSM CSU Oradea, față de celelalte partide.

Un aspect interesant care poate fi subliniat înaintea debutului finalei, este acela că niciuna dintre cele două combatante nu a câștigat vreun trofeu din 2005, de când făceau pasul pe prima scenă a baschetului românesc. CSM CSU Oradea a pierdut o finală a LNBM în fața lui CSU Asesoft Ploiești și alte două finale de Cupa România contra lui U BT Cluj – Napoca și a Energiei Târgu Jiu. De partea cealaltă, BC Mureș a pierdut și ea două finale ale Ligii Naționale, ambele în fața lui CSU Asesoft Ploiești.

În componența celor două echipe există un singur jucător care a mai câștigat titlul național până la startul acestei finale. Alhaji Mohammed a triumfat de două ori în LNBM pe vremea când îmbrăca echipamentul lui CSU Asesoft Ploiești.

Finala din acest sezon mai propune și un duel inedit la nivelul băncilor tehnice. După mulți ani, doi antrenori români își vor ghida echipele în ultimul act al LNBM. Cristian Achim este la al 7-lea sezon consecutiv pe banca lui CSM CSU Oradea și încearcă să obțină primul trofeu cu formația bihoreană după trei finale pierdute. Dincolo, Szaszgaspar Barnabas are mai puțină experiență în calitate de principal, însă după demiterea lui Prakuraitis a reușit să revitalizeze echipa și să o ducă în finala, acolo unde nimeni nu o mai vedea pe BC Mureș după final dezastruos al sezonului regulat.

Meciul 1 al finalei va fi arbitrat de o brigadă formată din Marius Ciulin, Bogdan Podar și Șerban Rașoga, în timp ce comisar al partidei va fi domnul Marius Marinescu.

Toate partidele din cadrul finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin 2016 pot fi urmărite în direct pe canalele Digi Sport.

foto: Roby Boros

4 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    matematica bat-o vina
    De cand este antrenor la Oradea Cristian Achim a pierdut 3 finale pana acum? Pe bune? Mie imi iese la numaratoare doar 1 finala pierduta, in 2013-2014 dar poate ma insel :)

    cu 7 ani în urmă (20.05.2016)
    • CSM CSU Oradea csmbasket:

      3
      Finala cupei 2014 , finala campionatului 2014,finala cupei 2016

      cu 7 ani în urmă (21.05.2016)
    Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    mea culpa
    Eu ma gândeam doar la cele de campionat :)

    cu 7 ani în urmă (21.05.2016) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe ardeal :

    Finale
    Și Muresul are 3 finale pierdute, 2 de campionat si una de cupa.

    cu 7 ani în urmă (21.05.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!