Stiri

Interviu cu Cosmin Petrescu despre debutul play-off-ului NBA

Eduard Popa

Eduard Popa
16.04.2016

Sezonul regulat din NBA s-a terminat cu o serie de evenimente istorice: retragerea lui Kobe Bryant şi recordul reuşit de cei de la Golden State Warriors. Despre aceste performanţe şi despre ce să ne aşteptăm în playoff-ul din acest sezon din liga profesionistă nord-americancă ne-a vorbit Cosmin Petrescu. Comentatorul Dolce Sport este un bun cunoscător în sporturile nord-americane, fapt ce se vede şi din opiniile sale foarte bine argumentate. Astfel, invităm fanii NBA dar şi ai baschetului de pretutindeni să citească un interviu complet cu unul dintre cei mai buni cunoscători ai ligii nord-americane din România.

Cum ţi s-a părut sezonul acesta regulat? Care a fost cea mai mare surpriză pentru tine, dar şi cea mai mare dezamăgire?

Ca intotdeauna, lung. Glumesc, însă 82 meciuri sunt multe pentru oricine. La categoria surprize am mai multe variante. Hornets și Pistons, echipe pe care nu mulți le vedeau in playoff, Celtics pentru creșterea uriașă față de anul trecut și Memphis, care, deși a fost lovită din toate părțile de accidentari, a prins playoff-ul în Vest.  Grizzlies au folosit 28 jucători diferiți pe parcursul sezonului regulat, un record al tuturor timpurilor. La dezamăgiri, primii, fără concurență, sunt Chicago Bulls. De la a doua favorită a Estului și locul doi pe 9 ianuarie, la ratarea postsezonului. Si tot ce s-a schimbat față de anii trecuți a fost antrenorul, Hoiberg în locul lui Thibodeau. E incredibil pentru mine ca Foreman și Paxon, managerul și președintele lui Bulls, au declarat de curând că își asumă greșeala, dar continuă în aceeași formulă. Ar mai intra și Rockets la dezamăgiri, dar ei măcar au prins playoff-ul în ultima zi.

Cine crezi că merită titlul de MVP al sezonului? Are Steph Curry vreun contracandidat serios?

Întrebarea este dacă va fi cineva atât de nebun încât să voteze un alt jucător sau vom avea primul MVP desemnat în unanimitate? Curry are cu peste șase puncte în plus la media pe meci față de sezonul trecut, când tot el a fost MVP, echipa lui a bătut recordul NBA pentru cele mai multe victorii într-un sezon regulat, iar Steph nu a jucat în 18 meciuri în sfertul patru pentru că diferența era prea mare între Golden State și adversari. Anticipez că, așa cum s-a mai intamplat, măcar un jurnalist va vota pe altcineva, doar pentru a ieși în evidență și a-și face reclamă gratuită.

Warriors au reuşit să bată recordul celor de la Chicago Bulls din sezonul 1995-1996. Ca fan Chicago, ce părere ai despre această realizare? Care crezi că ar fi deznodământul unei serii imaginare de baschet dintre cele două echipe?

Este un record despre care se spunea că nu va fi niciodată doborât. Așa cum e recordul de opt titluri consecutive al lui Celtics sau cele 100 puncte, într-un meci, ale lui Wilt Chamberlain. Oricât i-ai iubi sau i-ai urî pe Warriors, trebuie să le dai credit. Să pierzi doar nouă meciuri din 82, într-o ligă profesionistă din SUA, e impresionant. Cât despre discuția deja clasică Bulls ’96 vs Warriors 2016, îmi e imposibil să compar două ere diferite. Sunt alte reguli, alte calități fizice, altă viteză. Dacă ar fi posibilă o astfel de serie, cred că ar fi una echilibrată. Nu știu cine ar câștiga, dar nu rezonez cu ceea ce a spus Scottie Pippen, cum că Bulls ar câștiga 4-0. Ca fan Chicago, nu mă deranjează că a picat recordul deținut de Bulls, mă bucur că am fost martor la ambele campanii și am avut astfel ocazia să văd două echipe senzaționale care au revoluționat baschetul.

Cariera lui Kobe Bryant a luat sfârşit cu o performanţă deosebită: 60 de puncte. Ce părere ai despre acest sezon pentru Kobe şi Lakers şi unde l-ai pune pe Bryant într-un clasament all-time al celor mai buni jucători din istoria NBA?

Sezonul e cel mai slab din istoria lui Lakers. Faptul că Bryant nu a acceptat micșorari salariale, cum au făcut alții, a dus la un alt an umilitor pentru franciza cu cele mai multe victorii din istoria ligii. Nu mi-a plăcut faptul ca și-a anunțat retragerea cu atât de mult timp înainte, dar e o părere personală. Ca jucător a fost uriaș. Pentru mine rămâne al doilea după Michael Jordan, iar ultimul său meci a rezumat exact cei 20 ani de carieră a lui Kobe. A început cu 0/5 din acțiune, a continuat să arunce, să se lupte, a ajuns la 50 aruncări, dar a oferit o performanță istorică și a adus victoria pe un final dramatic. Exact asta a fost Kobe. Poate nu un erou, poate nu cel pe care sa îl iubești, dar un lider și un învingător.

Astăzi începe playofful. Care crezi că e cea mai echilibrată serie de playoffs şi care ţi se pare cea mai dezechilibrată?

Sincer, este cea mai neatractivă prima rundă de când mă uit la NBA, adică de prin 1992. În Vest nu vad cum cele patru echipe care au avantajul terenului propriu ar putea întâmpina probleme, in timp ce în Est, în afară de seria Cavs-Pistons, toate sunt echilibrate, dar disputate între echipe fără șanse la titlu. Aștept cu nerăbdare semifinalele de conferință. Acolo va fi altceva.

Ce echipe vezi tu ca favorite la câştigarea celor două Conferinţe? Crezi că este inevitabilă o rejucare a finalei de anul trecut, dintre Golden State şi Cleveland?

Warriors vs Cavs ar fi finala logică. Contează însă dacă apar sau nu accidentări. Dacă pe Cavs nu văd cine ar putea să îi rapuna in Est, Warriors au multă presiune pe umerii lor. Știu și ei că dacă nu iau titlul, cele 73 victorii nu înseamnă nimic. Nu le va fi ușor nici cu Clippers, mai ales dacă revine la forma de anul trecut Blake Griffin, dar mai cu seama nici cu Spurs. Reflectoarele au stat pe sezonul stelar al lui Golden State, poate și de asta nu s-a vorbit destul despre cele 67 victorii ale lui San Antonio, cea mai bună performanță din istoria francizei. 

Pe cine vezi campioană la sfârşitul acestui playoff?

După cum am spus, Warriors au prima șansă și eu cred că ei vor câștiga, dar nu mi-aș paria leafa pe ei. Sportul american e atât de apreciat tocmai datorită imprevizibilității. Se gândea cineva în 2007 că Mavs vor fi scoși în prima rundă, culmea, chiar de Warriors, deși avuseseră cel mai bun bilanț al sezonului regulat? Că Pistons vor câștiga defilând cu Lakers în 2004? Sunt multe exemple, tocmai de aceea cred că ar trebui să ne bucurăm de playoff, fără atât de multe pronosticuri.

Ca o ultimă întrebare, ce părere ai de publicul de baschet din România? Există termen de comparaţie cu cel din NBA?

Sunt diferențe uriase. Publicul din România este mai apropiat de cel din Europa, care, de cele mai multe ori se manifestă ca la fotbal. Americanul întelege altfel sportul. El nu îl urâște pe cel care ține cu altă echipă și vede în sport un spectacol, ca un concert, de exemplu. Dacă în NBA poți vedea un fan al lui Cleveland purtand tricoul cu LeBron in Detroit, stând între suporterii lui Pistons, nu cred că la noi ai scăpa fără o „excursie” la spital dăcă ai veni cu un tricou cu Dinamo între fanii Stelei sau invers. Din păcăte, Bucureștiul stă cel mai rău la acest capitol. Este îmbucurător că din ce în ce mai multă lume vine la meciuri, dar o galerie care doar cântă sau, de multe ori, din păcăte, își înjură adversarul, fără a se „mula” pe ceea ce se întâmpla pe teren, nu ajută prea mult decât la încasări din bilete. Aș prefera să văd oamenii făcând galagie când atacă echipa adversă și liniste când favoriții au libere, să îi văd explodând de bucurie la un coș de trei de la mare distanță sau la un capac pe panou. Sunt locuri unde se întampla asta, la Sibiu, Cluj, Oradea, Târgu Mureă. Sper că, în timp, spectatorul de baschet să primească educația necesară astfel încât să-și și ajute echipa, nu doar să vină la sală.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!