Stiri Vulturi

Interviu exclusiv cu fostul selecționer, Marcel Ţenter

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
25.06.2018

Marcel Țenter, fostul antrenor al echipei naționale a României de seniori, organizează în această vară un camp dedicat baschetbaliștilor. Marcel Țenter, proprietarul clubului Gheparzii și Dragoș Curtifan, fondatorul clubului Labradors Târgu Mureș, sunt inițiatorii acestui proiect care să vină în sprijinul baschetbaliștilor în pauza competiținală.

Într-un interviu oferit site-ului nostru, Marcel Țenter a vorbit despre noul său proiect dar și despre echipa națională, Emi Cățe și despre probleme sale de sănătate.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre acest nou proiect, pe care îl veți desfășura în această vară?

Împreună cu Dragoș Curtifan  sunt în acest proiect. În sala Labrador, care este o proprietate privată și care este dotată la cele mai înalte standarde din România, la toate capitolele. Chiar merită o vizită. Ne-am gândit să venim în sprijinul jucătorilor care vor să se pregătească mai mult în vară. Se referă și la seniori dar și la juniori. Oricine vrea să aibă un calup de 48 de ore de pregătire combinată, fizică, tehnică și tactică, noi suntem la dispoziția lor. Cam aceasta este ideea.

Anul trecut au fost echipe de seniori care s-au pregătit la Târgu Mureș, acum sunt echipa doritoare să pregătească din nou acolo?

Anul trecut au fost echipe care s-au pregătit fizic. Deocamdată este prea devreme dar sunt echipe care vor veni aici în pregătire. Este un produs nou, care noi sperăm să ajute baschetul.

Federația Română de Baschet nu s-a gândit la o colaborare cu dvs. în ceea ce privește loturile de juniori?

Noi avem deja o colaborare cu Federația Română de Baschet în ceea ce privește Perform Baschet. Cele trei sesiuni de Perform Baschet s-au desfășurat aici la noi, sub egida noastră. Campusul final de selecție a jucătorilor de U14 este posibil să se desfășoare la noi, la Târgu Mureș.

Cum ați ales acest proiect?

Eu personal sunt transplatat renal, cu probleme. Nu a reușit transplantul și sunt în dializă. Eu la nivel înalt deocamdată nu pot antrena. Așa că am ales să ajut la nivelul la care pot să o fac, corespunzător stării mele de sănătate. În ultimii doi ani am avut probleme imense de sănătate și nu am putut să particip activ, dar am urmărit absolut tot.



Aș dori să vă întreb cum vedeți echipa națională de seniori, care își continuă campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019?

Eu sper din tot sufletul să ne calificăm în faza următoare pentru că asta ar însemna o calificare automată la Campionatul European. Tot procesul acesta de întinerire, pe care l-am început noi la echipa națională, continuă și asta este foarte bine. Sper să și confirme.

Liga Națională de Baschet Masculin își va schimba sistemul de desfășurare, care este părerea dvs despre această schimbare?

Categoric nu poți fi în nicio direcție în acest moment. Eu zic că trebuie încercat. Există și puncte pozitive, foarte multe în acest sistem, care trebuie luate în considerare. Meciuri multe. Faptul că multe echipe se bazează pe finanțare de stat și că în acest fotmat vor putea beneficia de bugete la care atfel nu aveau acces. Eu personal mi-aș dori o ligă cu 12 sau 14 echipe foarte puternice. Conform realității de la noi din țară nu le avem. Avem maxim  6-7 echipe serioase care trag pentru primele locuri, așa că pe undeva pare logică decizia asta.

Dacă vorbim despre LNBM, cum a fost experiența dvs. la Iași?

Eu am ajutat din postura de consilier, având în vedere și problemele mele de sănătate. Am ajutat la aducerea unui nou antrenor, a doi jucători, totul pe baza promisiunilor domnului primar, făcute public în presă și peste tot. Din păcate niciuna din promisiunile respective nu s-a materializat și toate încercările de a ajuta au fost în zadar. La un moment dat s-a rupt echipa, jucătorii au decis să plece acasă, în mod normal de altfel pentru că nu au fost plătiți. Nu se poate face performanță așa.

Ați jucat și ați antrenat la Cluj-Napoca, în acest an echipa nu și-a atins obiectivul, ce credeți că nu a mers acolo?

În fiecare echipă sunt probleme legate de chimia jucătorilor noi aduși. În momentul în care nucleul principal al unei echipe învingătoare pleacă, nu este ușor să construiește un nou nucleu perfect care să îți aducă succesul de fiecare dată. Se poate întâmpla, dar nu este garantat. Eu zic că trebuie răbdare și cei de acolo vor găsi soluțiile cele mai bune pentru a ajunge acolo unde își doresc și conform a ceea ce se întâmplă la Cluj este normal.

Totuși nu au profitat la maxim de avantajul adus de Giordan Watson...

Eu zic că cultura și chimia echipei bate bugete și strategii. Alte echipe care au mers mai mult pe continuitate au avut de câștigat.

Vreau să vă întreb în final și despre Emanuel Cățe, unul dintre cei mai promițători jucători ai noștri. Unde am putea să-l vedem în cariera lui?

Emi este un învingător. Chiar dacă nu beneficiază de cel mai grozav fizic, din punct de vedere al înălțimii, care pare să fie un dezavantaj la nivel foarte înalt, dar el găsește resurse psihice mereu să învingă și să ajungă la suprafață. Am mare încredere că reuși să joace la nivel înalt în anii care vin, în Europa.

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    imi pare rau
    sa aud de problemele de sanatate. Insanatosire grabnica, daca se poate vorbi de insantatosire intr-o patologie atat de complicata.
    In rest, bafta cu academia ca la seniori ne-am cam lamurit de capacitatile dvs.

    cu 5 ani în urmă (26.06.2018)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Cand te-ai lamurit? Cand a luat campionatul sau prin faptul ca e singurul antrenor de la Roman incoace care a dus echipa in doua finale consecutive de campionat?

      cu 5 ani în urmă (26.06.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      cu toate cele 3 ocazii enumerate
      sau ne am uitat la alte meciuri?

      + Eurobaschet 2017. Bine aici nici nu prea avea cu cine, dar totusi, acelasi joc neatractiv si la plesneala pe atac.

      cu 5 ani în urmă (26.06.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Succes
    Pe mai departe în acest proiect. Și multă sănătate, însănătoșire grabnică.

    cu 5 ani în urmă (26.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!