Stiri

NBA: LeBron James și Giannis Antetokounmpo vor fi căpitanii celor două echipe la All Star Game 2019

David Istrate

David Istrate
25.01.2019

Unul din cele mai așteptate momente ale sezonului de NBA este meciul starurilor, un duel excepțional între cei mai buni jucători ai ligii. Cu un format nou, impus doar de anul trecut, ediția 2019 se anunță a fi una extrem de spectaculoasă, fiind foarte posibil ca recordul de puncte să fie depășit.

Până în acest moment nu se știu foarte multe informații despre participanții la All Star Game, aici referindu-ne și la celălalte concursuri care au loc în timpul evenimentului: Three-Point Contest, Slam Dunk Contest, etc. Cu toate acestea, în noaptea precedentă s-au anunțat cei 10 jucători care vor începe, în frunte cu cei doi căpitani. Din punct de vedere al calității jucătorilor, nu sunt multe surprize, însă față de cum arăta lista după votul publicului, există câteva diferențe.

Cei doi căpitani sunt LeBron James (LA Lakers) și Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks). Astfel, James devine căpitan pentru a doua oară consecutiv, în timp ce pentru superstarul grec este prima oară, deoarece anul trecut, căpitan a fost Steph Curry. Rolul celor doi jucători va fi exercitat în data de 7 februarie, când aceștia își vor alege componența echipelor. Până atunci, cei aflați în conducerea NBA vor anunța și rezervele de la All Star Game, astfel încât totul să fie pregătit pentru momentul alegerii, care va fi televizat. LeBron James, având cele mai multe voturi, va începe alegând un jucător iar apoi va urma Giannis Antetokounmpo cu propria lui alegere. Procedeul se va repeta până când cele două echipe vor fi complete. Este de menționat că în procesul alegerii nu vor conta conferințele din care fac parte jucătorii.

Trecând mai departe, ajungem la cei 10 starteri. Din conferința de Vest au fost selectați: LeBron James (LA Lakers), Stephen Curry (Golden State Warriors), James Harden (Houston Rockets), Paul George (Oklahoma City Thunder) și Kevin Durant (Golden State Warriors). De partea cealaltă, din Est au fost aleși: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Kemba Walker (Charlotte Hornets), Kyrie Irving (Boston Celtics), Kawhi Leonard (Toronto Raptors) și Joel Embiid (Philadelphia 76ers). Observăm astfel câteva absențe notabile, precum Anthony Davis, Nikola Jokic, Russell Westbrook, Luka Doncic, Ben Simmons, Derrick Rose sau Dwayne Wade.

Întrebarea care intervine este: „Cum s-a produs o diferență așa de mare față de lista apărută în urma votului publicului?”. În principal, aceasta se datorează sistemului după care sunt aleși acești jucători. Votul publicului valorează 50%, în timp ce restul de 50% este împărțit astfel: 25% votul presei și 25% votul jucătorilor. Având în vedere însă diferența foarte mare de voturi, americanii au organizat totul după un sistem mai interesant. Astfel, în fiecare conferință au fost câte două clasamente: fundași (backcourt) și extreme sau pivoți (frontcourt). În fiecare clasament, jucătorii au fost ordonați în funcție de 3 poziții: poziția în clasamentul publicului, poziția în clasamentul jucătorilor și poziția în clasamentul presei. Apoi, fiecăruia dintre ei i s-a calculat un indice după următoarea formulă: indice = (poziția în clasamentul publicului *2 + poziția în clasamentul jucătorilor + poziția în clasamentul presei)/4. De exemplu, Luka Doncic a fost pe poziția secundă în clasamentul publicului, însă a fost doar al 6-lea pe lista presei și al 8-lea pe lista jucătorilor. Prin urmare, indicele lui a fost de 4.5 (4.5 = (2*2+8+6)/4), clasându-se pe poziția a 5-a la categoria backcourt.

Din punctul meu de vedere, acest sistem este unul corect pentru că presa și jucătorii sunt cei mai avizați în alegerea jucătorilor chiar dacă și ei sunt atinși de subiectivism într-o anumită măsură. În același timp, All Star Game este un show pentru public și acesta și-ar fi dorit să îi vadă jucând pe Luka Doncic, Derrick Rose sau Dwayne Wade. Acest lucru nu este exclus, cei trei jucători putând fi rezerve însă totul depinde de antrenorii NBA, ei fiind cei care votează baschetbaliștii ce vor lua loc pe bancă la All Star Game. Dar, pentru a afla rezervele mai trebuie să așteptăm o săptămână.

Calendarul următoarelor evenimente:

31 ianuarie 2019 – anunțarea rezervelor

7 februarie 2019 – formarea echipelor (televizată)

15-17 februarie – All Star Weekend (Charlotte, Carolina de Nord)

17 februarie – All Star Game

*foto: nba.com 

3 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea ajax :

    All star
    La ce jucători sunt la Vest, cred că va fi un meci gen seniorii cu juniorii. Oricum, interesant sistemul de selecție și competitiv, implicând și publicul în alegerea favoriților. All star de la noi ar tb modificat cumva, întrucât tinde spre penibil. Te uiți în nba și vezi ce așteptată e gala, pe când la noi ți-e jenă efectiv sa te uiți la meciul all star. Soluții ar fi, gen acordarea unor premii, bonusuri, implicarea publicului și a presei, etc.

    cu 5 ani în urmă (25.01.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    In mare alegerile
    sunt aceleasi, difera doar ordinea de la public , ziaristi si jucatori. N-are cum sa fie seniori vs juniori deoarece nu se tine seama de conferinte. In alta ordine de idei, cred ca este o concentrare mai mare de valori in vest decit in est. Personal , votind de mai multe ori ( asa cum a fost permis ), am avut ceva dificultati, la Est avind aceleasi nume( Embiid, Ante, Irving, Leonard) dar si cu Blake Griffin , Oladipo. La Vest in schimb , in afara de Davis si LeBron i-am ametit pe ceilalti, Curry, Westbrooke, George, Harden, Doncic, Durant, Lillard, Jokic, DeRozan,Thompson, Kuzma. Si la noi publicul voteaza... Chiar mai mult ca oricind cred ca va fi un "simplu" show si nu o intrecere !

    cu 5 ani în urmă (25.01.2019)
    • CSM CSU Oradea ajax:

      Evident
      că mă refeream la valori, nicidecum stricto sensu la seniori / juniori. În altă ordine de idei eu unul as vrea să văd altceva la all starul din România, adică nu figurație. Clar că nu ne putem compara cu cei de peste ocean, dar măcar să facem cumva să fie atractiv show-ul.

      cu 5 ani în urmă (25.01.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!