Stiri

NBA: Luka Doncic, al 9-lea MVP al Euroligii care ajunge în liga nord-americană

David Istrate

David Istrate
06.07.2018

luka doncic mvp euroliga nba

În acest an, povestea draftului NBA a fost reprezentată în mari proporții de lupta dintre DeAndre Ayton și Luka Doncic pentru obținerea primei selecții. În cele din urmă, pivotul american a fost ales primul de către Phoenix Suns, în timp ce fostul jucător al lui Real Madrid a fost selectat al treilea de către Atlanta Hawks, fiind transferat imediat la Dallas Mavericks.

De-a lungul istoriei ligii de baschet din SUA, în loturile echipelor și-au făcut apariția și jucătorii europeni, însă majoritatea din ei au fost „role-players”, puțini ajungând să fie considerați drept staruri. Acest lucru se datorează în mare parte diferenței dintre baschetul european și cel american. Dacă primul este tacticizat, axat pe defensivă, cel de-al doilea se concentrează pe un joc în viteză și pe forță. Astfel se explică de ce mai mulți baschetbaliști care au făcut performanță în Europa la cel mai înalt nivel nu au reușit să se integreze în NBA. Printre cei mai importanți sportivi care au făcut pasul peste ocean se numără 9 MVP ai Euroligii, unul singur fiind american.

1. Anthony Parker

Parker este excepția acestei liste, fiind singurul jucător care a evoluat mai întâi în NBA și apoi în Europa. Draftat în 1997 de New Jersey Nets, baschetbalistul american a fost transferat la Philadelphia 76ers, echipă pentru care a jucat 39 de meciuri în două sezoane. În 2000-2001, după încă un an în care a jucat doar 16 partide în tricoul lui Orlando Magic, Parker a plecat în Europa la Maccabi Tel Aviv. Cu timpul, fundașul american a început să se simtă tot mai bine în Israel și după o pauză de un sezon s-a întors înapoi la Maccabi Tel Aviv. Au urmat cei mai buni ani ai carierei sale, deoarece Anthony Parker a reușit să câștige titlul de MVP al Euroligii de două ori consecutiv (2005, 2006), fiind singurul jucător care a primit acest titlu de două ori.

anthony parker maccabi

La finalul sezonului 2005-2006, în urma unui amical între Maccabi Tel Aviv și Toronto Raptors, Parker i-a impresionat pe oficialii americani și după câteva zile a acceptat o nouă provocare de a pleca în NBA. Acolo a mai evoluat vreme de 6 ani pentru Raptors și Cavaliers însă nu s-a mai bucurat de aceeași recunoaștere ca în Europa. Prin urmare, la finalul sezonului 2011-2012, Anthony Parker a decis să se retragă din baschet.

2. Juan Carlos Navarro

„La Bomba” este unul dintre cei mai respectați jucători europeni, fiind asociat de către fani chiar cu imaginea clubului F.C. Barcelona, echipă pentru care a jucat mai bine de 20 de sezoane. Fundașul spaniol a debutat în liga ACB în 1997, la vârsta de 17 ani și a intrat rapid într-un proces de dezvoltare care avea să îl lanseze în primul 5 al Barcelonei și al naționalei. În 2002, Navarro s-a înscris în draftul NBA fiind selectat de Washington Wizards, însă a decis să rămână să joace la Barcelona. Această decizie s-a dovedit a fi inspirată, deoarece în acel sezon, Barcelona a câștigat toate trofeele puse în joc, inclusiv Euroliga.

navarro mvp euroliga

A mai durat 5 ani până Juan Carlos Navarro a decis să părăsească Europa pentru a juca în NBA, la Memphis Grizzlies. Aflat în aceeași echipă cu Pau Gasol, colegul său de la națională, „La Bomba” a jucat fiecare meci din sezonul 2007-2008, terminând cu medii de 10.9 puncte, 2.6 recuperări și 2.2 pase decisive. Cu toate că a fost selectat în a doua echipă a debutanților din NBA, Navarro a decis să se întoarcă la echipa sa de suflet, renunțând la „visul american”. Revenit în Europa, spaniolul a dominat Euroliga, devenind MVP-ul competiției, pe care nu a reușit însă să o câștige în acel an. De la acel moment, Juan Carlos Navarro nu a mai părăsit echipa din Barcelona, formație la care încă activează, cu toate că se vehiculează că acesta nu ar mai fi dorit acolo.

3. Milos Teodosic

Sârbul în vârstă de 31 de ani a debutat în Serbia pentru FMP Zeleznik, echipă pentru care a jucat în perioada 2004-2007. În 2007, fundașul naționalei Serbiei a făcut pasul spre baschetul mare al Europei, prin transferul său la Olympiakos. Alături de echipa grecească, Teodosic nu a reușit să câștige Euroliga, însă în 2010 a fost declarat MVP-ul competiției, după ce a terminat cu medii de 13.4 puncte, 4.9 pase decisive, 2.5 recuperări și 1.8 intercepții. Sârbul a mai rămas un an la Olympiakos și apoi a plecat la CSKA Moscova, formație la care a rămas 7 sezoane.

milos teodosic mvp euroliga

Câștigătorul din 2016 al Euroligii a plecat în NBA în sezonul care tocmai s-a încheiat, fiind dorit de către LA Clippers. Majoritatea următorilor săi s-au bucurat de această plecare, considerând că în sfârșit i-au fost recunoscute abilitățile de pasator, însă din păcate, Teodosic nu a dominat așa cum o făcea în Euroligă. Baschetbalistul de 31 de ani a terminat sezonul cu următoarele statistici: 9.5 puncte, 4.6 pase decisive și 2.8 recuperări. În această vară, Teodosic a decis să rămână încă un an alături de LA Clippers.

4. Andrei Kirilenko

Kirilenko este jucătorul cu cea mai longevivă carieră în NBA din această listă. După 4 sezoane petrecute în Rusia, extrema rusă a fost selectat al 24-lea de către Utah Jazz, formație pentru care a activat vreme de 11 ani. În această perioadă, AK47 a reușit să fie selectat o dată în prima echipă defensivă a ligii și de două ori în a doua echipă defensivă. De asemenea, Kirilenko a făcut parte din echipa debutanților în 2002 și a jucat în All Star Game în 2004. Vârful carierei sale a fost în sezonul 2005-2006, când baschetbalistul de de 2.06 a avut medii de 15.3 puncte, 8 recuperări, 4.3 pase decisive, 3.2 capace și 1.5 intercepții.

andrei kirilenko mvp euroliga

În 2011, la vârsta de 30 de ani, Andrei Kirilenko a decis să se întoarcă în Europa, la CSKA Moscova, reușind să devină MVP al Euroligii. Acest premiu a făcut ca jucătorul să fie dorit din nou în NBA, unde a mai jucat două sezoane pentru Minnesota Timberwolves și Brooklyn Nets. Pentru ultimul sezon al carierei sale, Kirilenko s-a reîntors la CSKA Moscova, echipă alături de care a obținut locul al treilea în Euroligă.

5. Vassilis Spanoulis

Baschetbalistul grec este unul din cei mai titrați sportivi din istoria baschetului european, printre realizările sale numărându-se: 3 Euroligi câștigate, 7 titluri în campionatul Greciei, 4 cupe ale Greciei și 9 participări în All-Star Game din Grecia. Spanoulis și-a început cariera la Gymnastikos Larissas, de unde s-a transferat mai apoi la Maroussi. În 2005, conducătorul de joc a plecat la Panathinaikos, echipă ce i-a oferit recunoașterea necesară pentru a ajunge în NBA.

vasilis spanoulis mvp euroliga

Astfel, în 2006-2007, Vassilis Spanoulis a jucat pentru Houston Rockets, însă nu i-au prea fost acordate șanse de a confirma. Spanoulis a evoluat 8.8 minute/meci, timp în care a strâns 2.7 puncte. Sezonul următor nu l-a mai găsit pe sportivul grec în NBA, după ce acesta a decis să se întoarcă la Panathinaikos, echipă pentru care a mai jucat încă 3 sezoane. După acest moment, Spanoulis a plecat la Olympiakos, rivala lui Panathinaikos, formație alături de care a câștigat Euroliga în 2013, an în care a fost desemnat și MVP. 

6. Sergio Rodriguez

„Chacho” și-a început cariera la Estudiantes, echipă unde a impresionat în cele trei sezoane petrecute acolo și astfel a fost selectat în NBA de către Phoenix Suns. Baschetbalistul a fost transferat imediat la Portland Trail Blazers, având statutul de rezervă. După 219 meciuri jucate pentru Trail Blazers, Rodriguez a plecat la Sacramento Kings, unde a rămas doar jumătate de sezon, cealaltă jumătate petrecând-o la New York Knicks.

sergio rodriguez mvp euroliga

Considerând acest ultim an drept o dezamăgire, Sergio Rodriguez s-a întors în Europa, unde a semnat cu Real Madrid, formație la care a rămas 6 sezoane. În această perioadă, Real Madrid a câștigat Euroliga în 2015, însă înainte de asta „Chacho” a devenit MVP al Euroligii. În sezonul 2016-2017, Rodriguez s-a întors în NBA, la Philadelphia 76ers, unde a strâns medii de 7.8 puncte, 5.1 pase decisive și 2.3 recuperări. În sezonul precedent, fundașul spaniol a surprins pe toată lumea după ce a luat decizia de a reveni în Europa, însă nu la Real Madrid, ci la CSKA Moscova.

7. Nemanja Bjelica

Extrema din naționala Serbiei este unul din cei mai buni baschetbaliști europeni în acest moment. Și-a început cariera în Austria la Arkadia Lions, însă a ajuns rapid la Steaua Roșie Belgrad, acolo unde a atras atenția scouterilor din NBA. Prin urmare, a fost draftat de către Washington Wizards în 2010, însă Bjelica a decis să plece la Baskonia, în liga ACB. După trei sezoane petrecute acolo, baschetbalistul sârb a plecat la Fenerbahce și a reușit să câștige titlul de MVP al Euroligii în 2015.

nemanja bjelica mvp euroliga

Acest premiu i-a adus recunoaștere din partea echipelor din NBA și Bjelica a acceptat oferta lui Minnesota Timberwolves. Pentru această formație, sportivul în vârstă de 30 de ani a jucat 192 de meciuri, având procentaje foarte bune. Conform informațiilor apărute în presa americană, Nemanja Bjelica urmează să semneze cu Philadelphia 76ers, echipă ce a renunțat la turcul Ersan Ilyasova.

8. Nando de Colo

Baschetbalistul francez și-a început cariera în Franța la Cholet, iar după trei sezoane a făcut pasul spre liga ACB, unde a semnat cu Valencia. În următorii trei ani, Nando de Colo a câștigat Eurocup alături de Valencia, devenind din ce în ce mai cunoscut în Europa. Cu toate acestea, în 2012, de Colo nu a plecat la o echipă de top din Europa ci la San Antonio Spurs, formație care îl selectase în 2009. La fel ca mulți europeni care ajung în NBA, fundașul de 1.96 nu a prins prea mult timp pe parchet și după două sezoane s-a întors în Europa la CSKA Moscova.

nando de colo mvp euroliga

Alături de campioana Rusiei, Nando de Colo a câștigat și Euroliga dar și premiul de MVP al competiției în 2016, devenind astfel și un jucător de bază al naționalei Franței. În acest moment, baschetbalistul francez se află încă la CSKA Moscova, unde face echipă cu Sergio Rodriguez.

Prin urmare, în această listă s-au observat diverși jucători, care cu siguranță au făcut istorie în Europa, însă o parte dintre ei nu au confirmat în NBA. În același timp, au fost și baschetbaliști precum Kirilenko sau Rodriguez care au jucat mai mult timp în liga nord-americană și au fost apreciați. Întrebarea care se impune este în care dintre cele două categorii se va încadra Luka Doncic. Campionul european a avut un sezon de vis în care a câștigat Eurobasket 2017 împreună cu naționala Sloveniei, dar și campionatul și Euroliga cu Real Madrid. În plus, Luka Doncic a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care reușește să câștige titlul de MVP al Euroligii. Aceste realizări au fost observate și de către oficialii NBA și în cele din urmă, tânărul sportiv a ajuns la Dallas Mavericks. În acest moment, Doncic are toate atuurile necesare pentru a avea o carieră cât mai strălucită și în NBA, însă acest lucru depinde în mare parte de el și de dorința sa de a munci cât mai serios.

În această noapte, Dallas Mavericks își începe aventura în NBA Summer League, însă cel mai probabil Luka Doncic nu va evolua, deși se află alături de echipă. Astfel baschetbalistul sloven pierde o șansă importantă de a demonstra de ce este capabil, însă această decizie este de înțeles având în vedere că a jucat mai mult de 150 de meciuri în ultimele două sezoane.

*foto: Getty Images, euroleague.net, basketinside.com, SB Nation

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!