Stiri

NBA: O nouă seară spectaculoasă în liga nord-americană de baschet

David Istrate

David Istrate
25.10.2018

După ce în ziua precedentă s-au jucat doar trei meciuri, astăzi NBA a revenit cu 11 confruntări nelipsite de momente extraordinare. Starurile baschetului american s-au întrecut în puncte, pase decisive și am avut parte și de un duel decis în ultima secundă, prin două aruncări libere.

Principala performanță a serii a venit în ultimul meci programat, cel dintre Golden State Warriors și Washington Wizards. Jocul a fost echilibrat în prima parte a sa, deoarece nu s-a pus deloc accent pe partea defensivă, ci doar pe cea ofensivă. Prin urmare, dublul MVP, Steph Curry, a profitat de acest aspect și a marcat 23 de puncte doar în primul act, cu 5/6 de la distanță. În sfertul secund, Steve Kerr le-a oferit mai mult timp rezervelor, care s-au achitat excelent de atribuțiile primite și campioana en-titre a intrat la pauză cu un avantaj de 9 puncte, scor 80-71. 

După revenirea de la vestiare, părea că jocul va continua să fie echilibrat, însă Curry a avut alte planuri și a reușit să înscrie încă 20 de puncte în sfertul al treilea. Astfel, conducătorul de joc american a devenit cel de-al patrulea baschetbalist care marchează peste 50 de puncte în primele trei secvențe, din ultimii 10 ani. Datorită prestației lui Curry, echipa sa și-a clădit un avantaj consistent și nu a mai fost nevoie ca superstarul născut în Akron să intre pe teren în ultimele 12 minute, Golden State Warriors câștigând cu 144-122.

Prin urmare, la finalul confruntării, statistica lui Stephen Curry arăta așa: 51 de puncte (4/8 din interiorul semicercului, 11/16 de la distanță, 10/10 de la libere), 4 recuperări, 3 pase decisive, un capac, toate în 31 de minute. Triplul campion NBA a fost aproape să își depășească recordul de 54 de puncte reușit în 27 februarie 2013, într-o partidă jucată în Madison Square Garden. Astfel, Curry demonstrează că este în continuare unul din favoriții principali la titlul de MVP al sezonului, având medii de 34.6 puncte, 4.8 recuperări, 6.8 pase decisive, o intercepție și 6.6 triple/meci.

Interesant este faptul că e a doua seară consecutivă în care un jucător atinge borna celor 50 de puncte. Într-un duel disputat în urmă cu o zi, Blake Griffin reușea să marcheze un coș decisiv și o liberă prin care Detroit Pistons s-a impus în fața lui Philadelphia 76ers. Fostul baschetbalist al lui LA Clippers a terminat întâlnirea cu 50 de puncte, 14 recuperări, 6 pase decisive și un capac, arătând că este un jucător valoros atunci când nu are probleme de sănătate.

Revenind la partidele de astăzi, Luka Doncic a jucat pentru prima oară în acest sezon împotriva lui Trae Young, jucătorul pentru care a fost dat la schimb de Atlanta Hawks. Dallas Mavericks a jucat excelent în primele trei sferturi, având la un moment dat un avantaj de 26 de puncte, însă nu a reușit să îl păstreze și a pierdut cu 111-104. Luka Doncic, cu 21 de puncte și 9 recuperări, a fost aproape de primul său double-double în NBA, în timp ce Trae Young a contabilizat 17 puncte, 4 recuperări și 5 pase decisive. La finalul meciului, cei doi debutanți în liga nord-americană de baschet s-au îmbrățișat și au discutat pentru câteva secunde într-o atmosferă relaxată.

DeAndre Ayton, primul sportiv selectat în draftul din acest an, nu s-a lăsat mai prejos decât Doncic și Young și astfel, a realizat un double-double împotriva lui Los Angeles Lakers: 22 de puncte, 11 recuperări. Prestația jucătorului din Bahamas nu a fost însă de-ajuns pentru a obține victoria, Lakers câștigând cu 131-113, după un joc aproape perfect. Lance Stephenson a fost principalul marcator, cu 23 de puncte, 8 recuperări și 8 pase decisive, fiind urmat de JaVale McGee, cu 20 de puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive. LeBron James a făcut o partidă foarte bună, ridicându-și nivelul în apărare și astfel, a adunat 19 puncte, 10 pase decisive, 7 recuperări și 3 intercepții.

Lipsită de James, Cleveland Cavaliers a ajuns la cea de-a patra înfrângere consecutivă, în timp ce Toronto Raptors dovedește că este capabilă să domine Estul. Kawhi Leonard a strâns 35 de puncte, 5 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții și 2 capace și a oferit faza meciului când a reușit să recupereze mingea fără să se uite la pasator. În urma celei mai bune prestații de până acum pentru „The Klaw” la Toronto Raptors, formația canadiana ajunge la a 5-a victorie din acest sezon.

Foarte aproape de Raptors este Milwaukee Bucks, echipă care are un record de 4-0 în noul an competițional. Ultima victimă a trupei conduse de Mike Budenholzer este Philadelphia 76ers, considerată una din principalele favorite la câștigarea conferinței de Est. Cu toate acestea, Milwaukee Bucks i-a administrat echipei lui Brett Brown a doua înfrângere în două zile, în urma unui joc foarte bun făcut de Giannis Antetokounmpo: 32 de puncte, 18 recuperări și 10 pase decisive. Din tabăra adversă, Ben Simmons a replicat tot cu un triple-double (14 puncte, 13 recuperări, 11 pase decisive), în timp ce Joel Embiid a terminat meciul cu 30 de puncte, 19 recuperări și 6 pase decisive.

Acești jucători au devenit deja printre cei mai aclamați de presa americană, însă un alt baschetbalist care are un început de sezon foarte bun este Zach LaVine. Sportivul american, revenit după o accidentare, are medii de 32.25 puncte, 3.75 recuperări și 3.25 pase decisive. În seara ce a trecut, într-o confruntare cu Charlotte Hornets, LaVine a reușit 32 de puncte, 4 recuperări și 5 pase decisive și mai important decât atât, a dat liberele decisive cu jumătate de secundă rămasă din acest duel. Baschetbalistul de 23 de ani și-a păstrat calmul, a transformat ambele libere și a stabilit scorul final, 112-110, prin care Chicago Bulls a obținut prima victorie din acest sezon.

O ultimă prestație care merită menționată este cea a lui Donovan Mitchell, jucător ce a pierdut anul trecut la limită titlul de „rookie of the year”. Fundașul de 22 de ani a jucat în memoria lui Lauren McCluskey, o atletă de 21 de ani, care a fost ucisă în urmă cu două zile. Mitchell a reușit o partidă foarte bună, contabilizând 38 de puncte, 5 recuperări și 7 pase decisive în 39 de minute. Prin urmare, Utah Jazz a învins-o pe Houston Rockets cu scorul de 100-89 și a ajuns la un record de 2-2.

În următoarea noapte se vor disputa încă patru partide foarte interesante:

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers

Orlando Magic – Portland Trail Blazers

Oklahoma City Thunder – Boston Celtics

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets

*foto: AP

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!