Stiri

Pe mâna tinerilor români

Costin Marinescu

Costin Marinescu
30.09.2013

Presezonul reprezintă perioada în care antrenorii văd la treabă toți jucătorii pe care îi au în lot, iar noi, presa și fanii, ne facem o părere despre ce jucători vor fi folosiți în rotațiile de bază ale echipelor.

Dacă baschetbaliștii străini au fost transferați pentru a juca, nu același lucru se poate spune despre românii din loturile echipelor.

Pentru români, câteva meciuri în presezon în care au primit minute de joc nu înseamnă neapărat prezența pe parchet în partidele oficiale, dar asta nu ne impiedică să speculăm și să ne facem o idee despre numele celor care vor fi ridicați de pe bancă de către antrenori și în alte momente decât cele în care meciul este decis.

Făcând abstracție de Farul Constanța, care nu a disputat niciun meci în Presezonul 2013, și Concordia Chiajna, care a pus șampila cu STRICT SECRET pe statisticile din amicale, BCM U Pitești este echipa ce a oferit cele mai multe minute de joc românilor din lot.

Dacă excludem meciul cu Știința București în care nu s-a ținut statistică și care a fost mai mult unul școală, de repetat scheme până la ultima pasă deși situația tactică nu o cerea, Hristu Șapera a folosit în acest presezon 7 baschetbaliști români care au primit în medie, din totalul de 200 de minute de joc pe care le adună jucătorii unei echipe într-un meci fără prelungiri, 85:36 minute, adică 43%.  Mai mult, au fost momente precum ultimele 2 minute ale primei reprize a partidei cu Mediașul de la Cupa Steaua în care pe teren au fost cinci români (Dogaru, Corpodean, Corneanu, Chirof și Orbeanu).

Cele mai multe minute le-a primit Iulian Orbeanu. Jucătorul care a părăsit în această vară pe SCM U Craiova fiind nemulțumit de timpul de joc primit, a evoluat în 7 dintre cele 9 meciuri de pregătire ale argeșenilor din presezon. El s-a accidentat după 9 minute de joc în partida cu SCM U Craiova de la Cupa Craiova și a absentat la celelate două meciuri ale competiției, dar și așa a adunat o medie de 17:11 minute, 5.8 puncte și 3.8 recuperări. Orbeanu este liderul românilor din lot la toate cele 3 capitole și sunt mari șanse să îl vedem evoluând și în meciurile oficiale, mai ales că Piteștiul suferă pe pozițiile 4-5, acolo unde, până la sosirea unui centru de meserie, majoritatea minutelor sunt primite de Marko Djurkovic și Ante Krapic.

Vlad Corpodean este al doilea în clasamentul românilor de la Pitești în funcție de minutele primite în presezon. Fundașul român a evoluat în toate cele 9 partide de pregătire (în 3 a fost titular) și a avut o medie de 15:37 minute, 2.4 puncte și 2.1 recuperări.

Iulian Corneanu a intrat pe teren în toate cele 9 meciuri amicale disputate de argeșeni. El a primit, în medie, câte 14:14 minute de joc și a reușit 2.4 puncte și 1.4 recuperări.

Lucian Chirof a jucat în 8 dintre cele 9 partide de pregătire ale Piteștiului și a avut medii de 14:07 minute, 4.6 puncte și 1.4 recuperări pe meci.

Vlad Dogaru a primit 12:46 minute din postura de rezervă pe postul de conducător de joc.  Interesant este că revenirea lui Pankracije Barac la echipă, un fundaș ce poate evolua atât pe postul 1 cât și pe 2, nu a influențat foarte mult numărul de minute primite de român, iar acest lucru ne face să credem că îl vom revedea câteva și în rotația din timpul sezonului regulat.

Alexandru Neguț și Cornel Alexiu au evoluat la rându-le în presezon, însă în doar 2, respectiv 3 meciuri. Neguț a fost reprimit în lot înainte de Cupa Craiova și în cele două partide de la competiția respectivă a avut o medie de 9:16 minute de joc, în timp ce Alexiu a jucat doar 2:23 minute.

Ținând cont de cifrele din Presezon și de faptul că Șapera este un antrenor care a oferit șansă tinerilor jucători români (Șanta în sezonul trecut, Vizitiu, Urucatu sau Tudosă în urmă cu două sezoane) este de așteptat să vedem cel puțin 3 dintre cei 7 români menționați mai sus folosiți în mod constant în sezonul următor al LNBM. Și, dacă ținem cont că media de vârstă a celor 7 jucători este de 24 ani și 4 luni, staff-ul piteștean va merita și mai multe aplauze.

Foto: facebook.com/bcmupitesti

3 comentarii la aceasta stire:
  • FC Argeș Pitești Gabitzu01 :

    Pivot ???
    Dar un pivot cand naiba aducem ? Suntem singura echipa din Liga care nu are pivot, ne facem de tot rahatul ! Mai sunt cateva zile pana incepe campionatul si noi tot cu echipa incropita. Suntem de rasul curcilor, probabil iar "tragem"la locul 11. Chiar sunt curios cati spectatori vor mai veni, in aceste conditii, la sala. Eu unul spun pas, pana cand conducatorii acestei echipe nu vor respecta echipa si spectatorii !

    cu 10 ani în urmă (30.09.2013) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș mickeymouse :

    vom vedea
    Nu cred ca acesti tineri vor prinde multe minute pe parchet. La Pitesti strainii au venit tarziu si romanii au avut posibilitate de a juca.

    cu 10 ani în urmă (30.09.2013) Raspunde
  • tzontzolino :

    @pivot
    Pivot e posibil sa vina Ryvon Covile -american, 206, 110 kg, Kinloch 2 :D

    cu 10 ani în urmă (30.09.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate