Stiri Vulturi

RETROSPECTIVĂ 2017: Un an bun pentru naționala României

Eduard Popa

Eduard Popa
30.12.2017

romania nationala baschet 2017

Anul 2017 ar putea reprezenta un an de referință pentru baschetul românesc la nivel națională. De la participarea la EuroBasket, la debutul cu dreptul în preliminariile pentru Mondialul din 2019, toate acestea anunță o serie de perspective bune pentru naționala României.

Participarea la EuroBasket 2017

Să fim sinceri, dacă nu am fi găzduit o grupă la acest european, nu am fi avut ce să căutăm acolo. Sau cel puțin aceasta a fost impresia dinaintea competiției. Cu Giordan Watson pe teren, în amicalele dinaintea EuroBasket am pierdut la diferențe drastice cu Grecia, Lituania, Letonia sau Ucraina. Înaintea turneului, americanul Watson a aflat că nu va primi cetățenia la timp pentru a reprezenta țara noastră la EuroBasket.

Astfel, cu un lot improvizat și cu trei tineri U20 (Nandor Kuti, Bobe Nicolescu și Emi Cățe), „Vulturii” au pornit la drum. Primul meci a fost cel cu Cehia, unde vedeta Tomas Satoranski a făcut șah mat echipa României și scorul final a arătat 83-68 pentru oaspeți. A urmat apoi duelul cu Croația. Un parțial de 10-0 al echipei noastre în debut a fost rapid anihilat de un 28-2 al croaților, conduși din teren de Bojan Bogdanovic și Dario Saric. Scor final 74-58, dar naționala noastră a arătat momente bune de baschet. Duelul cu Spania a consemnat o înfrângere drastică, 91-50, dar și faza meciului făcută de tricolori.

 

A urmat derby-ul orgoliilor, în compania Ungariei. Cu o Sală Polivalentă plină, „Vulturii” au pierdut un duel strâns în compania reprezentativei vecine scor, 80-71. Ungaria care, grație acestei victorii, s-a calificat în fazele preliminare de la Istanbul. Ultimul meci a fost unul de excepție datorită prestației căpitanului Andrei Mandache. Jucătorul arădean a reușit al doilea triple-double din istoria EuroBasket după Toni Kukoc, cu 14 puncte, 11 pase decisive și 10 recuperări. Din păcate prestația sa nu a fost de ajuns pentru România, care a pierdut și al cincilea duel în fața puternicei naționale a Muntenegrului, scor 86-69.

 

Cu toate acestea, o prestație peste așteptări, în condițiile în care adversarii noștri au venit cu jucători de NBA și Euroligă, iar noi abia bătusem Tunisia în amicalele dinaintea EuroBasket. Și prestații individuale încurajatoare de la cei trei tineri baschetbaliști din lotul României.

Concluzia a oferit-o selecționerul Marcel Țenter:

„Pentru noi a fost o experiență incredibilă tot acest turneu. Sper doar ca jucătorii noștri să devină mai buni după acest turneu și în viitor baschetul românesc va crește”.

Primele meciuri din preliminariile Cupei Mondiale din 2019

După prestația de la EuroBasket a venit rândul meciurilor din preliminariile Campionatului Mondial din 2019. Din cauza conflictului dintre Euroligă și FIBA, o bună parte din jucătorii de bază ai principalelor naționale din Europa nu și-au găsit locul la startul acestei întreceri. Acest lucru a fost în avantajul echipelor mai mici, precum România, care a picat într-o grupă cu monștri sacri ai baschetului european, precum Italia sau Croația.

Cu un nou selecționer pe banca tehnică, în persoana lui Zare Markovski, și cu Giordan Watson pe poziția 1, România a abordat curajos debutul preliminariilor la Mondial. „Vulturii” au oferit o prestație bună la Torino, unde au pierdut în fața Squadrei Azzura cu 75-70, pentru ca apoi să câștige la Cluj-Napoca, scor 75-68, un meci pe care l-au dominat de la un capăt la altul.

romania olanda

A fost prima victorie a României din 2014, de când Adi Guțoaia reușea cu un buzzer-beater să câștige meciul cu Suedia din preliminariile pentru EuroBasket 2015.

Principalul artizan al acestor victorii a fost Emi Cățe. Pivotul din Liga a doua a Spaniei l-a dominat pe Henk Norel, jucător draftat în NBA, care evoluează în prima ligă spaniolă 14,4 puncte și 8,8 recuperări. De asemenea, în afară de Cățe, alți trei jucători români au primit minute importante în partidele României. E vorba de Kuti, Nicolescu și Georges Darwiche. Ascensiunea celor patru nu ar fi fost posibilă însă, dacă ei nu ar fi fost încurajați de prestația reușită cu câteva luni înainte.  

Campioni EuroBasket U20 – divizia B

campioni eurobasket u20

Cățe, Darwiche, Kuti și Nicolescu au fost coechipieri la începutul verii la Turneul U20 – divizia B, găzduit de Oradea. În cadrul acestei competiții, România a trecut pe rând de naționale dintr-un baschet bun, precum cele ale Georgiei, Macedoniei, Rusiei, pentru ca apoi să învingă în finala Croația, scor 80-67 și să se califice în prima divizie valorică.

Emi Cățe a strâns 15,7 puncte și 12,7 recuperări pe meci și a fost desemnat MVP-ul turneului. Bobe Nicolescu, Nandor Kuti, Radu Vîrnă, Bogdan Popa, Georges Darwiche, Tudor Gheorghe, Basti Ionescu, Ionuț Berceanu, George Diaconescu, David Engy-Rosenfeld și Andrei Iliescu sunt ceilalți componenți ai unei generații care promite multe pentru baschetul românesc.

Pe această cale, redacția Total Baschet le urează tuturor celor care au îmbrăcat tricoul echipei naționale, fie cea de seniori sau cele de juniori, mult succes, multă sănătate și multă inspirație în anul 2018. Hai, România!

*foto: Valentin Todea/fiba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!