Stiri Cupa României Feminin

Regulile privind stranierele diferă în Cupa României pentru echipe, în funcție de grupa din campionat

Andreea Vlase

Andreea Vlase
24.09.2018

Cupa României la baschet feminin deschide oficial sezonul senioarelor. Primele cinci partide sunt programate pentru data de 26 septembrie. În primul tur sunt șase perechi care luptă pentru șapte locuri. În cupă se aplică regulile cu româncele și străinele din campionat, care diferă în grupele valorice. .Jumătate dintre duelurile primului tur opun o echipă din grupa A și una din grupa B.

După multe sezoane, toate echipele angrenate în campionatul senioarelor participă în cupă. Până în sezonul trecut jucau în competiția knock-out doar formațiile din Liga Națională, fără cele din Liga 1. În această vară s-au unit cele două campionate, rezultând o Ligă Națională cu două grupe valorice în prima fază. Astfel s-a ajuns ca și echipele care au jucat în Liga 1 în stagiunea precedentă (și care nu ar fi promovat după vechiul regulament) să participe în Cupa României în acestă ediție.

În primul tur din cupă sunt trei dueluri între formații din grupe diferite: CSM Târgoviște (grupa A) - CSM Târgu Mureș (grupa B), Universitatea Cluj-Napoca (A) - CS Phoenix Constanța (B) și CSM Satu Mare (A) - CS Rapid București (B). Celelalte trei dueluri sunt între grupări de aceeași categorie. Singura confruntare între echipe din prima grupă este cea dintre FCC ICIM Arad și Olimpia CSU Brașov. Celelalte două opun echipe din grupa B: Universitatea CSM Oradea - ACS KSE Târgu Secuiesc și CSM Alexandria - CS Agronomia București.

În campionat regulile privind numărul maxim de straniere sunt aceleași pentru formațiile repartizate în aceeași grupă. Regulile pe care echipele trebuie să le respecte în LNBF li se aplică și în cupă, în funcție de grupa din care fac parte. Cum în cupă se pot întâlni echipele din prima grupă valorică și cele din a doua, acestea vor avea de respectat regulamente diferite.

Concret, echipele din grupa A (și roșie în a doua fază a campionatului) pot trece 5 straniere pe foaia de joc, dintre care maximum 2 non-europene. Formațiile din grupa B (galbenă în faza a doua) au voie să treacă cel mult 3 jucătoare străine pe foaia de joc, dintre care cel mult o non-europeană.

Pentru toate echipele este obligatorie prezența a două jucătoare autohtone pe teren pe toată durata partidei, dintre care una trebuie să fie sub 23 de ani în primele două sferturi.

Practic, majoritatea echipelor din grupa a doua nu au apelat la numărul maxim de 3 straniere. Dintre cele din prima grupă, doar finalistele de anul trecut au anunțat că au 5 straniere (chiar 6 în cazul celor de la Sepsi, dar pot trece doar 5 pe foaie). FCC ICIM Arad și Olimpia CSU Brașov au anunțat transferurile a 4 straniere. Universitatea Cluj-Napoca s-a înțeles cu 3 jucătoare străine, dar nu a depus garanția și conform regulamentului nu poate transfera straniere. CSM Târgoviște nu a scăpat încă de interdicțiile la transferuri, astfel că a adus doar două straniere, ambele non-europence.

O altă noutate o reprezintă revenirea la Final 4, după două sezoane în care cupa s-a decernat după turnee finale de 8 echipe. Final 4-ul este programat pentru finalul lunii martie.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!