Stiri Acvile

România întâlnește Slovenia în debutul calificărilor la Women’s EuroBasket 2019

Andreea Vlase

Andreea Vlase
10.11.2017

Naționala de senioare a României începe sâmbătă campania de calificare la întrecerea continentală. Primul adversar al tricolorelor este Slovenia. Cele două reprezentative s-au mai întâlnit o singură dată, conform statisticii oferite de site-ul dedicat calificărilor. Se întâmpla în mai 1994, în a doua rundă de calificări pentru turneul din 1995.

Atunci slovenele au participat pentru prima data în calificări, după desprinderea de Iugoslavia. România se impunea cu 79-64, după ce a revenit de la -8 la pauză. Tricolorele aveau să obțină calificarea la turneul final, în timp ce Slovenia avea de așteptat până în 2017 pentru a debuta la un Campionat European. La debut slovenele au încheiat competiția pe locul 14.

România are de partea sa istoria, cu peste 20 de participări la turneele finale, cu 15 participări consecutive între 1960 și 1987. După anul 2000, tricolorele au jucat la patru turnee finale (2001, 2005, 2007 și 2015).

Două jucătoare au prins toate cele patru competiții: Ancuța Stoenescu și Annemarie Godri-Părău. Alte 5 jucătoare au prins câte un turneu. Ildiko Nagy a jucat la EuroBasket Women 2005, în timp ce Gabriela Mărginean, Gabriela Irimia, Elisabeth Pavel și Sonia Ursu au acumulat experiență la EuroBasket Women 2015, găzduit și de țara noastră.

Experiența este de partea „Acvilelor” care au în componență cinci jucătoare care au trecut de borna celor 30 de ani, cu decana de vârstă Ancuța Stoenescu. Media de vârstă a celor 14 jucătoare este de 27 de ani.

Slovenia a optat pentru întinerire, având media de vârstă de 23 de ani, cu doar cinci componente care au peste 25. Cea mai experimentată este Tina Trebec, la 27 de ani. Antrenorul Damir Grgic a convocat 5 jucătoare care au câștigat argintul la europeanul U20 în acest an. 9 din cele 12 jucătoare care vor înfrunta România au jucat la debutul Sloveniei la EuroBasket-ul feminin, în această vară.

Patru tricolore sunt legitimate în străinătate: Mărginean (în Turcia la AGU Spor), Walker (în Italia, Umana Reyer Venezia), Ursu (în Polonia, Sleza Wroclaw) și Pavel (în Ungaria, ZTE NKK). Celelalte 10 „Acvile” joacă la echipe din Liga Națională. Cele mai multe sunt de la campioana ACS Sepsi, 4. Câte două reprezentante au Universitatea Cluj-Napoca și CS SCM Timișoara, iar Olimpia Brașov și FCC ICIM Arad dau câte o jucătoare la lotul national. Din cele 14, Dragan Petricevic va trebui să lase două în afara foii de joc la meciul de sâmbătă. De la această partidă va lipsi accidentata Claudia Pop.

Cinci jucătoare slovene evoluează în campionatul intern, dintre care trei la Celje și două la Triglav. Cele șapte straniere sunt legitimate în: Rusia (Baric la UMMC Ekaterinburg), Spania (Evans la Girona), Ungaria (Jakovina la Pinkk Pecsi și Oblak la KSK Szekszard), Italia (Lisec la Familia Schio), Polonia (Prezelj la Gorzow) și Elveția (Trebec la Fribourg).

Ambele echipe au câte o americancă naturalizată, Walker în galben și Evans în verde. Slovena a jucat un sezon în România la Sepsi, cu care câștiga eventul în 2016.

Partida dintre România și Slovenia se joacă sâmbătă, de la ora 18, la Arena Antonio Alexe din Oradea și va fi transmisă pe DigiSport 4. În celălalt meci al grupei se întâlnesc Finlanda și Franța.

*foto: Federatia Romana de Baschet & Alina Cojocaru Photography

Citește și: Gabriela Mărginean: „O calificare la turneul final european ar fi un rezultat remarcabil pentru generația noastră”

Dragan Petricevic: „Drumul către Women’s EuroBasket nu va fi ușor, dar avem potențialul să ne calificăm”

România abordează dubla cu Slovenia și Franța cu cinci jucătoare care au jucat în toate meciurile din calificările anterioare

Slovenia a optat pentru întinerire în calificările la EuroBasket Women 2019, cu o medie sub 23 de ani

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!