Stiri Acvile

România caută în Finlanda prima victorie din calificările pentru europeanul din 2019

Andreea Vlase

Andreea Vlase
09.02.2018

Naționala de senioare a României are parte de două deplasări în a doua fereastră a calificărilor pentru întrecerea continentală de anul viitor. Acvilele au șansa să își treacă în cont prima victorie sâmbătă, când joacă în deplasare cu Finlanda.

Amândouă echipele au pierdut în prima fereastră de calificări. România a fost învinsă acasă de Slovenia, scor 59-80. La jumătatea lunii noiembrie a urmat o înfrângere pe terenul vicecampioanei europene, Franța, scor 87-45.

Finlanda a pierdut mai rău împotriva celor două echipe. Scandinavele au cedat cu 44-103 în primul meci, acasă cu Franța. În Slovenia a fost 97-57 pentru gazde.

Conform statisticilor oferite de site-ul oficial al calificărilor, au fost 8 întâlniri între Finlanda și România, începând din 1952. Tricolorele s-au impus în primele 7. Ultimele două confruntări directe au avut loc în 2009, într-o grupă pentru evitarea retrogradării din Divizia A. Victoriile au fost împărțite.  

România s-a impus cu 80-49 la Târgoviște, iar la retur a fost 87-69 pentru finlandeze. Două jucătoare care au evoluat în acele meciuri sunt și acum în loturile celor două echipe: Annemarie Godri-Părău și Taru Tuukkanen. Veterana finlandeză are 40 de ani și alături de ea au fost numai jucătoare sub 30 de ani la cele două meciuri din noiembrie. Tuukkanen este lidera nordicelor la puncte pe meci (10,5) și recuperări (9,5).

În cele două meciuri de până acum, finlandezele au avut procentaje sub 30% la aruncările din acțiune: 27,7% la cele de două puncte și 25% la cele de la distanță. România a marcat 41,1% din șuturile încercate din interiorul semicercului, dar are un procentaj de doar 13,3% la aruncările de trei puncte.

Cele 12 tricolore care vor întâlni Finlanda sunt: Gabriela Mărginean, Ashley Walker, Sonia Ursu, Elisabeth Pavel, Annemarie Godri-Părău, Ancuța Stoenescu, Tunde Kilin, Teodora Neagu, Ioana Ghizilă, Irina Părău, Dora Ardelean și Gabriela Irimia.

Meciul dintre Finlanda și România se joacă sâmbătă, de la ora 14, la Helsinki. Vor arbitra: Kate Webb (Marea Britanie), Rickard Eriksson (Suedia) și Rune Ressel Larsen (Danemarca), supervizați de Ilze Gutamane (Letonia). Meciul va fi transmis pe youtube aici

Formațiile neînvinse din grupa, Slovenia și Franța, se întâlnesc la Celje, de la ora 18.

*foto: Alina Cojocaru

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!