Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Sala Polivalentă din Timișoara ar putea fi gata la 5 ani după ce trebuia să găzduiască EuroBasket Women

Andreea Vlase

Andreea Vlase
22.01.2019

Timișoara se chinuie de la începutul acestui deceniu să construiască o altă sală polivalentă, pe lângă bătrâna sală Constantin Jude, care a fost făcut în 1968. Universitatea Politehnica a început proiectul unei săli de peste 2000 de locuri în 2010, dar termenul de finalizare a fost amânat în mai multe rânduri, firma care se ocupa de construcție a intrat în insolvență și procesul birocratic a oprit lucrările în ultimul an. Săptămâna trecută s-a semnat un nou contract și se speră că sala va fi finalizată în 2020.

Informații despre semnarea acestui nou contract au fost publicate de tmsport.ro. Conform site-ului local, Universitatea Politehnica a semnat săptămâna trecută un contract pentru finalizarea sălii de la Baza 2, iar telenovela ridicării acesteia ar putea să se încheie anul viitor, la 10 ani de la începutul proiectului.

Reprezentanții Politehnicii au semnat un contract cu o asociere de două firme. Conform aceleiași surse, costurile se ridică la 14,75 milioane de lei (includ TVA). Acestea ar urma să fie suportate atât de instituția de învățământ din ceea ce primește de la Ministerul Educației și venituri proprii, cât și de la primărie.

„S-a semnat contractul săptămâna trecută, este o asociere de firme. S-a prezentat un grafic general al lucrărilor, urmează să se facă și un grafic specific, pentru anul în curs. Termenul din contract este de 31 de luni de la semnarea actelor, noi sperăm că anul viitor să fie gata”, a declarat prorectorul UPT, Daniel Dan, pentru tmsport.ro.

Reprezentanții universității speră că sala va fi gata în prima parte a anului 2020, dar nu este prima dată când se avansează astfel de estimări. Aceasta va avea două tribune, pe ambele părți, spre deosebire de actuala sală unde joacă echipele prim-divizionare, care are tribună într-o singură parte.

În 2010, când s-a demarat proiectul, rectorul universității era actualul primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Conform proiectului inițial, sala era una destinată handbalului, „Poli” având o echipă cu tradiție în prima ligă masculină. În septembrie 2010 se semna contractul pentru construirea unei săli de 2200 de locuri (conform pressalert.ro), iar termenul de finalizare era în 2012. Au apărut și probleme cu resursele financiare pe care universitatea putea să le investească în această sală, iar autoritățile locale s-au alăturat proiectului cu fonduri (după ce Robu a devenit primar) urmând a deține 50% din ea. Au fost aduse și modificări parametrilor inițiali, s-a vorbit despre mărirea capacității la 3.000 de locuri și până la urmă va avea 2500 de locuri.

Termenul de finalizare a fost prelungit în mai multe rânduri, iar polivalenta nu a putut fi gata pentru a găzdui EuroBasket Women 2015, când Timișoara a primit una din grupele primei faze. Sala Polivalentă a figurat inițial ca gazdă, dar, cum nu a fost finalizată, bătrâna „Olimpia” (Constantin Jude) a fost cosmetizată pentru a corespunde standardelor și competiția s-a disputat acolo. Naționala României a jucat în grupa de la Timișoara în 2015, unde a fost repartizată și vicecampioana olimpică de atunci, Franța.

Lucrările au continuat să se desfășoare într-un ritm lent la polivalentă și schimbările legislative de după tragedia din Colectiv au dus la noi întârzieri. Firma executantă a intrat în insolvență și lucrările au stagnat. Au fost multe procese și nu s-a lucrat deloc în ultimul an. UPT a desfăcut înțelegerea în instanță pentru a putea organiza o nouă licitație.

În 2012, când BC Timișoara juca finala ambelor competiții interne de baschet masculin și se califica în cupele europene, oficialii sperau să se mute în sala nouă alături de echipa de handbal. La Timișoara a fost o perioadă în care sala Constantin Jude era suprasolicitată, când erau trei echipe de baschet în prima divizie (2 la masculin și una la feminin), plus echipe de handbal, futsal sau volei. Între timp situația din sportul timișorean a devenit tot mai precară, au dispărut câteva echipe, iar aglomerația de la „Olimpia” nu mai este atât de mare și nici tribunele atât de pline ca în alte perioade, cel puțin la baschet.

Rămâne de văzut dacă de această dată lucrările se vor desfășura fără probleme și sala nouă va putea fi finalizată în sfârșit, anul viitor sau măcar peste doi ani. Și rămâne de văzut dacă situația din sportul timișorean se va redresa până atunci, dacă în oraș vor fi din nou trei prim-divizionare la baschet. În acest sezon a rămas una, echipa masculină de la SCM Timișoara (continuatuarea BCT) care are probleme cu datoriile mari din trecut și interdicții la transferuri internaționale, iar din sezonul precedent nu mai are aceeași stabilitate financiară ca și în alți ani, strângând întârzieri la salarii, ca tot clubul municipal. Secția feminină de baschet a SCM-ului a fost sacrificată în vară, după un singur an în Liga Națională, iar echipa privată, Timba, a spus pas participării în campionat în acest sezon, tot din considerente financiare, având datorii din urmă către federație.

În ultimii ani la Timișoara a început o altă „telenovelă” cu construirea unei noi săli polivalente. Aceasta ar urma să aibă capacitatea de 16.000 de locuri și au fost contre între autoritățile locale și județene cu privire la amplasarea acesteia. Dacă primarul Robu își dorește ca aceasta să fie amplasată în oraș, cu ultima variantă propusă lângă Stadionul Dan Păltinișanu (în apropierea căruia sunt și sala Constantin Jude și cea a Universității Politehnica), cei de la Consiliul Județean au propus ca locație comuna Giroc, de lângă Timișoara. Investiția ar depăși 50 de milioane de lei și Compania Națională de Investiții va decide unde va construi sala. Rămâne de văzut dacă orașul de pe Bega va avea măcar una din cele două săli noi gata în anul 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană.

*foto: expressdebanat.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!