Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Sasha Ocokoljic contestă regula U23: „Spun eu ceea ce colegii mei din LNBM se feresc să zică”

Eduard Popa

Eduard Popa
10.12.2018

sasa ocokoljic regula u23

CSA Steaua a pierdut cu 83-92 jocul cu CSM CSU Oradea, din etapa a noua a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Antrenorul Stelei a vorbt la conferința de presă de după meci despre regula U23, ocazie cu care a tras câteva concluzii foarte interesante.

„Eu am o opinie foarte clară referitor la această regulă. Probabil mult diferită de cea a multor români. Eu provin dintr-o țară în care nimeni nu îți oferă nimic. Iar această regulă le oferă foarte multe unui număr restrâns de jucători.

Înțeleg rostul regulii. Este un pas foarte important pe care baschetul românesc îl face prin implementarea acestei reguli, prin forțarea jucătorilor tineri români. O să spun eu ceea ce colegii mei din LNBM se feresc să spună: fără această regulă, jucătorii români sub 23 ani, aproape toți, nu ar exista pe harta baschetului. Nu spun asta cu răutate ci pentru a le atrage atenția că ar fi bine să înțeleagă ce serviciu le faze baschetul românesc prin implementarea acestei reguli. Activitatea lor baschetbalistică s-ar termina la încheierea junioratului.

Repet, înțeleg rostul regulii. Jucătorii români de mare valoare, precum Moldoveanu, Mandache, Nicoară sau Burlacu, care nu au avut nevoie de ea pentru a se ridica, pentru a-și face loc într-un campionat competitiv, ticsit de jucători străini cu formare și educație baschetbalistică net superioară, sunt la apusul carierei. Prin urmare era normal ca oamenii de baschet din această țară să facă acest efort.

Din păcate niciunul dintre jucătorii tineri care vin la echipele din LNBM nu este pregătit pentru ce întâlnește aici. Prin urmare ei suferă, iar de aici rezultă că întreaga echipă suferă. Munca noastră, ca antrenori ai acestor echipe, este să îi ajutăm să facă cât de cât pasul către acest nivel. Unii dintre ei reușesc să progreseze și să facă joncțiunea către nivelul cerut, dar majoritatea au mari probleme în a se adapta sau a se ridica la nivelul necesar în LNBM.

Din punctul meu de vedere este o diferență colosală și total nefirească de calitate între prima și a 2-a repriză a meciurilor. Se presupune că joacă aceleași echipe, însă jocul se schimbă enorm în repriza a 2-a la fiecare meci. Vreau să subliniez că respect această regulă, mă adaptez la ea și muncesc conform ei. Mă preocupă acest lucru și vreau să-i ajut pe tinerii care vin în LNBM, dar nu e deloc ușor. Nivelul baschetului suferă de pe urma acestei reguli și e greu să vorbim despre baschet profesionist cu astfel de reguli.

Cu siguranță este un pas foarte mare din toate punctele de vedere pentru acei tineri care ajung la echipele din LNBM, cel puțin la cele din Grupa valorică A. Pe de altă parte, este foarte complicat să joci cu ei. Aș putea să fiu extrem de diplomat și să spun același lucru pe care îl spun majoritatea omologilor mei că regula asta e benefică baschetului românesc, dar vă dau asigurări că toți antrenorii îmi împărtășesc opinia atunci când se vorbește în spatele microfoanelor sau a camerelor de filmat. Tot ce pot să spun este că sper să fiu contrazis și în timp să avem jucători români buni, deoarece e limpede că avem nevoie de ei. Fără jucători autohtoni de valoare nu există un campionat puternic.”

Regula U23 a apărut la începutul sezonului 2017/2018, când cluburile au fost obligate la startul sezonului să folosească un jucător care nu avea 23 de ani pe toată durata primului sfert. Regula s-a modificat, iar acum jucătorii U23 evoluează pe toată durata primei jumătăți de meci.

*foto: sportpictures.eu

2 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea 3punkte :

    Da
    Foarte bine. Trebuie sã vinã cineva din afarã ca sã ne zicã realitatea.
    Biletele de intrare la meciuri ar trebui recalculate:
    Pentru tot meciul sau de la pauza mare pana la final. :-)

    cu 5 ani în urmă (10.12.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe suportercristi :

    Pamflet
    Venind de la el un "antrenor" cu vasta experienta, tot ce a declarat trebuie luat in gluma. Eu cred ca a fost doar o rabufnire la nervi si un semn al neputintei. In primul rand, ca om da dovada de lipsa de coloana vertebrala si de caracter. El doar citeaza pe altii si ar vrea sa para salvatorul, cel care spune adevarul in fata. Doar ca sunt cateva lucruri pe care dansul le omite. 1. Federatia Romana de Baschet se ingrijeste de bunastarea loturilor nationale si pentru a le oferii jucatorilor cat mai multe sanse, organizeaza si pune in vigoare un regulament fix pe placul ei, cum ii e mai bine jucatorului roman. Ce spune acest domn cu liga profesionista, nu e, si nu va fi atata timp cat e in subordinea FRB- MINISTER-COR. Eu daca as fi la FRB, nu doar as impune un jucator sub 23 in primele 2 sferturi, eu as limita si strainii la 3. 2. Ca doresc unii " antrenori" sa joace numai cu straini, si unii suporteri sa intre numai dupa pauza, sunt liberi sa isi faca o liga profesionista de 4-6-20 de echipe cate vor ei unde sa vina cu bani din privat si sa joace cu 12 straini si antrenori extraterestrii daca vor. Dar, atata timp cat si pe Ocokoljic asta cum si pe alti sarbi care la ei in tara sunt nime'ndrum ii aduce cineva si le intindee o mare mana de ajutor, eu cred ca tocmai asta ar trebui sa faca ei- sa creasca jucatorul roman. 3 Asta cu Moldoveanu, Mandache si Burlacu, din nou, foarte trasa de par, pe moldoveanu dupa 20 de ani pana la 26-27 sincer nu l-am vazut f probabi a jucat bine in colegiu, dar nu se compara cu cariera de profesionist. Probabil ii era mult mai greu la 20 de ani sa joace impotriva lui Krstanovic decat impotriva unui american de 20 de ani. Titus pana nu a venit din austria la 25-26 de ani a fost sters, austria un campionat net inferior romaniei. Mandache la fel pana la 25-26 de ani era un role player. Iar burlacu la 20 de ani nu a avut nici un jucator strain impotriva caruia sa joace.
    Si sa concluzionez, ca zice un sarb ceva nu neaparat e litera de lege sau adevarul absolut, mai mananca si astia cacat sa se scoata pe ei nevinovatii si nepatatii, stiu sa se vanda si sa isi ascunda defectele. Prosti sunt cei care se uita in gura lor si ii cred.

    cu 5 ani în urmă (10.12.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!