Stiri

Sistemul spaniol: Cheia succesului în baschet

Adrian Micinic

Adrian Micinic
18.08.2013

 

Acest banner este arborat pe site-ul oficial al federației iberice de baschet 

Ediția 2013 a Campionatelor Europene de nivel juvenil se apropie de sfârșit. Similar anilor precedenți, Spania își numără medaliile cucerite la nivel continental în această vară. Și tot similar anilor precedenți, ibericii au urcat pe podium la toate întrecerile continentale de nivel juvenil, atât la masculin cât și la feminin.

Până în prezent, la feminin, Spania are aur la U16 și U20. De asemenea, are aur și la seniori feminin. A ocupat locul 4 la Campionatul Mondial U19 feminin.

La masculin bilanțul este ceva mai modest: medalie de bronz la U18 și U20, respectiv locul 5 la mondialul U19. La U16 va juca finala, programată pentru duminică (18.08), iar la nivel de seniori are prima șansă la EuroBasket 2013.

Impresionant, nu-i așa? Cum e posibil acest lucru?

Evident cu investiții masive și cu atenție sporită în sectorul juvenil. Se muncește cu pasiune, dar se muncește cu cap. Și ceea ce este foarte important, de ani de zile rețeta aduce succes.

Din anul 2006 și până în prezent, la nivelul echipei naționale de seniori masculin, Spania a luat startul la șapte competiții de anvergură și a jucat finala de șase ori. Este vorba despre Campionatul Mondial din 2006 (aur), Jocurile Olimpice din 2008 și 2012 (ambele argint), respectiv EuroBasket 2007 (argint), 2009 și 2011 (ambele aur).

În urmă cu aproximativ zece zile ați avut posibilitatea să citiți pe site-ul nostru despre sistemul implementat în Islanda. Din sezonul 2013/14 va fi permis accesul pe parchet a cel mult unui singur jucător străin într-o echipă. De asemenea, v-am informat asupra deciziei luate în Georgia, de a interzice echipelor finanțate din bani publici să legitimeze jucători străini.

De această dată haideți să luăm celălalt exemplu. Vă întrebați care?

Cel în care jucătorul autohton nu este protejat de federație.

Liga ACB este cea mai puternică întrecere internă din baschetul european. Liga profesionistă de baschet din Spania este recunoscută pe întreg continentul ca fiind vârful competițiilor naționale și este competiția în care își dorește să evolueze orice baschetbalist care se respectă.

În acest campionat există o singură regulă. Aceasta primează de ani de zile. Este vorba despre oblitativitatea de a nu înscrie mai mult de opt jucători străini pe foaia oficială într-un meci din Liga ACB. Sau, altfel spus, majoritatea echipelor din prima ligă a Spaniei au pe foaia oficială patru jucători autohtoni.

Totuși, cu această regulă în picioare de ani de zile, Spania este o forță la nivelul echipelor naționale. Continuă să scoată pe bandă rulantă jucători de valoare și exportă în NBA (probabil singura competiție superioară Ligii ACB în baschetul mondial).

De ce e posibil ca Spania să fie atât de puternică la nivelul echipei naționale chiar dacă jucătorii autohtoni nu sunt protejați de federație și cluburi?

Pentru că există un sistem juvenil de excepție. De fapt acesta este lucrul cel mai important. Ai un sistem bine pus la punct și ai rețeta prin care poți să produci jucători de baschet. Există bază de selecție pentru că federația a învestit în urmă cu mulți ani în imagine, în popularizarea sportului cu mingea la coș. Cel mai cunoscut program al federației iberice a fost acela prin care, în colaborare cu autoritățile a bătut la ușa fiecărei case din Spania și a făcut cadou o minge de baschet. Un pas mărunt, dar care a convins atâtea familii să-și îndrume tinerii spre acest sport.

În paralel, pe lângă investiția în sistemul juvenil, s-au investit bani mulți în baschetul la nivel de seniori. Au fost aduși jucători străini de renume în Europa și nu numai, iar campionatul național este cel puțin de la începutul anilor 80, atunci când a luat ființă Liga ACB, o atracție și o sursă de motivare pentru tinerii iberici.

Iar ca să revenim la numărul mic de jucători spanioli din loturile echipelor angrenate în Liga ACB: Credeți că naționala Spaniei ar fi la fel de puternică dacă ar jucat 8-10-12 spanioli la fiecare echipă? Îmi vine greu să cred. Altfel spus, chiar și cei mai buni din Europa sunt conștienți de faptul că au nevoie de străini pentru că astfel se concentrează valorile și așa urcă în valoare jucătorul spaniol. Jucând împotriva celor mai buni din Europa. Și de ce să nu o facă în Spania? De ce să nu îi ofere cetățeanului spaniol de rând șansa de a vedea cei mai buni jucători din Europa și nu numai în timp ce jucătorul spaniol urcă în valoare datorită prezenței străinului?

Vreți să mai știți ceva?

Nici măcar la nivel juvenil spaniolii nu sunt protejați de federație. România a avut doi jucători în campionatul U16 al Spaniei în sezonul precedent. Din sezonul următor va mai avea unul. Barcelona are niște suedezi, croați și muntenegreni la nivel juvenil. Iar dacă veți căuta cu atenție o să descoperiți că majoritatea academiilor de baschet din Spania sunt ticsite cu sportivi de 13-14-15-16-18 ani proveniți din Europa, Africa sau chiar Australia. La nivel juvenil!

Haideți să fim corecți: Ne simțim mândri că Uță și Popa au devenit vicecampioni ai Spaniei la U16. Oare dacă spaniolii ar gândi la fel ca noi am mai putea avea acest sentiment de mândrie? Dar dacă ar veni niște spanioli să joace la nivel juvenil în România luându-le locul sportivilor români? Cum ați reacționa? Sunt convins că pe mulți dintre dumneavoastră v-ar deranja. Nu mulți v-ați gândi că rolul acelor spanioli ar fi să aducă un plus de concurență și de valoare, chiar de motivație pentru jucătorul român. Noi ne gândim la varianta comodă. Să ne protejăm. De ce să ne protejăm? Așa credeți că se face performanță?

Acolo nimeni nu este deranjat de faptul că vin copii din alte țări să le ia locul autohtonilor. Barcelona are suedezi, croați și muntenegreni. Malaga are români. Din sezonul următor și Real Madrid va avea unul. De ce nu îi deranjează pe spanioli să crească și să formeze niște străini? Pentru că există un sistem în care au loc toți, dar până la urmă sita se cerne. Iar tinerii iberici sunt educați de la vârstă fragedă în spiritul concurenței.

Este loc pentru toată lumea. Absolut toată lumea. Nu este alungat niciun copil. Și indiferent care este cetățenia acelui copil, în prima echipă vor ajunge cei mai buni. Restul vor juca &ˆn echipa a 2-a sau a 3-a. Vor juca baschet de agrement. Până la 17-18-19 ani. Cei mai buni dintre ei vor ajunge să joace și la seniori.

Observați că Spania formează și jucători străini. Iar unii dintre ei ar putea să ajungă peste câțiva ani să învingă Spania. E foarte posibil acest lucru. Dar până la urmă va rămâne faptul că și acei jucători, orice naționalitate sau cetățenie ar avea, au fost crescuți în Spania. Adică meritul tot al ibericilor va fi. Până la urmă Spania face un bine întregului continent, dar oferă cea mai bună și performantă șansă copiilor din Spania de a se forma din punct de vedere baschetbalistic

Întrebarea, pentru cei care sunt dispuși să privească lucrurile din alt unghi: Oare nu cumva acesta este secretul succesului? Poate că nu este tot secretul, dar e posibil să aibă un rol destul de important.

Desigur, condițiile de pregătire, de trai, grija pe care o acordă cluburile de acolo sunt bine cunoscute. Nu mai vorbim despre faptul că acolo orice copil trece prin mâinile a 7-8-10 antrenori, trece săptămânal la psiholog, este integrat perfect și pregătit cu totul altfel din absolut toate punctele de vedere. Sunt conștient de acest lucru, precum și de metodele de pregătire de acolo, cu mai multe antrenamente de individualizare decât colective și așa mai departe. Sunt lucruri care inevitabil contribuie la dezvoltarea jucătorului (deși la fel de bine o bună parte dintre ele pot fi implementate și la noi, doar să ne dorim acest lucru), însă el are nevoie de concurență și trebuie să conștientizeze că aceasta poate și trebuie să vină (și) din afara granițelor Spaniei. Atât la 15 ani, cât și la 25 sau 30.

10 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș mickeymouse :

    bravo!
    Articol de nota 10! Eu am fost intotdeauna un sustinator al idei de a elimina restrictiile si de a avea o competitie valoroasa. Daca FRB ar avea un plan sanatos pe 5-10 ani atunci sunt sigur ca vor veni jucatori romani care se vor impune in loturile seniorilor strict dpdv valoric si nu in baza unor negocieri de contract aberante unde doar pentru simplul fapt ca trebuie sa ai romani in lot cluburile scot bani grei din buzunar.

    cu 10 ani în urmă (18.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Agelu :

    Comparatie
    Comparam avioane gen F16 cu cel al lui Aurel Vlaicu ! Noi n-avem competitie interna serioasa , juniorii se lasa la 18 ani pentru ca nu-au unde juca si visam sa zburam cu naveta spatiala ! Uitati-va doar la numarul echipelor inscrise la U18 ( M sau F, n-are importanta ) , la U20 si spuneti-mi de unde pot rasari competitivii aia la care visam ! E ca si cand in Mali am parashuta olimpicii nostrii la matematica si i-am critica pe bastinasi ca nu sunt competitivi competitiile scolare ! Ei saracii n-au nici macar licee ! Acolo suntem si noi la nivel de baschet ! Juniorii cu care ne mandrim ( in Spania) sunt acolo datorita unor calitati fizice de exceptie ( sa nu na amagim - TALIA) . Pana visam cu ochii deschisi ne bate o echipa a Islandei cu un singur jucator peste 2.0 m ! Dar cu doi jucatori (mediocri) de neoprit din liga ACB !

    cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic:

      Răspuns
      Cine este responsabil pentru situația actuală? Atât la seniori cât și la juniori. Nu a venit nimeni de afară să ne pună bețe în roate. Am avut grijă noi înșine să ajungem aici. Putem să ne mulțumim nouă înșine. Acesta e efectul muncii pe care o depun cei din baschetul românesc în colaborare cu întreaga societate românească (nu e vorba doar de politic - chiar dacă are, poate, principala vină. Așa suntem noi construiți, să muncim doar ca să sară banul. Nu tu pasiune, implicare, dorință etc).

      Referitor la comparație, toată lumea are grijă să-mi atragă atenția de acest lucru (de parcă eu nu aș ști de unul singur că e diferență de la cer la pământ). Cu islandezi nu ne comparăm că-s pescari și îi protejează pe a-i lor cu reguli de un singur străin pe teren. Cu spaniolii iarăși nu ne comparăm pentru că pur și simplu sunt prea profesioniști. Exact de asta Spania e unde e (cum e scris și în articol). Pentru că se compară cu toată lumea și își educă copii în spiritul acesta, al concurenței. N-au nicio treabă că americanii sunt mult mai buni sau că restul planetei e mult mai slabă. Îi aduc la ei, îi educă, îi formează și uneori (rar ce-i drept) îi mai și bat pe spanioli.

      cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    • CS Energia Târgu Jiu varanu:

      gramatica!!!
      citez "îi protejează pe a-i lor cu reguli" ... asta se invata in clasa a 4-a... halal ziaristi...

      cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic:

      Răspuns
      Nu sunt ziarist. Mulțumesc pentru observație. Voi incerca să nu o repet pe viitor. Pe de altă parte mă simt norocos că am parte de niște cititori care sunt perfecți din toate punctele de vedere. Nu înțeleg de ce mai citiți acest site, probabil îl citiți pentru articolele scrise de colegii mei, dar v-ați rătăcit din greșeală la acesta.

      cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Excelent
    Excelent articol. D-nule Micinic ar trebui sa sapi mai adanc si sa incerci sa ne spui ce se intampla cu toti juniorii din Academii dupa juniorat. Varfurile ajung in prima liga si trebuie subliniat ca Barcelona are 2-3 tineri de 19-20 ani care joaca si in Euroliga, Rabeseda de exemplu, ceilalti pot juca probabil in liga a2a sau a3 a, semiprofesionist si la un nivel foarte bun permtandu-le sa progreseze. La noi dupa U18 ce urmeaza : banca in prima liga, cu 3-4 min pt. cei norocosi, Divizia B incercand sa prinda minute langa eternele sperante de 27-30 ani. Si atunci, mai bine te tii de scoala. Aprop, Vlad Popovici a intrat al 2 lea la STOMATOLOGIE la Iasi. Alti 3 componenti ai echipei U18 , gen 1994 au intrat la Medicina Generala. Oare la ce nivel vor mai juca baschet ??

    cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Agelu:

      Felicitari
      N-am stiut de Vlad Popovici si colegii sai . Felicitari ! E un exemplu de reusita . Nu neaparat sportiva , ci a formarii caracterului de catre sport.

      cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Agelu :

    Sport
    In sport ( ca si in alte chestii din viata ) conteaza doua lucruri : talentul si munca . Daca la talent ne place sa spunem ca suntem fruntashi , la munca ....recunostem cu jumatate de gura ca ne intrec destul de multi. Doar talentul te ajuta pana la un prag , peste care nu-l poti trece fara aia 90% transpiratie . Si aici poti sa-ti dau dreptate : juniorii nostri ar vrea sa munceasca dar nu au unde. Sistemul nostru de invatamant si de promavare e deviat . La ora asta exista doar : liceu - BAC - facultate . Nu poti concura cu juniorii care se antreneaza de doua ori cat tine ( sa-i intrebam pe Popa, Uta si Cate ) la nesfarsit . Hai sa pun o intrebare : credeti ca echipa de gimnastica a Romaniei ar fi fost asa mare facand un antrenament pe zi ? Bela Caroly cand a ajuns in America a convins parintii viitorilor gimnaste ca acestea pot ajunge la nivelul Nadiei doar muncind la fel de mult ca ea . Americanii nu au inca o Nadia dar de atunci ne-au intrecut la medalii .
    Lasand comparatiile la o parte se pot face programe de la mic ( gen "hai carpim sacul" ), la nivel de Federatie pana la nivel de Ministerul Invatamantului . Dar trebuie sa incepem de undeva. In fotbal ( nu-mi place comparatia , dar asta este ) Hagi are deja ani buni cu experimentul Viitorul si in 2-3 ani va culege roadele . In baschet nu sunt banii din fotbal dar daca nu incepi niciodata sa nu te miri ca rezultatele vor veni tot asa. Din pacate baschetul este sport de echipa si cele cateva varfuri aparute din intamplare nu ajuta prea mult la nivelul general.

    cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      Se poate
      In alte tari, USA, se poate si sport de performanta si scoala. Exemplu, Vlad Cobzaru, face 2 antrenamente pe zi dar face si scoala la un nivel inalt pt ca sistemul de invatamant nu presupune balast : 15 discipline, multe inutile ci doar 4-5 pe trimetru la care se studiaza cu maxima responsabilitate

      cu 10 ani în urmă (18.08.2013)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe start :

    sistem
    din pacate la noi nu exista sistem competitional puternic
    u16 ,18 primele doua clasate au jucat maxim 2 meciuri una impotriva celeilalte ,ar trebui facut un sistem asemanator turneelor de la campionatul european macar pt u14 u16 u18
    16-24 echipe un turneu la o luna in jur de 5 turnee pe sezon echipele totalizand 40 meciuri pe sezon prime 4 echipe ca valoare avand in jur de 15 meciuri tari intre ele
    lunar se va putea face o evaluare a fiecarui jucator cu statistici corect intocmite ,inregistrari video ,o evaluare corecta a antrenorilor acestor copii cand vei vedea un antrenor clasat la primul turneu pe locul 10 11 si la urmatorul ca urca cu aceeleasi echipe pe 7 8 inseamna ca acel om munceste si ca nu a avut norocul de 4-5 jucatori
    mi s a parut interesanta acea regula de 5+1 pe sfert dand sansa si jucatorilor din umbra sa creasca dar si aratand potentialul antrenorilor de a se adapta jocului ,pt site totalbaschet s-ar putea implica mai mult in mediatizarea juniorilor ,corespondenti la fata locului nu facand articole nu dupa niste statistici am vazut multe statistici mult diferite de realitatea din teren mai ales la juniori

    cu 10 ani în urmă (18.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate