Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tribunalul Timiș: "SCM Timișoara a preluat atât datoriile ABC Timișoara cât și calitatea de parte în convenția arbitrală BAT"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
30.01.2019

În luna decembrie 2018, Tribunalul Timiș s-a pronunțat în dosarul inițiat de foștii sportivi ai Asociației Baschet Club Timișoara, Derrick Low, Hristo Nikolov, Kyle Shiloh și Nenad Milosevic. Instanța bănățeană a dat câștig de cauză acestora și a obligat pe Sport Club Municipal Timișoara la plata a peste 150.000 euro față de cei patru sportivi.

Recent a sosit și motivarea sentinței judecătorești, care subliniează faptul că Sport Club Municipal Timișoara nu numai că a preluat datoriile Asociației Baschet Club Timișoara, cât și calitate de parte în contractele care conțineau clauza arbitrală la BAT.

La data de 06.11.2015, între Asociația Baschet Club Timişoara şi Sport Club Municipal Timişoara s-a încheiat un acord de asociere, urmând ca şapte luni mai târziu, la data de 12.05.2016, cele două cluburi să încheie un act adiţional la acordul de asociere prin care s-a menţionat că toate obligaţiile asumate de ABC Timişoara vor fi preluate de către SCM Timişoara (fila 55-57 dosar).

De altfel, așa cum rezultă din răspunsul oferit de Federația Română de Baschet-fila 187 dosar, colaborările dintre cluburile participante în Liga Națională de Baschet nu pot fi făcute decât cu respectarea art. 2.15 din Regulamentul General de Organizare al competițiilor de baschet, referitor la preluarea în solidar a datoriilor către terți, tocmai pentru a se evita situațiile în care terții ar rămâne cu debite neîncasate de la una dintre aceste entități.

Așadar, preluând datoriile Asociației Baschet Club Timișoara, pârâta Sport Club Municipal Timișoara a preluat și calitatea de parte în convenția arbitrală și implicit calitatea procesuală pasivă în litigiul soluționat de BAT.

Concluzionând, instanța reține că pârâta nu a făcut dovada existenței vreunuia dintre impedimentele pre. de art. 1129 la recunoașterea și executarea pe teritoriul României a hotărârilor arbitrale străine, astfel încât va admite cererea reclamanților și va dispune recunoaşterea si încuviinţarea executării silite pe teritoriul României a Hotărârii Arbitrale nr. 0951/16 din 08.03.2018, pronunţată de Tribunalul Arbitral Baschetbalistic cu sediul în Geneva Elveţia, precum si a Hotărârii Arbitrale nr. 0991/16 din 27.03.2018, pronunţată de Tribunalul Arbitral Baschetbalistic cu sediul în Geneva Elveţia. - se arată în considerentele hotărârii pronunțate de Tribunalul Timiș

Conform unei declarații acordate de Radu Țoancă în luna mai a anului 2018, la finalul sezonului competițional 2017/2018, acesta afirma că singura modalitate de plată a datoriilor către cei patru sportivi este prin intermediul justiței române. Toanca a garantat că în cazul în care o instanță din România le va da dreptate celor patru sportivi, a doua zi va efectua plata sumelor datorate. 

„Să vină și să-i dea valoare legală în România. În momentul în care orice instanță legală din România obligă SCM-ul să-și asume retroactiv acele datorii făcute de fosta entitate, a doua zi plătim aceste datorii și nu riscăm acțiuni sportive. Este singura variantă legală ca din bani publici să se poată plăti din bani publici, printr-o hotărâre judecătorească”.

Până în prezent SCM Timișoara nu a achitat nicio sumă de bani către cei patru sportivi.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!