Stiri

U-BT Cluj ar putea ajunge în optimile FIBA Europe Cup și de pe locul 3 în grupă

David Istrate

David Istrate
07.02.2018

u bt cluj sanse calificare fiba europe cup

Conform regulamentului FIBA, în optimile competiției trebuiau să treacă 8 echipe din grupe și 8 din Basketball Champions League. Însă Elan Chalon și Estudiantes Madrid au refuzat să participe în FIBA Europe Cup, prin urmare s-au eliberat două locuri pentru primele echipe care ar rata calificarea în mod normal. 

La prima vedere, am identificat 6 echipe care ar putea beneficia de această regulă: Istanbul BBSK, Demir Insaat, U-BT Cluj-Napoca, Belfius Mons-Hainaut, Tsmoki-Minsk și Mornar Bar. Primele 5 au neapărată nevoie de o victorie în ultima etapă, în timp ce Mornar Bar ajunge în situația aceasta dacă pierde la mai mult de 7 puncte duelul cu Tsmoki-Minsk. De asemenea, este foarte interesant faptul că toate ar avea 9 puncte și astfel departajarea s-ar face în funcție de coșaveraj.

Prin urmare, am încercat să analizam situația fiecărei echipe pentru a descoperi cazurile prin care U-BT Cluj-Napoca s-ar putea califica mai departe și dacă ar ocupa locul al treilea 

1. Istanbul BBSK (-56)

Fosta adversară a campioanei României are momentan două victorii și trei înfrângeri, însă la coșaveraj stă prost cu 384 puncte marcate și 440 primite. Astfel, echipa din Istanbul chiar dacă ar câștiga, ar trebui să o facă la cel puțin 60 de puncte diferență, lucru care este puțin probabil.

2. Demir Insaat (+3)

Echipa la care activează Vlad Moldoveanu își asigură într-o proporție foarte mare calificarea dacă va câștiga confruntarea cu lituanienii de la BC Nevezis. Diferența necesară pentru a fi siguri de calificare este de cel puțin 7 puncte, însă și în caz contrar, ar fi nevoie de o diferență uriașă în meciul de la Cluj-Napoca pentru a o împiedica pe Demir Insaat să se califice.

3. Tsmoki-Minsk (+4)

Filip Adamovic, Justin Gray & Co. sunt foarte aproape de a trece mai departe însă au nevoie de o victorie. Dacă înving la cel puțin 7 puncte, se califică de pe locul al doilea în timp ce dacă nu obțin această diferență, aproape sigur vor merge în optimi de pe locul al 3-lea.

4. Mornar Bar (+3)

Deși momentan ocupă poziția a 2-a în grupa K, dacă muntenegrenii pierd cu Tsmoki-Minsk la mai mult de 7 puncte atunci ei cad pe locul al treilea. În acest caz, calificarea lor depinde de rezultatul meciului lui U-BT Cluj-Napoca, însă ar fi din nou nevoie de o diferență foarte mare.

5. U-BT Cluj-Napoca (-19)

În cazul în care Belfius Mons-Hainaut se impune în fața liderului Donar Gronigen, clujenii trebuie să bată la o diferență mai mare cu 15 puncte decât belgienii pentru a ocupa poziția a doua. Acest lucru este puțin probabil, prin urmare campioana en-titre depinde de rezultatele din celălalte grupe. BBSK Istanbul nu pune probleme din cauza coșaverajului, însă U-BT Cluj-Napoca ar avea nevoie ca una dintre Demir Insaat sau Tsmoki-Minsk să piardă.

6. Belfius Mons-Hainaut (-4)

În cazul în care se impune la o diferență mai mică cu 15 puncte decât U-BT Cluj-Napoca atunci belgienii vor fi pe locul al 3-lea. Prin urmare, la fel ca și U-BT Cluj-Napoca, Belfius Mons-Hainaut ar avea nevoie ca una dintre Demir Insaat sau Tsmoki-Minsk să fie învinsă.

Desigur, în cazul în care doar două dintre cele cinci echipe se impun, cele două vor merge mai departe indiferent de coșaveraj.

După cum se observă, calculele calificării lui U-BT Cluj-Napoca sunt destul de dificile, deci cazul ideal pentru ei ar fi să obțina victoria dorită cu Keravnos Nicosia și Donar Gronigen să câștige duelul cu Belfius Mons-Hainaut. Cele două meciuri din grupa L se vor juca astăzi de la ora 20:00, iar partida dintre U-BT Cluj-Napoca și Keravnos Nicosia va putea fi urmărită în direct la Digisport 3.

*foto: Erwin Otten/ fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!