Stiri Acvile

George Trif: ”Campionatul intern nu dă posibilitatea juniorilor să progreseze”

Costin Marinescu, Mihai Litiu

Costin Marinescu, Mihai Litiu
26.08.2013

George Trif, selectionerul lotului U16 masculin, care s-a clasat la Campionatul European Divizia B pe locul 10, cu un bilant de 5 victorii si 3 infrangeri, a vorbit la TotalBaschet Radio Show de la Radio GSP despre lotul pe care l-a antrenat si despre problemele baschetului romanesc la nivel de juniori

Sunteti multumit de bilantul pozitiv de la acest turneu?

GT: Nu sunt multumit de locul din clasament pe care l-am ocupat la sfarsitul turneului, insa totusi am o mica satisfactie ca am castigat 5 meciuri si este un bilant pozitiv pana la urma. Din pacate pentru Romania, locul 10 pe care l-am obtinut este cel mai bun rezultat la junori din acest an.

Ca joc dezvoltat de aceasta echipa, a fost cel mai bun posibil sau puteam mai mult?

S-ar fi putut cu siguranta mai mult. Cred ca daca aveam mai multe meciuri amicale la inceput de campanie, la inceput de pregatire, am fi avut mai multa experienta, am fi stiut cum sa abordam meciurile mai ales daca jucam cu echipe mai puternice. In meciurile pregatitoare am intalnit de doua ori Ungaria, de doua ori Macedonia si de trei ori Israelul, castigand 5 din cele 7 meciuri jucate. Cele doua meciuri pierdute au fost cu Israelul care jucau un alt fel de baschet, in sensul ca aveau talie mai mica si jucau mai mult pe viteza. Cred ca daca am fi avut mai multe meciuri amicale puteam sa avem un rezultat mai bun, dar, bineinteles, nu este nimic sigur.

Ar fi o solutie pe viitor pentru loturile nationale o pregatire centralizata si in timpul sezonului unde sa participam si la alte turnee amicale, eventual,  sa organizam si alte meciuri internationale?

Cu siguranta echipele din Europa care se respecta au tot felul de turnee pregatitoare. Israelul, de exemplu, se pregateste impreuna de 2 ani de zile, au o Academie si toti jucatorii locuiesc impreuna, participa in campionat impreuna. Noi am fost impreuna mai putin de doua luni, o luna plus inca o saptamana cu mai multe pauze, deci ar fi benefica o asemenea solutie, doar ca aceasta necesita costuri pe care federatia nu sunt sigur ca le poate suporta.

Ati amintit putin mai devreme de echipa Israelului, de echipa de baschet din Israel. Ideea unei academii de baschet, a unui centru de excelenta o promovam si noi pe site inca de la inceput. Vreau sa va intreb, vedeti aceasta drept o solutie pentru viitorul echipelor nationale sau pentru viitorul baschetului romanesc sau aveti si alte variante?

Ar putea, ar fi una dintre solutii. Nu este singura. Nu stiu daca este realizabila in Romania. Parerea mea este ca sistemul competitional din Romania ar trebui modificat un pic. La nivel de juniori avem mult prea multe meciuri foarte usoare in care unele echipe sunt puternice si celelalte foarte slabe. Pana la turneele finale nu sunt meciuri echilibrate. Se ajunge in unele meciuri la diferente de 60-70 de puncte, iar in ele nu au de castigat nici invingatorii si nici invinsii. Nu iti poti repeta nici macar schemele. Parerea mea este ca ar trebui infiintate 2 ligi: liga A si liga B si la juniori, sa fie mai putine echipe intr-o liga, dar sa se joace mai multe meciuri puternice. Am avut de suferit la Campionatul European cand am jucat meciuri pe muchie de cutit cu presiune, cu emotii, cel putin meciul cu Anglia pe care l-am pierdut pe final. Baietii s-au pierdut, ei au venit peste noi cu 2 aruncari de 3 puncte pe contraatac si nu am mai putut sa-i ridic pe baieti, se vedea panica in ochii lor. Cred ca un campionat mai puternic ar face jucatorii si psihic mai puternici si fizic mai pregatiti.

Mi-ati anticipat urmatoarea intrebare. Infrangerea cu anglia 76-85. Ce s-a intamplat in ultimul sfert unde am plimit foarte multe puncte?

Anglia este o echipa cu multi jucatori de culoare care practica un fel de run and gun asemanator americanilor. Noi am controlat meciul pana in sfertul 4 cand au venit cu 2 aruncari de 3 puncte pe contraatac. Noi ne aparam o zona pressing cu capcana si ei au aruncat in mod normal nejustificat dar daca au inscris. Imediat am cerut timeout si am schimbat pe om la om. Apoi pe un atac rapid din nou au venit cu un cos de 3 care a bagat plumb in ghete jucatorilor mei. Cam acesta a fost istoricul: jucatorii au cazut psihic si nu am mai putut sa-i ridic in ultimele minute de joc. Au iesit si Emi (cate) si Bogdan (Popa) cu cate 5 greseli personale. Aici s-a vazut si lipsa lui Rares Uta. Daca il aveam probabil altul era rezultatul.

Am discutat despre sf. 4 cu Anglia, mai avem sf 3 cu Slovenia, Olanda, Israel, au fost caderi in jocul echipei. Ce s-a intamplat imediat dupa pauza?

Probabil daca am fi castigat primul meci cu Anglia, altfel jucam si cu Slovenia. Baietii stiau ca trebuie sa castigam la 6 puncte, Slovenia a batut foarte greu Anglia, a batut greu Elvetia sau Irlanda, nu mai stiu care. Baietii stiau ca trebuie sa castigam la 6 puncte ca sa ne calificam in 1-8. Slovenia conducea inainte de pauza la 3 puncte si au dat pe o greseala de aparare un cos de 3 pe ultimele secunde si am intrat cu -6 la pauza. Am ajuns cu un joc nu foarte bun al nostru, dar nici foarte reusit al slovenilor, pot spune un joc chiar mediocru sa intram cu -6 la pauza. Dupa primele minute de joc si Slovenia a inceput sa joace mai bine, le-am tinut un pic piept, chiar daa au avut o tehnica si o tactica de joc deosebite,. Apoi, ai nostrii au realizat ca nu au forta sa treaca peste 6 puncte, au cazut psihic si moral, nu i-am mai putut ridica si atunci totul din rau a mers in mai rau si de aceea am pierdut la o asa mare diferenta. Diferenta dintre cele doua echipe nu este de 26 de puncte

Daca am fi castigat cu Anglia credeti ca ne-am fi batut la calificare pentru divizia A?

Locul nostru real cred ca era undeva in 5-8. Macedonia a terminat pe locul 8, noi i-am batut la 20 de puncte intr-un meci si la 6 puncte in alt meci, Anglia a terminat pe locul 6 si i-am condus tot meciul, pierzand pe final, deci o clasare in 5-8 era mai aproape de realitate dupa parerea mea. In 1-4 echipele erau foarte puternice. Cu Danemarca, Slovenia, Bosnia si Finlanda nu cred ca puteam sa ne batem avand jucatori peste ai nostrii pe fiecare post in parte.

Vi se impusese un obiectiv de catre federatie inainte de participarea la acest turneu?

Nu am avut impus niciun obiectiv. Eu mi-as fi dorit sa ajung in 1-4, cat mai sus. Toti ne-am fi dorit, toti speram, se vorbeste de o generatie deosebita, dar din pacate nu am reusit. De impus nu mi s-a impus nimic.

Apropos de jucatorii plecati in Spania, Uta nu a fost oprit in lotul de 12 din cauza unei accidentari, Bogdan Popa insa a fost oprit. Ce parere aveti despre evolutia lui? Se vede un progres de la plecarea sa?

Bogdan a fost foarte mult accidentat in Spania. Si-a schimbat mentalitatea dar n-a reusit sa se pregateasca foarte mult. El a avut 2 accidentari grave in Spania si nu a reusit sa se antreneze prea mult . Dar a venit cu o alta mentalitate de acolo, a vazut ce inseamna baschetul adevarat, a vazut ce inseamna lupta pentru fiecare minut pe teren, cat trebuie sa suferi ca sa ajungi sa joci 1 minut sau 2 minute sau sa ti se dea incredere din partea antrenorului. Din pacate pentru el, desi e un baiat ambitios si eu cred ca o sa recupereze, nu a venit fizic pregatit dar calitatile lui sunt foarte foarte mari, are o mana foarte buna de afara, are talie foarte buna. Cei din Spania il pregatesc pentru pozitia 3. Cand a venit acasa a spus: "Domn' profesor va rog frumos numai pe pozitia 3 sa nu ma puneti pentru ca ma chinuie cei din Spania" - la 2,13 cat are incaltat el nu se poate apara la acest post - "va rog frumos puneti-ma 4 sau 5". Sigur ca da, noi nu jucam pe 3 cu asa jucator inalt, cine stie poate peste vreo 10 ani la echipa de seniori probabil, deocamdata ne multumim si cu atata. El si-a schimbat mentalitatea, inca nu a reusit din cauza celor doua accidentari care l-au tinut pe tusa in Spania. Apoi el s-a transferat si mai tarziu nu a reusit sa prinda minute. A avut meciuri foarte bune la Europene, dar a cazut fizic pe final dar si-a sustinut echipa si a fost alaturi de noi.

Spuneti ca Bogdan Popa se pregateste in Spania pentru pozitia 3, nu cumva noi in baschetul romanesc gresim prin faptul ca nu pregatim jucatori inalti pentru astfel de pozitii?

Stiti care e diferenta? Ei, in Spania, nu au asa jucatori inalti, dar isi aduc de afara. Noi avem unul, pe zona de Ardeal avem 2 jucatori de 2,05 si ce facem cu ei? Acestia pleaca! Fiecare antrenor de juniori se bucura cand are un baiat inalt si astfel are talie si poate sa-l puna pe pozitia 4-5.  La ei, jucatorii spanioli extreme si fundasi au 2 m, pentru ca ei pivoti isi aduc de-afara. Noi nu ne permitem acest lucru.

Ramanem in Spania si as vrea sa discutam despre Emi Cate. El a ajuns acum la Real Madrid. A fost liderul Romaniei din punct de vedere statistic la acest Campionat European. Este el liderul sau varful generatiei '97?

Varful generatiei nu putem spune. Sunt mai multi jucatori cu caractere puternice la lotul national la aceasta generatie. Mai este Kuti Nandor, mai este Bogdan (Popa) Acum lider de generatie n-as putea sa va spun cine este pentru ca sunt mai multi jucatori cu caractere puternice. Ca dovada eu nu am pus un capitan la echipa, la fiecare meci am dat fanionul mare la alt jucator si la fiecare meci am avut alt capitan de echipa. N-am avut la 2 meciuri acelasi capitan si cred ca am avut o atmosfera buna la echipa, baietii au fost foarte uniti pe parcursul meciurilor, ca dovada in fiecare meci un alt jucator a dat mai multe puncte, un alt jucator a avut eficienta mai mare. Vedeti, la juniori, nu sunt foarte constanti copiii. Cred ca a fost bine asa cum am procedat. Acum probabil ca sunt multi antrenori in Romania care ma contrazic.

Apropos de Kutin Nandor, a fost un lider din punct de vedere statistic in perioada de pregatire, in amicale. Nu s-a mentinut la acelasi nivel la turneul final. Ce s-a intamplat cu evolutia lui?

Kuti Nandor este un jucator extraordinar de talentat, foarte bun. Este probabil cel mai talentat jucator din Romania la ora actuala. El a avut foarte mari probleme cu accidentarile la spate si o foarte lunga perioada nu s-a antrenat. L-am menajat foarte mult ca sa-l avem pentru europene, sa incercam sa-l tinem sa nu se accidenteze mai rau. A facut tratament, masaje, asta a fost problema lui. A avut in Ungaria doua meciuri incredibile, n-am vazut pe cineva sa joace asa la varsta lui pe postul lui. A jucat foarte bine in Ungaria, dupa aceea cu Macedonia nu a jucat in ultimele 2 meciuri de pregatire, l-am menajat pentru ca tot acuza dureri la spate si am zis sa nu-l fortam pentru ca urmeaza Campionatul European si cred ca asta l-a afectat un pic. Din pacate a avut un meci in care a stralucit, meciul cu Olanda, un meci foarte bun. In restul meciurilor el desi n-apare cu multe puncte pe statistica, in atac da siguranta echipei, nu pierde mingea, aranjeaza echipa in atac. Cand el este pe teren da o liniste celorlalti jucatori si este important acest lucru desi el nu vine cu foarte multe puncte.

Apropos de aceasta siguranta in atac, cum caracterizati evolutia conducatorilor de joc ai echipei? V-a multumit?

Da, m-a multumit, ei doi au fost motorul echipei: Tamas Boloni cu Gheorghe Tudor, in ei doi am avut mare incredere, ei dadeau tonul apararii. Spre deosebire de campionatul national unde unii (antrenori) incercam aparari mai agresive si altii mai putin agresive, la lotul national am incercat sa fortam pressing aproape 40 de minute si am avut nevoie de acesti 2 fundasi care sa dea tonul in aparare, iar ei au raspuns asteptarilor foarte bine. Amandoi sunt niste aparatori foarte buni, nu stiu daca vor fi vreodata jucatori de divizia A, dar cel putin acum m-au ajutat foarte mult la acest turneu. Sunt niste caractere deosebite, niste baieti foarte buni care tot timpul au fost pozitivi si au sustinut pe ceilalti jucatori printr-o atmosfera buna la echipa.

Dar din punct de vedere ofensiv, au reusit sa faca fata apararilor agresive ale adversarului?Aici este marea problema a conducatorilor de joc romani la toate loturile.

Cred ca da, nu am avut o problema pe pozitia de fundasi. Mai deficitari un pic am fost pe extreme decat pe fundasi. Pe fundasi am reusit sa oprim si sa incurcam fundasii lor foarte mult. Cred ca cei doi fundasi s-au achitat foarte bine de sarcini.

Privind rezultatele din acest sezon ale tuturor loturilor nationale, mai putin U16 care este la prima campanie europeana, in oglinda cu cele ale acelorasi generatii in urma cu doi ani, observam un regres. Ce credeti despre generatia 97? Are ea puterea de a progresa, de a obtine un rezultat mai bun, realist vorbind?

Nu cred, sincer campionatul din Romania nu le da aceasta posibilitate. V-am spus, dupa parerea mea sunt mult prea putine meciuri puternice, echilibrate, cu miza foarte mare. In afara de turneele semifinale, unde si acolo sunt doar 1-2 meciuri echilibrate, si de cele turneele finale, echipele din Romania nu au meciuri foarte puternice. Nu degeaba se fac in alte tari 2 ligi, 12 echipe echilibrate sa joace de mai multe ori intre ele. Aceasta este parerea mea si cred ca asa ar trebui sa ajungem intr-un final. Cine e in liga a doua sa aibe posibilitate sa promoveze, la fel ca si la seniori. Primele doua echipe sa joace anul viitor in divizia A, ultimele 2 sa retrogradeze. Ar fi mai bine din punctul meu de vedere. Nu cred ca vom avea rezultate mai bune doar daca jucatorii nostri vor evolua in strainatate si vor face salturi calitative acolo si noi ii vom aduce in tara sa joace pentru loturile nationale. Problema noastra este ca doar pivotii pleaca afara. Extreme si fundasi are fiecare tara.

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș Geza :

    De acord
    Îmi place ars poetica acestui Om, cred că tot ce înseamnă George Trif se poate caracteriza, prin vorbele lui , răspunsul lui la întrebarea legată de Bogdan Popa: ..."a văzut ce înseamnă lupta pentru fiecare minut pe teren, cât trebuie să suferi ca să ajungi să joci 1 minut sau 2 minute..." Probabil a citit asta într-un manual de pedagogie, bravo lui !!! Bravo băieți !

    cu 10 ani în urmă (26.08.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Duke :

    Bravo baieti, puneti mana pe lopeti!
    Ars "faptica" este mai importanta. Sunt curios cum isi va sustine si impune ideea de schimbare a sistemului competitional la juniori. El si dl. Cenean si ceilalti sustinatori ai ideii ce ar aduce progresul acestui sport. Altfel, daca vor face doar propuneri, ca niste outsider-i, ei care sunt parte a sistemului (antrenori, selectioneri de loturi), acesta va ramane la fel: un esec (vezi afirmatia lui Ghita Muresan). Si toti din sistem sunt, atunci, inutili - niste pastori de looser-i. Iar Ars poetica nu mai foloseste nimanui (... poate doar daca face parte dintr-un cenaclu literar si nu stiam noi).

    cu 10 ani în urmă (27.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!